Cemacon a încheiat primul semestru cu un profit net de peste 49,66 milioane lei, în urcare cu 130%

Compania Cemacon a încheiat primele şase luni ale acestui an cu un profit net de 49,66 milioane lei, în creştere cu 130% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, iar cifra de afaceri netă s-a ridicat la 123,42 milioane de lei, fiind mai mare cu 47%, potrivit raportului remis Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - mie, 31 aug. 2022, 19:34
Cemacon a încheiat primul semestru cu un profit net de peste 49,66 milioane lei, în urcare cu 130%

„Prima jumătate a anului a fost marcată de instabilitate geostrategică şi macroeconomică, de creşteri de costuri la energie electrică, gaze şi materii prime, care s-au reflectat direct în costul de producţie al Cemacon. Cu toate acestea, rezultatele financiare arată în mod clar performanţa acestui semestru, cifra de afaceri fiind cu 47% peste perioada similară a anului anterior, în condiţii de profitabilitate foarte bună. De asemenea, suntem în grafic cu proiectul noii fabrici de la Recea, în care vom produce plăcuţe de cărămidă aparentă klinkerizată şi ne pregătim pentru implementarea unui nou proiect de energie regenerabilă, în valoare de 1.052.856 Euro: parcul fotovoltaic „Cemacon Green Energy Farm”. În prezent, suntem la un punct de inflexiune, care va fi urmat de o stabilizare a sectorului materialelor de construcţii, în care cererea şi oferta vor fi echilibrate, iar o dezvoltare urbană corectă este de aşteptat să genereze în continuare creştere economică. Suntem preocupaţi şi proactivi în a identifica soluţii pentru a creşte independenţa energetică a unităţilor de producţie ale Cemacon, cu atât mai mult cu cât avansăm cu paşi repezi înspre un hub industrial de amploare în zona Sălajului”, a afirmat Daniel Şologon, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie Cemacon SA.

Potrivit raportului, primul semestru al anului 2022 a fost marcat de o creştere accelerată a costurilor cu energia şi gazul natural, creşteri datorate impactului începerii conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Aceste creşteri de preţuri s-au propagat în toate sectoarele economice generând un efect inflaţionist generalizat.

„Din punct de vedere al cererii, primul semestru al anului 2022 a demarat peste aşteptări şi cererea de materiale de zidărie a fost la un nivel foarte bun, Cemacon înregistrând o cifră de afaceri de peste 123 milioane de lei. Ulterior, începând cu luna mai cererea a încetinit ca urmare a impactului inflaţiei şi a creşterii ratei dobânzilor, având impact în veniturile consumatorilor. Pe parcursul primul semestru din 2022, activitatea operaţională s-a derulat normal, fără întreruperi, cu toate capacităţile de producţie operationale şi funcţionând la potenţial maxim. Punerea în funcţiune a centralei de cogenerare de înaltă eficienţă, achiziţionată parţial prin fonduri europene contribuie la eficienţa operaţională a liniei de producţie de la Fabrica de blocuri ceramice de la Recea. Încasările şi livrările au fost peste nivelul anului trecut, iar lichiditatea companiei este foarte ridicată”, menţionează reprezentanţii companiei în raportul transmis BVB.

Astfel, pentru perioada încheiată la 30 iunie 2022 compania Cemacon înregistrează EBITDA de 67,46 milioane de lei şi un profit net de 49,66 milioane de lei.

Conform raportului, veniturile din vânzări au urcat în primele şase luni cu 47%, la 123,41 milioane de lei.

În primul semestru, la data de 28.04.2022, a avut loc Adunarea Generala Extraordinara a Acţionarilor societăţii, care a aprobat majorarea capitalului social cu o suma de până la aproximativ 42,98 milioane lei.

La finalul perioadei încheiate la 30 iunie 2022 activele nete ale companiei înregistrează o creştere de 21% faţă de finalul anului 2021, depăşind suma de 287 milioane lei.

Cemacon este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieţei din Transilvania. Compania operează cea mai modernă şi mai mare capacitate de producţie din România cu produse inovatoare, diferenţiate, care aduc plus-valoare utilizatorilor, obţinute la costuri de producţie foarte competitive.

Compania a fost înfiinţată în 1969 şi este listată pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti. Acţionariatul Cemacon este format în principal de către fonduri de investiţii şi persoane juridice.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...