Cea mai mare achiziţie de tramvaie din România, contestată şi de cehii de la Skoda, chiar cu o săptămână înainte de depunerea ofertelor

Cehii de la Skoda au depus vineri, 8 martie, contestaţie în cadrul licitaţiei Primăriei Bucureşti pentru achiziţia a 100 de tramvaie. Producătorul ceh a iniţiat acest demers chiar cu o săptămână înainte de expirarea termenului de depunere a ofertelor pentru cel mai mare contract de tramvaie din ţară, estimat la 180 de milioane de euro.
Anemona Andone - lun, 11 mart. 2019, 20:00
Cea mai mare achiziţie de tramvaie din România, contestată şi de cehii de la Skoda, chiar cu o săptămână înainte de depunerea ofertelor

După ce producătorul francez de material rulant Alstom a contestat, fără succes, licitaţia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) pentru achiziţia de tramvaie, un alt mare producător european îi calcă pe urme.

Skoda Transportation a depus vineri, 8 martie, contestaţie la cea mai mare licitaţie de tramvaie din ţară, chiar cu o săptămână înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor, pe 15 martie.

Cehii spun că nu au avut timp suficient să traducă documentaţia

În contestaţia înregistrată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) pe 8 martie, producătorul ceh solicită suspendarea licitaţiei PMB, până la soluţionarea pe fond a cauzei.

VEZI AICI CONTESTAŢIA SKODA TRANSPORTATION

În argumentarea demersului lor, reprezentanţii Skoda spun că termenele date de municipalitate sunt „nerealiste şi îngrădesc concurenţa”, aceasta refuzând de exemplu să ia în calcul termenele necesare traducerii documentaţiei (foto jos). „Nu se ţine cont că este o procedură care se adresează şi participanţilor din afara României. Se pune în discuţie traducerea unor documente cu caracter tehnic, traducere care necesită persoane pregătite în acest sens”, mai spun cehii.

Pe lângă termenele scurte, Skoda mai critică şi „cerinteţele restrictive care sunt în măsură să denatureze în mod justificat concurenţa”.

De asemenea, reprezentanţii producătorului ceh susţin că prin răspunsurile la unele solicitări de clarificări, municipalitatea nu a lămurit problemele ridicate de potenţialii participanţi.

Precedentul licitaţiei anulate la Timişoara

În contestaţia lor, cehii de la Skoda amintesc şi de anularea licitaţiei de la Timişoara pentru achiziţia de tramvaie cu baterii. Ei susţin, în contestaţia lor, că „termenul scurt pentru depunerea ofertelor a dus la respectiva situaţie”. Pentru a fi preîntâmpinată situaţia de la Timişoara, Skoda solicită CNSC să îi aprobe contestaţia.

Pe de altă parte, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a explicat că principalul motiv al anulării licitaţiei a fost autonomia prea mare a tramvaielor, cerută de municipalitatea de pe Bega, potrivit presei locale. Astfel, Primăria Timişoarei cerea în caietul de sarcini iniţial tramvaie cu autonomie de peste 60 de kilometri. Ulterior, Primăria Timişoara a reluat licitaţia pentru tramvaie, cerând în noul caiet de sarcini o autonomie mai mică, ce porneşte de la 10 kilometri.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie 2018 anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA (180 milioane de euro).

Una dintre condiţiile pentru participare la licitaţie este ca „media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim 280.000.000 lei.”

De asemenea, pentru a participa la licitaţie, companiile trebuie să depună de asemenea documente din care să reiasă că au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.

Oferta trebuie să conţină cinci variante de design şi toate tramvaiele vor fi fabricate de acelaşi producător sub aceeaşi marcă. De asemenea, ofertantul trebuie să prezinte şase planuri de vopsire monocoloră pentru tramvaie şi anume alb, orange, roşu, galben, verde şi albastru, însoţite de câte şapte nuanţe.

Potrivit caietului de sarcini, bicicliştii vor avea posibilitatea să urce bicicletele în noile tramvaie, care vor avea două locuri pentru depozitarea acestora. Transportul biciletelor se va realiza printr-un sistem de prindere rabatabil la capătul vehiculului, la ultima uşă dublă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pentru reglarea temperaturii la interior, vehiculele vor utiliza iarna un sistem de încălzire care va realiza o temperatură de minim 10 grade în maxim jumătate de ora când afară vor fi -20 de grade Celsius. Pe timp de vară, sistemul de ventilaţie forţată va înlocui volum de aer de la interior în maxim 15 minute şi va intra automat în funcţiune cu un termostat reglabil, fixat la 24 de grade Celsius. De asemenea, tramvaiele vor avea senzori de temperatură.

Termenul limită de depunere a ofertelor era data de 14 februarie 2019, dar a fost prelungit ulterior până pe 15 martie. Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ. 

Te-ar mai putea interesa și
Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de tranzacțiile short „goale” făcute împotriva sa
Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de ...
Acțiunile companiei de media și tehnologie deținută de Donald Trump, Trump Media & Technology Group care deține platforma Truth Social, au crescut cu peste 3% vineri, după ce aceasta a cerut......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...