Cei mai mari speculatori pe acţiunile Fondului Proprietatea sunt românii. Fondurile străine acumulează

Ponderea plasamentelor româneşti în acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) a crescut şi a scăzut semnificativ pe parcursul anului, indicând o activitate speculativă mai intensă decât cea a fondurilor străine de investiţii, care şi-au sporit constant deţinerile din ianuarie încoace.
Adrian N. Ionescu - vin, 07 nov. 2014, 09:13
Cei mai mari speculatori pe acţiunile Fondului Proprietatea sunt românii. Fondurile străine acumulează

Ponderea fondurilor străine de investiţii în structura acţionariatului Fondului Proprietatea (FP) a crescut constant de la 54,9% în nouă ianuarie, pânâ la 57,4 % în 31 martie şi 58,6% în 30 septembrie, respectiv până la 59,85% din total capital social subscris şi vărsat, la 31 octombrie.

Pe de altă parte, fondurile româneşti de investiţii (inclusiv firmele care au o activitate investiţională similară) au plecat de la o pondere de 8,7% în ianuarie, au ajuns la 9,7% în martie, dar şi-au redus ponderea la 8,5% la 30 septembrie şi au crescut din nou la 11% în 31 octombrie.

Trebuie precizat că, între timp, Fondul Proprietatea (FP) şi-a răscumpărat şi anulat acţiuni contând pentru multe procente, Faptul afectează dimensiunea ponderilor, dar nu şi tendinţa lor, căci nu infirmă diferenţele de comportament, ci doar corectează amploarea lor.

Unii şi-au mărit constant ponderile, în vreme ce la alţii acestea au crescut numai după ce au coborât.  

Totodată, interesul speculativ este confirmat şi de variaţia numărului de acţionari, care a crescut de la 8.186 în ianuarie la 8.607 în martie, dar au scăzut drastic la 7.969 în septembrie revenind în creştere netă pe 2014, până la 8.216 în octombrie.

 

Speculaţiile vor fi mers, în anumite cazuri până la lichidarea pachetelor, pentru încasarea profiturilor din creşterile de preţ anterioare,  operaţiune urmată de revenirea pe cumpărare.

Nu este mai puţin adevărat că nu există date privind lichidarea pachetelor acţionarilor care sunt de fapt împropietăriţi de stat cu acţiuni FP, în contul despăgubirilor pentru proprităţile confiscate înainte de de 1989. Este posibil ca acţionarii mari, care sunt de fapt foşti propietari despăgubiţi, să-şi fi vândut, în timp, pachetele unui număr mai mare de români, dar această operaţiune nu explică şi creşterea netă a ponderilor acestora în total, de la 20,7, la 21,16%.

Periodicitatea interesului speculativ stimulat de variaţiile preţurilor, are legătură cu campaniile de răscumpărare de acţiuni.

Persoanele fizice române au avut un comportament similar cu fondurile române de investiţii româneşti, dovedind apetitul speculativ pronunţat al investitorilor autohtoni. De la o pondere de 20,7% din capitalul FP în ianuarie, românii au urcat la 24,9% în martie, au coborât la 22,7% în septembrie şi la 21,1% în octombrie.

Persoanele fizice nerezidente au avut o traiectorie asemănătoare.

Răscumpărarea de acţiuni este una dintre metodele prin care administratorii de la Franklin Templeton îşi îndeplinesc programul de stimulare a creşterii preţului de piaţă, respectiv a transferului de valoare din conturile Fondului în cele ale acţionarilor dominaţi de fondurile de investiţii. Reprezentanţi ai unora dintre acestea, nu au exclus desfiinţarea de facto a FP, în cursul consultărilor întreprinse de ECONOMICA.NET.

Pe scurt, strategia constă în stimularea creşterii preţului prin reducerea volumului de acţiuni de pe piaţă, rezultată din campaniile de răscumpărări. Totodată, acţiunile răscumpărate sunt anulate şi, cvum deja s-a întâmplat o dată, capitalul social poate fi redus corespunzător, diferenţa fiind dată acţionarilor.

De reuşita acestei strategii depinde şi înnoirea mandatului de administrator al Franklin Templeton, ca şi creşterea veniturilor acestuia.

Strategia este cunoscută numele de VÂNZARE pe BUCĂŢI a FP.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...