Un colos românesc închide Strâmtoarea Bosfor. Ridică un pod de recorduri mondiale

Macaraua GSP Neptun începe faza a doua a contractului pe care îl are la ridicarea podului Sultan Yavuz Selim de peste Strâmtoarea Bosfor, din Turcia. Va lucra patru luni şi va ridica componente de pod de zeci de mii de tone.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 22:09
Un colos românesc închide Strâmtoarea Bosfor. Ridică un pod de recorduri mondiale

Macaraua GSP Neptun, aflată în operarea Grup Servicii Petroliere, a părăsit Portul Constanţa cu destinaţia Bosfor, Turcia, pentru a continua lucrările la podul Sultan Yavuz Selim de peste Strâmtoarea Bosfor. Macaraua va începe să ridice şi să plaseze la locul lor tablierele podului, fiecare cu o masă între 450 şi 900 de tone. GSP Neptun va efectua 11 manevre de ridicare a tablierelor în următoarele patru luni. Şapte dintre tabliere vor fi amplasate pe partea podului dinspre ţărmul european iar patru pe cea dinspre Asia.

În timpul efectuării acestor manevre Strâmtoarea Bosfor va fi închisă traficului.

GSP Neptun este o macara cu o masă de 1.800 de tone manvrată de un echipaj de 16 oameni. Poate efectua ridicări la o înălţime de 76 de metri, cu o viteză de 1,8 metri/minut, la încărcare, şi 3,6 metri/minut la descărcare. Macaraua este tractată către Bosfor de nava GSP Vega.

Operaţiunile GSP din Bosfor au început în decembrie 2013, când macaraua Neptun a descărcat primul tablier al podului, adus de la şantierele Hyundai din Coreea.

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate recorduri mondiale: este cel mai lat pod din lume, 59 de metri, care este prevăzut şi cu o line de tren şi are cei mai înalţi piloni laterali din lume, care ajung la o înălţime de 322 de metri.

Construcţia podului va dura 10 ani şi va costa 3 miliarde de dolari. Va avea o lungime de 1,3 kilometri şi va fi tranzitat zilnic de circa 200.000 de maşini. Toate camioanele şi autovehiculele de mare tonaj vor fi direcţionate către acest pod. Accesul lor pe celelalte două poduri ce trec peste Bosfor va fi interzis. Antreprenor general la podul Selim Sultan Yavuz este un consorţiu italiano-turc condus de Astaldi.

GSP furnizează servicii integrate pentru industria marină de petrol şi gaze, având în portofoliu opt platforme petroliere, 15 nave tehnice şi alte cinci vase pentru diverse operaţiuni. Este deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Flota GSP este relativ nouă. Cel mai vechi vas a fost fabricat în 1993, iar cea mai veche platformă, în 1984. Potrivit estimărilor din piaţă, întreaga flotă a GSP, nave plus platforme, ar valora peste 1 miliard de dolari.

Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industriei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.
Baza afacerii lui Comănescu a constituit-o achiziţa de la Petrom a şase platforme mobile de foraj pe care a plătit circa 150 de milioane de dolari, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.

În portofoliul GSP se numără giganţi mondiali precum Gazprom, Pemex, E.ON, BASF și TPAO. Compania înregistrează anual afaceri ce depăşesc 200 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...