CE va prezenta luni primul raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre

Comisia Europeană (CE) a anunţat vineri că va prezenta luni primul raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre, care va analiza situaţia din fiecare stat membru şi va analiza problemele din domeniu şi posibilitatea unor schimburi de bune practici.
Economica.net - vin, 31 ian. 2014, 14:32
CE va prezenta luni primul raport anticorupţie pentru toate cele 28 de state membre

‘Luni, vom publica primul nostru raport anticorupţie la nivelul UE care conţine prezentări clare privind starea de fapt din fiecare stat membru, inclusiv detalii privind regulile care se aplică în prezent şi ce probleme de durată avem în legătură cu chestiunile legate de anticorupţie, ce politici funcţionează, ce ameliorări pot fi făcute şi cum’, a declarat vineri Pia Ahrenkilde Hansen, purtătoare de cuvânt a CE, în cadrul briefingului de presă cotidian.

Corupţia continuă să rămână una dintre cele mai mari provocări în UE, un fenomen care costă economia comunitară circa 120 de miliarde de euro pe an, se menţionează într-un comunicat al CE. În ciuda iniţiativelor legale şi politice ale statelor membre, rezultatele eforturilor anticorupţie în UE rămân în general nesatisfăcătoare, mai precizează executivul comunitar. Raportul anticorupţie arată că natura şi amploarea corupţiei variază de la un stat membru la altul şi că eficienţa politicilor anticorupţie poate fi diferită.

Raportul va conţine o secţiune în care se vor prezenta pe scurt principalele concluzii şi vor fi descrise trendurile asociate cu corupţia din UE, precum şi un capitol tematic, care se va concentra pe achiziţiile publice şi pe măsurile anticorupţie în cadrul sistemelor naţionale. De asemenea, documentul va include secţiuni dedicate fiecărei ţări cu o prezentare a situaţiei la zi privind corupţia, identificând chestiunile care necesită mai multă atenţie pe viitor şi evidenţiind bunele practici care i-ar putea inspira pe alţii.

Nu în ultimul rând, raportul va conţine două sondaje Eurobarometru privind percepţia asupra corupţiei în rândul cetăţenilor europeni şi respectiv în rândul companiilor.

Raportul anticorupţie va fi prezentat de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, la 13:30 ora României, fiind urmat de un briefing tehnic ‘off the record’ susţinut de experţi ai Direcţiei Generale Afaceri Interne.

Raportul anticorupţie referitor la toate cele 28 de state membre este, alături de tabelul de bord pe justiţie prezentat de comisarul Viviane Reding, unul dintre cele două instrumente ale CE despre care ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, afirma în decembrie anul trecut, cu prilejul ultimei sale vizite la Bruxelles, că ar putea putea fi utilizate de executivul comunitar pentru a prezenta partea politică a raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, acesta limitându-se doar la aspectele tehnice.

Mark Gray, un alt purtător de cuvânt al CE, afirma însă la 22 ianuarie, când au fost prezentate rapoartele din cadrul MCV pentru România şi Bulgaria, că aceste documente sunt pe deplin ‘coerente’ cu raportul anticorupţie şi că nu ar trebui văzute ca unul şi acelaşi lucru.

‘Există un mecanism foarte specific pentru România şi Bulgaria, bazat pe angajamentele luate la momentul aderării. Criteriile care au fost stabilite şi pe care le evaluăm nu acoperă aceleaşi domenii, reformă juridică, combaterea corupţiei şi, în cazul Bulgariei, şi a crimei organizate. Deci rapoartele vor fi coerente, dar nu au aceeaşi ţintă şi ar trebui văzute, în mod clar, ca două exerciţii separate’, a precizat atunci Mark Gray.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere cu 30,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023,......
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze ...
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita ...
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...