Care au fost pariurile câştigătoare la Bursă în 2012. Topul creşterilor

În acest an, 20 de acţiuni dintre cele mai  tranzacţionate 77 de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au crescut mai mult decât cei mai reprezentativi indici ai acesteia. Mai mult de jumătate din acţiuni (38) au încheiat anul pe plus, multe dintre acestea revenind pe creştere în a doua parte a acestui an potrivit unei analize a ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - Dum, 30 dec. 2012, 20:08
Care au fost pariurile câştigătoare la Bursă în 2012. Topul creşterilor

Reperele performanţei din acest an sunt indicele BET, care face media ponderată a variaţiilor celor mai importante 10 acţiuni de la BVB (inclusiv Fondul Proprietatea, dar fără SIF+uri) şi indicele BET  XT, al celor mai importante 25 de acţiuni (inclusiv societăţile de investiţii financiare, SIF).

BET a crescut a crescut cu 18,74% în acest an, iar BET XT cu 19,93%.

Speculatorii se mai compară şi cu indicele BET Fi, al FP şi SIF-urilor, care sunt şi cele mai tranzacţionate acţiuni. BET Fi a crescut cu 31,2% în 2012.

 

Campioana este aceeaşi ca la jumătatea anului, productoarea de benzi de cauciuc industriale Artego Tg. Jiu (simbol bursier ARTE), care a încheiat anul cu la un preţ de peste 4 ori mai mare decât cel cu care l-a început.

Numai în decembrie, ARTE s-a apreciat cu aproape 50%, pe fondul luptei pentru preluarea companiei. Lui Cătălin Chelu i s-a adăugat un alt competitor, necunoscut încă oficial, pentru că nu a ajuns la pragul semnificativ  de 10%, deocamdată.

Compania este controlată de Asociaţia salariaţilor (PAS, cu peste 70% din acţiuni), adică mai ales de conducere, care a reuşit să facă faţă tentativelor de preluare ostilă.

Acţionarii Artego Tg. Jiu (ARTE) au respins candidatura omului de afaceri Cătălin Chelu pentru unul din cele 5 posturi de administrator, potrivit ECONOMICA.NET.

Asociaţia Salariaţilor ARTE şi-a plătit datoriile cu care a achiziţionat de la stat pachetul de 70% din acţiunile ARTE, iar acum  membrii PAS sunt tentaţi cu preţurile mari ale acţiunilor, pentru a vinde. Restul acţiunilor sunt împrăştiate pe piaţă şi pe ele se bat liderii Artego şi Cătălin Chelu, potrivit unor surse apropiate „competiţiei“.

Cătălin Chelu are reputaţia unui vânător temut al companiilor care trec prin etapa distribuirii acţiunilor către salariaţi.

Trei astfel de prăzi valoroase pe piaţă constituie încă subiecte de litigii. Una dintre ele este chiar Electroargeş (ELGS) care are peste 10% din acţiunile ARTE, iar celelalte două sunt cea mai mare producătoare de materiale abrazive din ţară Carbochim Cluj Napoca (CBC) şi producătoarea de uleiuri vegetale Argus Constanţa (UARG).

Artego Tg. Jiu (ARTE) este companie care, pentru prima dată în istoria pieţei, a comunicat, recent, o estimare de dividend înainte ca anul fiscal să se fi încheiat.

Conducerea ARTE a anunţat că „se preconizează acordarea unui dividend brut de 0,5 lei / acţiune“, dublu faţă de cel distribuit anul acesta din profitul pe anul trecut.

 

Titlurile Erste Bank (EBS) au a doua cea mai bunăperformanţă la BVB, cu o creştere de 81% în acest an. Banca şi-a restructurat activitatea şi a reuşit să revină pe profit în 2012 după pierderi importante consemnate anul trecut. De pildă şi-a vândut filiala din Ucraina. EBS a  pierdut aproape două treimi din valoare, anul trecut.

 

Bermas Suceava (BRM, +78,6%), lidera pieţei de bere din Nordul Moldovei, este de asemenea o ţintă teoretică de preluare. Cele două asociaţii ale salariaţilor care o controlează şi-au plătit datoriile şi se pot desfiinţa formal oricând. Bermas, ca şi Artego, Carbochim Cluj Napoca (CBC, +41,4%), sau Compa Sibiu (CMP, +41,4%) au învăţat din lecţia usturătoare a altor, iar salariaţii şi conducerea se protejează bine de tentativele de preluare ostilă.

Deşi o companie mică şi cu acţiuni nu foarte lichide la bursă, Bermas nu este tocmai o surpriză în topul celor mai performante acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Adevărata surpriză este Bucur Obor (BUCU, +61,6%), firma care deţine centrul comercial cu acelaşi nume din Capitală. Laurenţiu Postovaru, cel mai mare acţionar al BUCU, vrea să îşi majoreze participaţia la aproape 42% şi a lansat o ofertă prin care vrea să cumpere 5% din acţiunile firmei.

