Cea mai mare firmă de investiţii din lume a ales acţiunile BRD şi Romgaz pentru fondul său „de frontieră”

Fondul de investiţii BlackRock Frontiers Investment Trust are plasamente în doar două companii din România: BRD şi Romgaz (SNG). BlackRock este cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor private din lume, cu active de peste 4.720 miliarde de euro.
Adrian N. Ionescu - lun, 28 sept. 2015, 06:17
Cea mai mare firmă de investiţii din lume a ales acţiunile BRD şi Romgaz pentru fondul său

Cea mai mare firmă de investiţii din lume a găsit doar două oportunităţi care să-i satisfacă  criteriile de plasament la Bursa din Bucureşti: BRD şi Romgaz (SNG), în care are acţiuni în valoare totală de 10,04 milioane de lire sterline (14 mil. euro, sau 60 de milioane de lei).

„Normalizarea condiţiilor de creditare în România va duce la posibilitatea creşterii veniturilor (BRD, n.r.) şi conferă potenţial de creştere acţiunii”, se spune în cel mai recent raport semestrial al fondului (31 martie).

Plasamentul a fost făcut prin fondul de investiţii destinat aşa ziselor pieţe de frontieră,  BlackRock Frontiers Investment Trust, cu active totale de 162 de milioane de lire sterline (220 mil. euro), potrivit raportului interimar lunar pe august.

Piaţa de capital românească este clasificată ca piaţă de frontieră, o treaptă inferioară pieţelor emergente.

Expunerea pe România a BlackRock Frontiers Investment Trust este, însă, substanţială, de 6,2% din totalul activelor. Cele două companii româneşti sunt plasate în primele 10 deţineri ca mărime în portofoliul fondului. Pachetul BRD acoperă 3,2% din activele fondului, iar pachetul SNG 3%, ce ledouă titluri fiind pe locurile 4, respectiv 7 în TOP 10 deţineri.

SNG  este a doua, iar BRD este a patra cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după capitalizare, cu o valoare de piaţă de 2,65 şi respectiv 1,72 miliarde de euro.

România este pe locul 7 în topul celor 15 ţări cu alocări de peste 2% din activele fondului, după Bangladeş, Pakistan, Sri Lanka (toate trei cu expuneri de peste 10%), Kuwait, Argentina şi Vietnam.

BlackRock este cea mai mare firmă de administrare a investiţiilor private din lume, cu active de peste 4.720 miliarde de euro.

Din topul celor mai mari dministratori de investiţii din lume, Vanguard Asset Management se remarcă prin deţinerea de obligaţiuni de stat româneşti de circa două milioane de lei.

BNY Mellon Invest Management este banca prin care s-au vândut în străinătate acţiunile convertite în certificate globale de depozt (GDR) în ofertele publice iniţiale ale Romgaz (SNG) şi Electrica (EL). Mai mulţi acţionari străini şi-au convertit, de asemenea acţiunile FP în GDR-uri pentru a şi le vinde mai uşor la Londra.

La rândul său, JP Morgan a promovat, anul trecut, titlurile de stat românești la categoria recomandată investițiilor, inclusiv prin includerea lor în portofoliul indicelui GBI-EM Global Diversified Investment Grade, cu o pondere de aproximativ 2%.

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...