Cei mai mulţi români vor petrece Paştele acasă şi vor aloca între 101 şi 300 lei pentru cumpărături

Aproape 63% dintre români din oraşe vor petrece Paştele acasă, alături de familie, cei mai mulţi vor aloca un buget cuprins între 101-300 lei pentru această sărbătoare şi doar 21,7% vor primi prime în bani sau tichete cadou, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 14:26
Cei mai mulţi români vor petrece Paştele acasă şi vor aloca între 101 şi 300 lei pentru cumpărături

Puţin peste 16,2% dintre români vor sărbători alături de prieteni, 15,6% vor părăsi localitatea pentru a merge la prieteni/rude şi numai 5,4% vor călători la munte, la mare sau în străinătate.

Potrivit studiului, bugetul mediu alocat pentru cumpărături de Paşte este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o sumă cuprinsă între 101-300 lei, 21,8% între 301-500 lei, în timp ce 13,7% estimează că vor cheltui de Paşte peste 500 lei.

Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion bugetul a rămas neschimbat, pentru 32% este mai mic şi doar pentru 12% a crescut.

„Criza economică şi financiară încă se resimte puternic pe piaţa muncii. Astfel, când vine vorba de cheltuieli suplimentare, angajatorii nu mai sunt la fel de generoşi ca în perioada de boom economic, cu ocazia Paştelui evitând să ofere beneficii suplimentare angajaţilor”, se mai arată în studiu.

În acest context, pentru 52,8% dintre persoanele intervievate care sunt angajate, Paştele nu vine cu beneficii extra-salariale. Doar 12,7% vor primi primă de Paşte în bani, 9% primă constând în tichete cadou şi 16,7% zile libere suplimentare (2-3 Mai).

În ceea ce priveşte ziua de 1 Mai (Ziua Internațională a Muncii), aproape jumătate dintre persoanele intervievate (47,4%) o vor petrece în compania familiei.

„Cu toate acestea, tradiţionala ieşire la iarbă verde se regăseşte printre opțiunile orăşenilor de petrecere a Zilei Internaționale a Muncii, 20,1% dintre aceştia intenţionând să meargă la pădure, în parc sau cel puţin într-un spaţiu amenajat pentru grătare”, conform datelor MEDNET.

Suma medie alocată sărbătoririi zilei de 1 Mai este de 179,89 lei.

În acest context, cei care petrec în localitățile de domiciliu au alocat pentru această sărbătoare sume mai mici de 300 lei, în timp ce aceia care îşi vor petrece ziua de 1 Mai la mare, la munte sau în străinătate au bugetat sume ceva mai mari, peste 300 lei.

Mai mult, 38% dintre persoanele intervievate apreciază că bugetul planificat pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii este la fel cu cel de anul trecut, în timp ce numai pentru 8,5% dintre aceştia suma va fi mai mare.

Pe de altă parte, 21,3% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion nu au alocat nici un buget pentru petrecerea zilei de 1 Mai, fie din cauza situaţiei financiare, fie pentru că vor lucra.

Studiul a fost realizat online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, urban, în perioada 18 – 23 aprilie 2013. Au fost intervievate 1.138 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 70 ani. Marja de eroare a studiului este de ±2,91%.

Te-ar mai putea interesa și
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, a îmbunătăţit estimarea anuală de profit, după rezultate trimestriale peste aşteptări, şi a anunţat că intenţionează să returneze......
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul anunţat ieri de Banca Naţională. Dolarul creşte uşor.
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele plătite sunt aproape neglijabile
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele ...
Că majoritatea covârșitoare a românilor nu își asigură locuința decât dacă este obligatoriu este un lucru cunoscut, ...
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
Volumul tentativelor de ransomware stabilește un record în prima jumătate a anului, şi a ajuns la 304,7 de milioane, ...