Cei mai mari investitori de la Bursă se pot cumpăra la 55 – 75% din valoarea lor

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) se vând încă la preţuri atractive la bursă, în ciuda reducerii diferenţei dintre acestea (respectiv valoarea de piaţă a SIF-urilor) şi valoarea averilor acestora (activele nete). Aceste discount-uri au scăzut sub 50% la toate cele 5 SIF-uri, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri şi a rapoartelor primite de la Erste Group Research la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 18 sept. 2012, 21:13
Cei mai mari investitori de la Bursă se pot cumpăra la 55 - 75% din valoarea lor

O astfel de situaţie nu s-a întâmplat decât accidental, de câteva ori de la declanşarea crizei acum 5 ani.

Reducerea discount-ului la SIF-uri (ca şi la Fondul Proprietatea, aflat într-o ipostază similară) este considerată, teoretic, un semn de revenire a pieţei. Adică piaţa este „eficientă“, adică caută valoarea corectă a mărfii, respectiv a acţiunilor.

Totodată, datele despre discount-uri sunt utile pentru aprecierea teoretică a potenţialului de creştere al preţului acţiunilor. Averea unui SIF, sau activul net este valoarea propriului portofoliu de investiţii mai puţin cheltuielile de administrare.

Cel mai mic discount al preţului de piaţă faţă de valoarea unitară (pe acţiune) a propriei averi îl înregistrează SIF Moldova (simbol bursier SIF2), de 30,7%, iar cel mai mare – SIF Banat Crişana (SIF1), de aproape 48,8%, la sfârşitul lunii trecute, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Discount-urile sunt şi mai mici, dacă sunt calculate cu cotaţiile de luni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Preţul acţiunii SIF Moldova s-a apropiat la 25% faţă de valoarea activului net / acţiune (VUAN), iar preţul SIF Banat Crişana este cu 46% mai mic decât VUAN, potrivit Erste Group Research.

Totuşi, „diferenţa dintre discount-ul din cazul SIF Moldova (SIF2) şi cel al SIF Banat-Crisana (SIF1), sau ale celorlalte SIF-uri este nejustificat de mare. Este drept, conducerea SIF2 este mai transparentă, are o guvernanţă corporatistă mai bună, dar diferenţa faţă de celelalte SIF-uri este nejustificată de performanţe“, a declarat Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital la BCR, pentru ECONOMICA.NET.

„Discount-urile ar trebui să fie de 30 – 35% din valoarea portofoliilor. Problema este că la diferenţele actuale faţă de activele nete s-a ajuns mai ales prin scăderea acestora şi mai puţin prin creşterea preţului acţiunilor. Există o presiune mare spre scăderea activului, din cauza vânzărilor de active.

De aceea, mai relevante (pentru estimarea potenţialului de creştere a acţiunilor, n.r.) sunt randamentele dividendelor“, a mai declarat Mihai Căruntu.

 

Randamentele dividendelor

Randamentul dividendului este dividendul previzibil pentru 2012 raportat la preţul actual şi exprimă mai bine atractivitatea preţurilor actuale aleSIF-urilor, potrivit analistului.

Erste Group Research se aşteaptă la randamente ale dividendelor între 10 şi 20%, preţurile actuale constituind „o oportunitate bună de intrare în investiţie pe un orizont de timp de 6 – 9 luni“, se spune în ultimul raport lunar al băncii.

„Totuşi, nu vedem un potenţial de creştere substanţial, din cauza lipsei de viziune privind administrarea portofoliilor pe termen lung, şi a deteriorării acestora, ca urmare tocmai a politicilor agresive de dividende“, se mai spune în raport.

Analiştii de la Bucureşti ai Erste Group  Research au actualizat astăzi raportul cu cele mai recente date.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...