Cel mai bătrân rinocer alb din lume a murit într-o grădină zoologică din Italia

Toby, cel mai vârstnic rinocer alb din lume cunoscut de specialişti, a murit la vârsta de 54 de ani într-o grădină zoologică din nordul Italiei, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a acesteia, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 12 oct. 2021, 16:27
Cel mai bătrân rinocer alb din lume a murit într-o grădină zoologică din Italia

„Nonno Toby” („Bunicul Toby”, n.r.) a murit pe 6 octombrie, a declarat Elisa Livia Pennacchioni, purtătoarea de cuvânt de la Parco Natura Viva, o grădină zoologică situată în apropiere de oraşul Verona.

„S-a prăbuşit pe sol în timp ce se îndrepta spre adăpostul lui de noapte şi, după aproximativ o jumătate de oră, inima lui a încetat să mai bată”, a continuat ea.

Toby va fi îmbălsămat şi expus la Muzeul de Ştiinţe din Trento, unde i se va alătura astfel lui Blanco, un leu alb de la acelaşi parc zoologic şi decedat în urmă cu cinci ani, a precizat Elisa Livia Pennacchioni.

Rinocerii albi trăiesc de obicei până la vârsta de 40 de ani în captivitate şi până la 30 de ani în libertate, a precizat specialista italiană.

După moartea lui Toby, a cărui parteneră de viaţă, Sugar, a murit în 2012, un singur rinocer alb, Benno, în vârstă de 39 de ani, mai trăieşte la grădina zoologică Parco Natura Viva.

Rinocerul alb de sud, una dintre cele două subspecii ale rinocerului alb, nu mai este ameninţat cu dispariţia şi numără în prezent aproximativ 18.000 de exemplare în lumea întreagă, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF). A fost însă clasat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) pe lista speciilor aproape ameninţate.

În schimb, rinocerul alb de nord este o subspecie tehnic dispărută de pe Terra, după decesul înregistrat în 2018 al ultimului reprezentant cunoscut al său, care era un mascul.

Pe Terra mai trăiesc doar două femele de rinocer alb de nord, care sunt monitorizate şi păzite în rezervaţia kenyană Ol Pejeta.

Niciuna dintre ele nu mai este în măsură să rămână gestantă, însă oamenii de ştiinţă doresc să folosească tehnica mamelor-purtătoare în rândul unor femele de rinocer alb de sud, după ce au reuşit să obţină 12 embrioni de rinocer alb de nord cu ajutorul gameţilor conservaţi de la mai mulţi masculi, a anunţat în iulie 2021 BioRescue, un consorţiu de oameni de ştiinţă şi experţi în conservarea naturii.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...