Cea mai mare centrală nucleară japoneză riscă să fie închisă

Cea mai mare centrală nucleară din Japonia ar putea fi parţial sau integral închisă, din cauza poziţionării în proximitatea faliilor geologice, care ar putea fi declarate active potrivit noilor norme de siguranţă, relatează AFP.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 21:07
Cea mai mare centrală nucleară japoneză riscă să fie închisă

Activitatea complexului atomic Kashiwazaki-Kariwa, care are în componenţă şapte reactoare, este în prezent sistată, ca urmare a seismului de la Niigata din 2007, dar şi în contextul noilor măsuri de siguranţă, adoptate în urma accidentului de la Fukushima, provocat de un seism şi un tsunami la 11 martie 2011.

Toate centralele atomice din Japonia sunt oprite, după incidentul Fukushima, cu excepţia celei de la Ohi, unde funcţionează două unităţi din patru.

Kashiwazaki-Kariwa, exploatată de Tokyo Electric Power (Tepco), la fel ca cea de la Fukushima, este construită parţial deasupra unei falii geologice.

Operatorul le consideră inactive, însă noua autoritate pentru siguranţa nucleară, înfiinţată în septembrie 2012, le-ar putea reclasifica ca urmare a unei înăspriri a normelor, aflată în prezent în stadiu de cercetare.

Autoritatea ia în calcul definirea ca activă a unei falii care s-a mişcat în ultimii 400.000 de ani, în loc de 120.000 sau 130.000 de ani, nivelul regulilor din prezent, a explicat un oficial pentru AFP.

„Noile directive vor fi puse în viogoare în iulie, după care vom reevalua pe aceste criterii siguranţa fiecărei dintre instalaţiile nucleare ale Japoniei”, a spus acesta, precizând că nicio decizie nu va fi luată fără ca noile reguli să fie puse în aplicare.

Cel puţin două falii considerate în prezent inactive sunt susceptibile să fie reevaluate ca active, ceea ce ar putea atrage determinarea drept inexploatabile a reactoarelor menţionate, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Un purtător de cuvânt al Tepco a declarat că întreprinderea a efectuat noi studii geologice în subsolul centralei de la Kashiwazaki-Kariwa, pentru a preciza natura acestuia.

Kashiwazaki-Kariwa nu este nici pe departe singura instalaţie nucleară suspectată că ar fi construită pe un teren ce prezintă riscuri geologice.

Cinci alte centrale fac obiectul unor anchete geologice elaborate, care ar putea provoca interzicerea redeschiderii activităţii, înclusiv pentru amelioratorul experimental de la Monju.

Guvernul cere repunerea în activitate a centralelor, în scopul aprovizionării de energie, însă doar în cazul în care reactoarele sunt evaluate ca fiind sigure de către autoritatea statutar independentă.

Te-ar mai putea interesa și
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în cadrul grupului
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în ...
Consiliul de Administrație Chimcomplex anunță astăzi că a stabilit împreună cu Tivadar Runtag (foto) tranziția acestuia de pe poziția de CEO Chimcomplex pe o poziție nouă în cadrul......
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 675 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic ...
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit ...