Cel mai mare fond mutual românesc a împrumutat guvernele Ungariei, Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei

Fondul de investiţii BCR Obligaţiuni, cu active nete de aproape 4,4 miliarde de lei, are titluri de stat străine în valoare de sute de milioane de lei, emise de guvernele Ungariei, Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei, potrivit raportului pe primul semestru publicat luni dimineaţă. Fondul este şi creditorul Bucureştiului. Este al treilea cel mai mare investitor sofisticat înregistrat în România, după Fondul Proprietatea şi Fondul de pensii obligatorii ING.
Adrian N. Ionescu - lun, 26 aug. 2013, 10:47
Cel mai mare fond mutual românesc a împrumutat guvernele Ungariei,  Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei

Fondul de investiţii deschis BCR Obligaţiuni deţine obligaţiuni emise în dolari şi în euro de guvernul Ungariei, echivalând cu peste  104 milioane de lei, potrivit raportului pe semestrul 1 publicat în această dimineaţă de Erste Asset Management România (EAM), administratorul fondului.

BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual (cu emisiune şi răscumpărarea continue de titluri) din România şi al treilea cel mai mare investitor român, după Fondul Proprietatea (FP), care are active nete de peste 15 miliarde de lei, şi Fondul de pensii obligatorii ING, cu 4,5 miliarde del lei, la 31 iulie.

A doua cea mai mare deţinere de titluri de stat străine a fondului BCR Obligaţiuni echivalează cu peste 67 de milioane de lei şi este constituită de obligaţiuni ale Sloveniei, în euro şi dolari.

BCR Obligaţiuni mai are titluri de stat ale Croaţiei, echivalând cu 11,3 milioane de lei, şi ale Poloniei, de 6,8 milioane de lei.

În primul semestru al anului, fondul şi-a mărit expunerea pe titluri de stat cu aproape 9 puncte procentuale, ajungând să deţină 63,3% din active în titluri de stat.

Cea mai mare expunere a fondului este în titlurile de stat româneşti denominate în euro, cu maturitatea februarie 2016 (11,55% din activ), urmate de titlurile de stat emise de Romania pe piețe externe, denominate în euro, cu maturitate iunie 2018 (10,6% din activ), potrivit raportului EAM.

Fondul folosește instrumente derivate pentru acoperirea riscului valutar dat de expunerea pe alte valute decât leul.

Astfel, BCR Obligaţiuni câştiga la 30 iunie circa 2,5 milioane de lei din contractele la termen EUR / RON şi USD / RON (forward), în valoarea nominală de mai multe zeci de  milioane de euro,  încheiate cu BRD, Citibank România, Erste Bank şi ING Bank România.

BCR Obligaţiuni mai deţine obligaţiuni în euro ale municipiului Bucureşti în valoare de peste 114 milioane de lei, contând pentru mai mult de 2,6% din totalul activelor fondului.

EAM administrează activele nete ale BCR Obligaţiuni de aproape 4,4 miliarde de lei (la 22 august) pentru mai mult de 104.000 investitori. Titlurile fondului se vând cu 17,3 lei bucata.

Randamentul fondului BCR Obligaţiuni pe ultimele 365 de zile este de 8,25%, mult peste  dobânda la depozitele bancare.

Mediul

În primele cinci luni ale anului, dobânzile practicate pe piața interbancară românească au scăzut constant de la 5,5% în ianuarie, până la un minim de 3,0% în luna mai.

Creșterea aversiunii la risc a determinat şi o majorare ulterioară a dobânzilor până la 4,1% la sfârșitul semestrului, se spune în raportul EAM.

În același timp, evoluția randamentelor titlurilor de stat a fost în strânsă legătură cu apetitul investitorilor non-rezidenți pentru aceste instrumente.

Randamentele la obligațiunile cu scadenţă la trei ani au scăzut de la 6,1% în ianuarie până la un minim istoric de 4,3% în mai, urmând ca apoi să urce până la 5,2% la sfârșitul lunii iunie pe fondul creșterii aversiunii la risc.

Randamantul titlurilor de stat este raportul dintre dobânda titlului şi preţul de piaţă. De aceea, creşterea cererii de titluri, datorată atractivităţii lor, duce la scăderea randamentului.

Deținerile de titluri de stat ale nonrezidenților au crescut până la 27,8% din total, de la 14,2% în decembrie 2012, conform datelor oficiale din mai, citate dce raportul EAM.

Ministerul de Finanțe a emis în primul semestru titluri de 26,8 miliarde de lei şi, respectiv de 1,0 miliarde euro, pe piața locală. MFP a emis titluri denominate în USD în valoare 1,5 miliarde de dolari, înregistrând o cerere de peste 7 miliarde.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...