Restanţierii la bănci vor primi ajutor de la stat. În ce constă şi cine poate beneficia de el – Update

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că a obţinut acordul partenerilor internaţionali pentru sprijinirea persoanelor fizice care au credite restante la bănci. Astfel, explică Victor Ponta, peste 900.000 de restanţieri ar putea fi ajutaţi. Sprijinul va fi disponibil pentru cei cu salarii mai mici de 1.600 de lei.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 16:40
Restanţierii la bănci vor primi ajutor de la stat. În ce constă şi cine poate beneficia de el - Update

„Am reuşit să avem acordul partenerilor noştri internaţionali pentru două măsuri cu impact important în economie: o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului, o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Principalele condiţii: se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, salariaţi sau pensionari, condiţia e ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net, 1610 RON, şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură opţională, nu obligatorie, pentru persoanele fizice, dar de care beneficia oricare din cei 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 RON pe lună”, a spus premierul.

Guvernul estimează că schema de ajutor fiscal pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la restructurarea împrumuturilor pentru aproape un milion de români, care ar beneficia de reducerea ratelor bancare cu până la 4 miliarde de lei, a precizat Victor Ponta.

Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, însă, luni că reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe lună, dar nu mai mult decât impozitul datorat de fiecare persoană în parte.

Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care în mare parte se vor încasa până atunci prin efectele de antrenare ale restructurărilor.

„Azi, mâine, pe stat nu-l costă nimic, iar peste doi ani costul va fi de maxim 0,1% PIB, dar care se recuperează în avans în aceşti doi ani din creştere economică şi TVA”, a spus Voinea.

El a arătat că schema va intra în vigoare începând cu luna aprilie.

În aceste condiţii, impactul bugetar este minim în primii ani de aplicare a sistemului de facilităţi.

Sistemul este opţional pentru bănci, iar Guvernul nu a anunţat că ar fi încheiat vreo înţelegere cu instituţiile de credit.

Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionând aplicarea doar la credite fără întârzieri la plată sau cu întârzieri de cel mult 90 de zile.

Practic, forma propusă de Guvern nu facilitează, ci restricţionează modalităţile de restructurare pe care le practică băncile.

Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

„Doar principalul se înjumătăţesc, nu şi dobânda, pentru că rata e sursa de profit a băncii şi ea trebuie plătită integral”, a precizat Voinea.

Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în mai multe rânduri că Guvernul Ponta lucrează la un program de stimulare a consumului, cară să susţină creşterea economică din acest an.

Restructurarea poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiţia ca suma totală amânată la plată să se încadreze în limita valorică determinată anterior.

Statul limitează, însă, accesul populaţiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depăşi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Ponta: Vom adopta o ordonanţă care asigură cadrul legal pentru reducerea ratelor la bănci

Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie.

„Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. (…) Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net – 1.610 lei – şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice”, a anunţat luni premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Prim-ministrul a adăugat că această reducere la jumătate va opera pentru toate creditele, dar nu va depăşi 500 de lei.

„Cei care au 800 de lei rata vor plăti doar 400, celelalte 400 se amână pentru doi ani, iar statul va suporta, în baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit, diferenţa, după ce se termină cei doi ani”, a explicat Ponta.

Potrivit premierului, „măsura a fost discutată şi lucrată de mai bine de o lună şi cu Banca Naţională a României”.

În privinţa creditului fiscal de la stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că acesta se acordă pe doi ani şi poate fi de până la 200 de lei pe lună.

„Timp de doi ani, statul îi dă (persoanei fizice – n.r.) credit fiscal de 200 de lei pe lună. Deci, câtă vreme a funcţionat facilitatea de reducere a ratei, atâta vreme funcţionează şi facilitatea de credit fiscal. Banca nu poate să crească dobânda la care este acordat creditul pe toată durata creditului, se lungeşte maturitatea creditului cu perioada în care s-a beneficiat de această reducere a ratei”, a explicat Liviu Voinea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai mici din UE, dar în termeni de paritate a puterii de cumpărare, sunt printre......
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...