Cea mai mare firmă de investiţii din lume a ales acţiunile BRD şi Romgaz pentru fondul său „de frontieră”

Fondul de investiţii BlackRock Frontiers Investment Trust are plasamente în doar două companii din România: BRD şi Romgaz (SNG). BlackRock este cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor private din lume, cu active de peste 4.720 miliarde de euro.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 sept. 2015, 06:17
Cea mai mare firmă de investiţii din lume a ales acţiunile BRD şi Romgaz pentru fondul său

Cea mai mare firmă de investiţii din lume a găsit doar două oportunităţi care să-i satisfacă  criteriile de plasament la Bursa din Bucureşti: BRD şi Romgaz (SNG), în care are acţiuni în valoare totală de 10,04 milioane de lire sterline (14 mil. euro, sau 60 de milioane de lei).

„Normalizarea condiţiilor de creditare în România va duce la posibilitatea creşterii veniturilor (BRD, n.r.) şi conferă potenţial de creştere acţiunii”, se spune în cel mai recent raport semestrial al fondului (31 martie).

Plasamentul a fost făcut prin fondul de investiţii destinat aşa ziselor pieţe de frontieră,  BlackRock Frontiers Investment Trust, cu active totale de 162 de milioane de lire sterline (220 mil. euro), potrivit raportului interimar lunar pe august.

Piaţa de capital românească este clasificată ca piaţă de frontieră, o treaptă inferioară pieţelor emergente.

Expunerea pe România a BlackRock Frontiers Investment Trust este, însă, substanţială, de 6,2% din totalul activelor. Cele două companii româneşti sunt plasate în primele 10 deţineri ca mărime în portofoliul fondului. Pachetul BRD acoperă 3,2% din activele fondului, iar pachetul SNG 3%, ce ledouă titluri fiind pe locurile 4, respectiv 7 în TOP 10 deţineri.

SNG  este a doua, iar BRD este a patra cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după capitalizare, cu o valoare de piaţă de 2,65 şi respectiv 1,72 miliarde de euro.

România este pe locul 7 în topul celor 15 ţări cu alocări de peste 2% din activele fondului, după Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka (toate trei cu expuneri de peste 10%), Kuwait, Argentina şi Vietnam.

BlackRock este cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor private din lume, cu active de peste 4.720 miliarde de euro.

Din topul celor mai mari dministratori de investiţii din lume, Vanguard Asset Management se remarcă prin deţinerea de obligaţiuni de stat româneşti de circa două milioane de lei.

BNY Mellon Invest Management este banca prin care s-au vândut în străinătate acţiunile convertite în certificate globale de depozt (GDR) în ofertele publice iniţiale ale Romgaz (SNG) şi Electrica (EL). Mai mulţi acţionari străini şi-au convertit, de asemenea acţiunile FP în GDR-uri pentru a şi le vinde mai uşor la Londra.

La rândul său, JP Morgan a promovat, anul trecut, titlurile de stat românești la categoria recomandată investițiilor, inclusiv prin includerea lor în portofoliul indicelui GBI-EM Global Diversified Investment Grade, cu o pondere de aproximativ 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul  City Insurance sunt direct implicați
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul ...
Falimentul City Insurance se va deschide cel mai devreme pe 12 ianuarie anul viitor, după ce instanța Tribunalului București ...
Ce să faci în momentele de criză de lichidități – Dan Berciu, fondator AdWise
Ce să faci în momentele de criză de lichidități – Dan Berciu, fondator AdWise
Pandemia a reconfigurat întreg mediul de business. Cererea de bunuri și servicii s-a redus, unele piețe s-au contractat, ...
Nicușor Dan: Tariful pe care bucureștenii îl au de plătit în prezent pentru gigacalorie este de 164 de lei
Nicușor Dan: Tariful pe care bucureștenii îl au de plătit în prezent pentru gigacalorie este de 164 de lei
Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a declarat că, în acest moment, tariful pentru gigacalorie pe care-l ...