Un colos românesc închide Strâmtoarea Bosfor. Ridică un pod de recorduri mondiale

Macaraua GSP Neptun începe faza a doua a contractului pe care îl are la ridicarea podului Sultan Yavuz Selim de peste Strâmtoarea Bosfor, din Turcia. Va lucra patru luni şi va ridica componente de pod de zeci de mii de tone.
Economica.net - vin, 20 mart. 2015, 22:09
Un colos românesc închide Strâmtoarea Bosfor. Ridică un pod de recorduri mondiale

Macaraua GSP Neptun, aflată în operarea Grup Servicii Petroliere, a părăsit Portul Constanţa cu destinaţia Bosfor, Turcia, pentru a continua lucrările la podul Sultan Yavuz Selim de peste Strâmtoarea Bosfor. Macaraua va începe să ridice şi să plaseze la locul lor tablierele podului, fiecare cu o masă între 450 şi 900 de tone. GSP Neptun va efectua 11 manevre de ridicare a tablierelor în următoarele patru luni. Şapte dintre tabliere vor fi amplasate pe partea podului dinspre ţărmul european iar patru pe cea dinspre Asia.

În timpul efectuării acestor manevre Strâmtoarea Bosfor va fi închisă traficului.

GSP Neptun este o macara cu o masă de 1.800 de tone manvrată de un echipaj de 16 oameni. Poate efectua ridicări la o înălţime de 76 de metri, cu o viteză de 1,8 metri/minut, la încărcare, şi 3,6 metri/minut la descărcare. Macaraua este tractată către Bosfor de nava GSP Vega.

Operaţiunile GSP din Bosfor au început în decembrie 2013, când macaraua Neptun a descărcat primul tablier al podului, adus de la şantierele Hyundai din Coreea.

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate recorduri mondiale: este cel mai lat pod din lume, 59 de metri, care este prevăzut şi cu o line de tren şi are cei mai înalţi piloni laterali din lume, care ajung la o înălţime de 322 de metri.

Construcţia podului va dura 10 ani şi va costa 3 miliarde de dolari. Va avea o lungime de 1,3 kilometri şi va fi tranzitat zilnic de circa 200.000 de maşini. Toate camioanele şi autovehiculele de mare tonaj vor fi direcţionate către acest pod. Accesul lor pe celelalte două poduri ce trec peste Bosfor va fi interzis. Antreprenor general la podul Selim Sultan Yavuz este un consorţiu italiano-turc condus de Astaldi.

GSP furnizează servicii integrate pentru industria marină de petrol şi gaze, având în portofoliu opt platforme petroliere, 15 nave tehnice şi alte cinci vase pentru diverse operaţiuni. Este deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Flota GSP este relativ nouă. Cel mai vechi vas a fost fabricat în 1993, iar cea mai veche platformă, în 1984. Potrivit estimărilor din piaţă, întreaga flotă a GSP, nave plus platforme, ar valora peste 1 miliard de dolari.

Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industriei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.
Baza afacerii lui Comănescu a constituit-o achiziţa de la Petrom a şase platforme mobile de foraj pe care a plătit circa 150 de milioane de dolari, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.

În portofoliul GSP se numără giganţi mondiali precum Gazprom, Pemex, E.ON, BASF și TPAO. Compania înregistrează anual afaceri ce depăşesc 200 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 31.447 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore au fost administrate 31.447 de doze de vaccin, dintre care 25.269 - Pfizer, 3.629 - Johnson&Johnson, 1.500 - Moderna şi 1.049 - AstraZeneca, potrivit unei informări a......
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor ...
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...