Firma a început în al treilea trimestru o serie de lucrări pentru reparaţii la complexul comercial omonim.

Compania ar putea fi vândută, dar eventuala renovare a complexului nu-l va aduce în postura de rival al marilor mall-uri, pentru că nu dispune decât de o suprafaţă de 40.000 de mp, în vreme ce un mall cu adevărat veritabil trebuie să aibă cel puţin dublu“, a declarat, la vremea rspectivă, un broker pentru ECONOMICA.NET.

Totuşi, un mall la Bucur Obor, la dimensiunile pieţei româneşti, ar rivaliza cu foarte multe mall-uri din Capitală şi din România, care nu au suprafaţa sa.

Bucur Obor (BUCU) a înregistrat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 10,1 milioane lei, foarte apropiată de valoarea din perioada similară a anului trecut. Profitul net a scăzut, însă, la jumătate, de la 12,7 milioane lei, la 6,1 milioane lei .

 

Azomureş Tg Mureş (AZO) s-a retras de la bursă cu o creştere de TOP 5, 57,8%. A fost anul cel mai agitat din istoria burasieră a companiei, cu preluarea de către coglomeratul eleveţian Ameropa, derularea unei oferte publice obligatorii de preluare şi a unei oferte de tip squeeze out (ultima şansă de a evita statutul de acţionari captivi).

Compania a înregistrat un profit net de 193,5 milioane de lei din afaceri de 1,27 miliarde de lei, pe primele 9 luni ale anului. Este a treia companie din punctul de vedere al capitalizării care părăseşte Bursa de Valori Bucureşti, după Banca Agricolă (Raiffeisen), Sidex (ArcelorMittal Galaţi), şi Automobile Dacia Pieşti, luând în calcul ultimul preţ de tranzacţionare.

 

Prezenţa OMV Petrom (SNP, +47,6%), a Aerostar Bacău, (ARS, +45,2%) şi a Băncii Transilvania (TLV, +43,7%) în TOP 10 nu mai este o surpriză. Managementul Petrom a făcut din  aceasta cea mai profitabilă companie românească din toate timpurile, cu largul concurs al consumatorilor români, care au fost nevoiţi să suporte în patru ani de criză, dublarea preţului carburanţilor.

Aerostar Bacău, (ARS) a prins contracte pentru care are nevoie de dezvoltare şi a obţinut fonduri europene în acest scop.

Bănca Transilvania (TLV) a uimit mai tot anul piaţa, reuşind profituri acolo unde mai marii săi competitori au înregistrat pierderi sau o relativă stagnare.

În clasament, mai urmează obişnuitele companii abonate la creşteri, precum SIF-urile şi FP, dar şi  inclusiv vedetele controlate de salariaţi Compa Sibiu şi Carbochim Cluj Napoca.

Acestea, singura firmă de materiale de construcţii din topul creşterilor, Prefab Bucureşti (PREH, +38,2%), şi un lider regional al distribuitorilor de medicamente, Farmaceutica Remedia Deva (RMAH, +33,3%) au depăşit pe cel mai performant indice BET Fi (+31,2%).

Seria de 20 de companii care au depăşit performanţele celor mai reprezentativi indici (BET, şi BET XT)se încheie cu  producătoarei de electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), controlată de Cătălin Chelu.

La baza creşterilor ar putea sta rezultatele bune afişate de companie care a reuşit să-şi majoreze profitul cu 69% în primele nouă luni, la peste 9 mil. lei (2 mil. euro), sau speculaţii privind o posibilă ofertă de preluare din partea lui Cătălin Chelu, care a primit recent mai multe amenzi de la CNVM pentru că nu a derulat ofertă la diverse companii preluate de pe bursă.

În plus, Chelu se află în litigiu cu un alt mare investitor individual Tudor Dumitru, care a dus la bnlocarea unei majorări de capital.

 Dintre perdanţi menţionăm doar Bursa de valori Bucureşti (BVB, -30,8%) a cărei  contraperformanţă este explicabilă mai curând prin faptul că piaţa a sancţionat ineficacitatea noi conduceri decât scăderea comisioanelor, ca urmare a scăderii volumelor de tranzacţii.

Este suficient de amintit faptul că, noii administratori ai BVB au preluat controlul companiei în ianuarie, şi abia în septembrie a fost numită o nouă conducere executivă. În plus, conducerea BVB se remarcă printr-o lipsă de transparenţă surprinzătoare. Încheie acorduri cu BERD pentru aplicarea şi diseminarea în piaţă a principiilor de guvernanţă corporatistă, dar emite comunicate despre o nouă politică de tarife fără să precizeze în ce constă aceasta.

Te-ar mai putea interesa și
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei în cazul acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului de către......
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...