15 lei taxă la 50 de lei scoşi de la bancomat. Cele mai mari comisioane de retragere de numerar de la ATM

Dacă îţi aduci salariul la o anumită bancă ai şanse să ai comisioane zero la aproape toate serviciile legate de contul curent. Sunt însă şi excepţii: pentru retragerile de la bancomatele altor bănci, toate instituţiile de credit au păstrat costurile. BCR şi BRD îşi dispută astfel locurile pentru cele mai mari comisioane percepute pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor bănci. Următoarea clasată în topul băncilor scumpe este Unicredit.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 22 ian. 2017, 22:07
15 lei taxă la 50 de lei scoşi de la bancomat. Cele mai mari comisioane de retragere de numerar de la ATM

Anul trecut băncile comerciale s-au întrecut în a acorda comisioane zero aferente cardurilor de debit dacă respectivii clienţi îşi rulează veniturile prin banca respectivă. Totuşi, comisioanele de retragere de numerar de la bancomatele altor bănci au costuri care se dovedesc uneori disproporţionat de mari în comparaţie cu sumele retrase. Astfel te poţi trezi cu surpriza că plăteşti 15 lei pentru o retragere de 50 de lei. Aceeaşi sumă o plăteşti şi dacă retragi 200 de lei sau 1.000 de lei. Asta deoarece banca, BCR în acest caz, îţi stipulează clar că pentru retragerile de numerar de la bancomatele altor bănci decât BCR, comisionul este de 1% din sumă, dar minimum 15 lei.

La celelalte bănci, pentru retrageri de 200 de lei comisioanele sunt în general de 3,5 sau 4,5 lei. Se diferenţiază ING Bank care are comision de 5 lei pentru orice retragere, indiferent de mărimea sumei, şi Unicredit care are comision de retragere de 1% din sumă, dar minimum 5 lei şi BRD, care este şi mai scumpă. BRD are comisionul de retragere de la alte bancomate decât cele ale băncii de 1% din sumă plus cinci lei (7 lei este comisionul plătit opentru o retragere de 200 de lei la un card de debit BRD utilizat în altă reţea bancară). La sume mari, comisionul BRD reuşeşte să fie chiar mai mare decât cel al BCR: la o sumă de 1.000 de lei retrasă de pe un card BCR plăteşti 15 lei, în timp ce la un card de debit emis de BRD plăteşti 17 lei, iar la unui emis de Unicredit 12,5 lei.

În concluzie, primele două cele mai mari bănci din sistem au şi cele mai mari comisioane de retragere de numerar de la alt ATM decât cele care aparţin băncii.  Modalitatea în care este construit comisionul BCR arată clar că instituţia de credit îşi doreşte să descurajeze retragerile de valori mici. În cazul BRD însă, sunt descurajate chiar plăţile de valori destul de mari (comisionul este constituit din procentul de 1% din suma retrasă la care se adaugă obligatoriu suma de 5 lei). Tot pe schema parte fixă plus parte procentuală din sumă funcţionează şi Unicredit, care practică însă varianta fixa la doar 2,5%.

Majoritatea băncilor din piaţă practică de anul trecut costuri zero la deschidere, administrare şi retragere numerar de la bancomatul propriu. Principala condiţie face referire la încasarea venitului (salariu, pensie) prin bancă, la care banca poate adăuga şi alte beneficii, cum ar fi: reduceri de dobanda la credite (cu până la 1 punct procentual), servicii de Internet sau Mobile Banking gratuite.

BCR a eliminat comisioanele cel mai des întâlnite, iar acum banca are zero comision de administrare lunară a contului curent şi a cardului de debit ataşat şi zero comision de retragere şi de interogare la bancomatele BCR.

Salariile aduse la ING (minim 700 lei/lună/cont) au zero comisioane pentru: încasări de la orice bancă, plăţi în lei către orice bancă prin internet banking, administrare card, cont şi internet banking dar şi pentru retragerile la ATM-ul băncii.

Raiffeisen Bank a făcut un pas important la finele anului 2016 prin lansarea a 2 pachete de cont curent deschise online cu zero costuri. Taxa lunară de administrare a celor două pachete este zero în cazul în care suma încasărilor lunare în contul curent în lei este de minimum 2.000 lei (Pachetul ZERO Tot) şi 1.000 lei (Pachetul ZERO Simplu). Pachetele vin cu costuri zero la emiterea cardului de debit şi administrarea anuală a contului curent în lei. Costuri zero la retragerile de numerar de la orice bancomat în cazul Pachetului de cont curent ZERO Tot şi zero la retragerile de la ATM-ul propriu la Pachetul ZERO Simplu.

Situaţii similare se mai întâlnesc şi la Unicredit, Bancpost, Piraeus Bank, Alpha Bank, Ideea Bank şi Garanti Bank.

 

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
Retailerul Auchan ajunge cu MyAuchan din stațiile Petrom la 50 de unități. Mai au 350 de reamenajat
La începutul lunii mai, rețeaua de magazine MyAuchan din stațiile Petrom, operată de retailerul francez Auchan, a ajuns la 50 de unități în peste 20 de localități. ...
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial american anti-COVID-19
SUA, pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei. Circa 58% dintre adulţi sunt deja vaccinaţi – oficial ...
SUA sunt pe cale să depăşească momentul critic al pandemiei, aproximativ 58% dintre adulţi fiind deja vaccinaţi anti-COVID-19, ...
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 8 mai anunțul de licitație pentru ...
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Declaraţia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie, de aceea, săptămâna aceasta, problema va fi dusă ...