Cele 10 lucruri pe care le fac cei ce câştigă la Bursă

Cel mai recent decalog al performanţei unui portofoliu de acţiuni atrage atenţia asupra unor reguli simple de abordare a investiţiei la bursă, direct sau prin fondurile de investiţii. „Performanța portofoliului înseamnă mai mult decât un simplu număr”, scrie Cosmin Gheorghiu, manager de vânzări al societăţii de investiţii Certinvest.
Adrian N. Ionescu - Dum, 08 mart. 2015, 22:03
Cele 10 lucruri pe care le fac cei ce câştigă la Bursă

 „Toate lucrurile ce converg în performanță depind de tine”, îi încurajează Cosmin Gheorghiu, manager de vânzări al societăţii de investiţii Certinvest, pe blogul acesteia, pe investitori.

Cele 10 reguli elementare de care ţin seama investitorii iniţiaţi la Bursă pot fi grupate în trei categorii definite astfel: când şi pe ce termen investeşti, felul în care îţi măsori performanţa şi în funcţie de ce informaţii iei decizii. Iată regulile, aşa cum sunt inspirate de Cosmin Gheorghiu:

1. Câţi bani vrei să faci şi câţi ai făcut

Trebuie să calculezi măcar o dată pe an performanţa întregului portofoliu şi să o compari cu ce ţi-ai propus să obţii, ca să „dacă te afli aproape de atingerea obiectivelor tale financiare”. Managerul de la Certinvest sugerează că aplicarea acestei reguli trebuie să se concretizeze într-o analiză a evoluţiei performanţei portofoliului faţă de obiectivul propus.

De asemeni, s-ar putea dovedi contraproductivă „tentația de a te concentra numai pe câteva active, care au cel mai mare randament. Ceea ce contează cu adevărat este randamentului întregului pachet, pe termen lung”.

2. Regula de trei simplă nu funcţionează

„Nu extrapola” performanţa de anul trecut la următorii 10, 20 de ani, avertizează Cosmin Gheorghiu. Nu este decât o fantezie să-ţi calculezi averea de peste 10, 20 de ani cu randamentul de 10% de anul trecut.

„Această fantezie te poate face să nu mai economisești, ceea ce este o mare greșeală!” Şi răul ar putea fi mult mai mare.

3. Adaptează ciclurile lungi de performanţă la durata portofolioului tău

Analiştii pot avea la dispoziţie statistici de performanță pe 50 de ani de date, „mult mai relevante decât cele bazate pe 10 ani, 5 ani sau 6 luni”. Trebuie găsite active cu o istorie mai scurtă „și să ne descurcăm cum putem cu datele disponibile”.

Aici, managerul nu intră în secretele meseriei de administrator de investiţii. Certinvest este cel mai mare administrator independent de portofolii individuale

4. Performanţa trecută nu o garantează pe cea viitoare

În prima decadă a acestui secol indicele american Standard & Poor’s 500 a adus randamente de 18-25% pe an. După două căderi masive ale pieței, S&P 500 s-a întors la valoarea avută cu 13 ani în urmă, potrivit lui Cosmin Gheorghiu.

Nu mai departe de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în patru din anii dintre 2001 şi 2005, indicele BET Fi, cel mai speculativ al BVB, a înregistrat performanţe de peste 100%. În 2006 şi 2007, performanţa era încă mare, 32 şi 25%. 2008, anul  marii căderi, l-a adus la valoarea din  2004.

5. „Pierderile sunt normale”

Într-o perioadă mai mare de 30 de ani, majoritatea investitorilor nu reușesc să câștige nici 50% din profitabilitatea pieței, potrivit unor studii citate de managerul Certinvest.

De ce?

„Un motiv principal este acela că investitorii sunt șocați să descopere că au pierdut bani, chiar dacă pierderea este în limite normale. În loc să accepte rațional această situație, ei intră în panică și încep să vândă, asumându-și, în mod ironic, pierderile care i-au șocat în primul rând”, explică managerul.

6. Sensul randamentului pe termen scurt

Randamentul pe termen scurt nu are sens – spune autorul Decalogului investitorului, referindu-se de fapt la o capcană aritmetică, cărora nu puţini le cad victime. Dacă mai întâi câştigi 50% şi apoi pierzi 50%, nu înseamnă că în total nu înseamnă că nu mai ai nimic. Din cei 1.000 de lei cu care ai pornit, mai ai 750.

7. Capcana lui „pestze medie”

„ Există tone de date care arată că, în orice clasă de active pe acțiuni, majoritatea fondurilor de investiții nu reușesc să bată performanța fondului care copiază indicele acelei clase de acțiuni.

În 2014 media majorității fondurilor care investesc în companiile cu capitalizare mare din SUA a fost de 11% iar indicele de referință a câștigat 13,5%”.

8. Secretul paşilor mici

Dacă vei investi periodic sume relativ mici de bani, „fiecare dintre aceste investiții începe la o dată diferită de cealaltă,  au durată diferită” și, evident, beneficiază de condiţii diferite de piaţă.

„Indiferent de eforturile tale de a controla totul, performanța pe termen lung va fi afectată de un număr de evenimente întâmplătoare pe care nimeni nu le poate prezice”.
Altfel spus, „Performanța portofoliului depinde de mulți factori”.

 9. Nu te lua după lăudăroşi

Nu îi băga în seamă pe cei care se laudă cu randamentele investițiilor lor. Nu vor face acelaşi lucru cu pierderile.

„Majoritatea celor care investesc, de fapt, nu cunosc foarte bine performanța investițiilor lor din ultimii ani. Două studii distincte au arătat că există o diferență de două procente între performanța reală a portofoliului lor de investiții și ceea ce credeau ei că au câștigat.

10.  Jocul pe termen lung

Există fonduri de investiții care aduc un rezultat mulțumitor un an – doi, dar pe un orizont lung de timp au o evoluție dezastruoasă.

Dintre toate fondurile speculative care au fost înființate în ultimii 15 ani, numai aproximativ 5% au supraviețuit. Asta înseamnă că media performanțelor fondurilor speculative de investitii este mult mai bună decât ceea ce au primit investitorii care au investit în această clasă de fonduri, in ultimii 15 ani”, avertizează managerul Certinvest.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...