Cele trei metode clasice de a supravieţui prăbuşirii bursei, ba chiar de a face profit din criză

„Preţul acţiunilor creşte întotdeauna, numai să ai răbdare”, este una dintre zicalele pieţei pe cât de preferate în vremuri de linişte, pe atât de ignorate în vremuri turbulente. Or, tocmai vremurile turbulente sunt cele mai profitabile pentru investitorii care respectă, liniştiţi, cele trei lecţii clasice de supravieţuire la bursă, potrivit unui editorial Market Watch.
Adrian N. Ionescu - joi, 03 sept. 2015, 21:04
Cele trei metode clasice de a supravieţui prăbuşirii bursei, ba chiar de a face profit din criză

Cumpără devreme. Cumpără des şi cumpără ieftin – sunt cele trei metode clasice de a supravieţui unei prăbuşiri a bursei.

Pare uşor de spus, sunt în fond trei principii fundamentale, pe care însă puţini le aplică suficient de sistematic, rezistând propriilor spaime şi panicii generale. „Întoarce-te în piaţă, cumpără cu hotărâre şi cumpără ieftin”, este sfatul editorialistului Brett Arends, de la Market Watch.

Articolul Market Watch vine chiar în zilele în care pieţele par să se fi calmat într-o oarecare măsură, după răbufnirea care a culminat cu prăbuşirea din 24 august. Editorialistul ia pe rând cele trei metode de supravieţuire în profit la o prăbuşire bursieră.

ECONOMICA.NET propune graficul ultimilor trei ani al celor mai importanţi indici de la Bursa de Valori Bucureşti.

Investitorul pe termen lung este în câştig cu cel puţin 50% dacă ar fi investit acum trei ani în cele 25 de acţiuni din portofoliul indicelui BET XT de la Bucureşti, în aceeaşi proporţie cu structura acestuia, sau în portofoliul de 10 acţiuni BET.

Market Watch propune graficul indicelul S&P 500 din 1994 şi până acum.

 

 

În ambele grafice se observă că, pentru investitorul de cursă lungă „măcelul din august” 2015 nu este mai inspământător decât au fost altele, înaintea lui.


Cumpără devreme

„Cumpără devreme” înseamnă să nu vânezi inutil minimul până la care poate ajunge piaţa în urma prăbuşirii, ca să cumperi la cel mai mic preţ cu putinţă.

„Nu. Nu vei prinde minimul, dar trebuie să încerci să-l prinzi”, cumpărând cât mai devreme, sugerează Brett Arends. Editorialistul este un adept al prudenţei, încă mai crede că o scădere masivă a pieţei este o posibilitatea de luat în seamă, „dar nimeni cu un orizont de plasament de circa cinci ani nu îşi poate permite să stea complet în afara pieţei”, de teamă că aceasta ar continua să scadă.  

„În definitiv, la bursă poţi face mai mulţi bani decât poţi pierde, dacă stai suficient de mult înăuntru”, spune editorialistul Market Watch.

Cumpără des

Este vorba de cunoscuta metodă a îmbunătăţirii preţului mediu. În fond, cumperi lunar de aceeaşi cantitate de bani, ca să-ţi îmbunătăţeşti costul, dar „cei ce fac asta reuşesc mai mult de atât”, spune Brett Arends, care a găsit astfel de exemple în chiar crizele celebre precum cele din anii  2000 – 2003 şi 2007 – 2009 sau chiar 1929!

„Septembrie 1929 a fost cel mai rău moment în istoria pieţei. Indicele Dow Jones Industrial (DJIA) avea să mai scadă trei ani după aceea şi nu a mai revenit la nivelul anterior căderii decât după două decenii. Dar cei care au început să cumpere sistematic, lunar, încă din 1929, aveau să ajungă pe profit în 1934” a calculat editorialistul Market Watch.

La fel, cine a început să cumpere lunar în martie 2000, a ajuns pe profit în toamna lui 2003, iar cei ce au început să cumpere în octombrie 2007, au recuperat tot în doi ani, potrivit editorialistului Market Watch.

„Pierderile lor (ale celor ce au cumpărat după cele trei metode, n.r.), înregistrate în momentul minimului, au fost mici. Momentul recompensei a venit mai devreme, iar profitul a fost mult mai mare decât al celor care au îngheţat operaţiunile”, spune Brett Arends.

Cumpără ieftin

Asta înseamnă să fii dispus să cumperi atunci când evaluările arată că acţiunile sunt mai ieftine decât face compania respectivă, lăsând pe planul secundar tendinţa curentă. Ele pot fi sau nu la cotaţii minime, conjuncturale sau nu – nu cotaţia contează în sine, ci comparaţia ei cu valoarea companiei, a activelor şi afacerii acesteia.

Acţiunile europene măsurate de indicele MSCI Europe Value arată că au ajuns mai jos cu 20% decât erau cu un an în urmă, în dolari. Lucuri similare se pot spune de acţiuni de pe pieţele emergente.

„Cumpără devreme, cumpără des şi cumpără ieftin. Sau consultă-ţi gobul de cristal”, conchide editorialitul Market Watch.

 

Te-ar mai putea interesa și
CBRE: Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în primul semestru din 2021
CBRE: Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în primul semestru din 2021
 Volumul total al investiţiilor imobiliare în România a atins 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, cu 21% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit......
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 03.08.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 03.08.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul anunţat ieri de BNR când a atins cea mai mică valoare din ultimele două luni în ...
Raed Arafat, despre ”un nou fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau trecere prin boală
Raed Arafat, despre ”un nou fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau ...
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, vorbeşte, luni seară, despre ”un fenomen” – persoane ...
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate în pandemie
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate ...
Profitul net al BRD în semestruI I din 2021 a crescut cu 51% în comparație cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane ...