Centura Ford ar putea fi gata până la sfârşitul anului. Au fost reluate lucrările pe porţiunile cu fisuri

Centura de Sud a Craiovei, cerută şi de americanii de la Ford, ar putea fi deschisă pentru trafic anul acesta, după ce vor fi finalizate lucrările pe porţiunile de 500 de metri, unde au apărut fisuri. Sorin Buşe, mininstrul Tranporturilor, ar putea efectua joi o vizită pe şantierul şoselei care s-a crăpat înainte de inaugurarea programată la finele anului trecut.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 19:48
Centura Ford ar putea fi gata până la sfârşitul anului. Au fost reluate lucrările pe porţiunile cu fisuri

Lucrările la Centura de Sud a Craiovei, demarate în 2012 de către italienii de la Secol, ar putea fi încheiate până pe 15 decembrie, data estimată a recepţiei la terminarea lucrărilor, potrivit informaţiilor actualizate de pe site-ul CNADNR.

„În prezent se lucrează acolo. A fost emis ordinul de reluare a lucrărilor”, a spus pentru ECONOMICA.NET Adrian Lumezeanu, directorul Regionalei de Drumuri şi Poduri Craiova.

Pe sectoarele cu probleme a fost îndepărtat deja asfaltul fisurat, potrivit Gazeta de Sud. Astfel, cele două porțiuni din centură, una la kilometrul 2, cealaltă la kilometrul 5, de 360 m, respectiv 145 m, vor fi refăcute integral, conform sursei menţionate.

Lucrările la Centura de Sud a Craiovei au fost sistate la finele anului trecut, din cauza unor fisuri apărute în carosabil pe porţiuni de aproximativ 500 de metri. Proiectantul a comandat atunci o expertiză tehnică pentru a afla cauza problemei şi cum poate fi remediată.

Bogdan Păunescu, reprezentant al firmei de proiectare, declara la începutul anului că „s-ar fi folosit un pământ neconform în acele zone”, potrivit Digi24, care aminteşte că în urmă cu doi ani, aceiaşi constructori au trebuit să dea explicaţii cu privire la un stâlp de electricitate lăsat în mijlocul şoselei de centură.

Problema banilor

Pe lângă discuţiile legate de calitatea lucrării, există şi o controversă financiară. Alin Goga, consilier juridic şi fost director adjunct de investiţii la regionala Craiova, consideră că CNADNR ar fi trebuit să execute scrisoarea de garanţie depusă de italieni.

Pe de altă parte, surse locale din domeniu susţin că italienii nici măcar nu şi-au luat toţi banii pentru lucrările efectuate.

Italienii au emis anul trecut, pentru lucrările de la Centura de Sud a Craiovei, facturi în valoare totală de 8 milioane de lei, însă pentru o treime din această sumă, CNADNR nu a emis încă ordin de plată, după cum reiese din Registrul Operaţiunilor Generatoare de Obligaţii de Plată (ROGOP). Mai exact, este vorba de facturile emise de Secol pe 30 iunie 2015 şi 5 august 2015, în valoare de 1,39 milioane de lei, respectiv 1,48 milioane de lei.

Centura de Sud a Craiovei mai este numită şi Centura Ford, deoarece, odată terminată, constructorul de automobile, care are o fabrică la Craiova, ar avea la dispoziţie o variantă mai uşoară de a ajunge la Drumul European care leagă oraşul de Piteşti.

Lucrările la Centura de Sud a Craiovei au început în 2012, valoarea contractului fiind de 35,9 milioane de lei, fără TVA. Data de finalizare a lucrărilor era octombrie 2015, dar, din cauza fisurilor apărute înainte de inaugurare, termenul a fost prelungit până în decembrie 2016.

Update 15 septembrie, ora 18:00

Oficialii de la Drumuri au furnizat noi informaţii despre lucrările de la Centura Ford, în urma vizitei efectuate joi pe şantier.

„Astăzi am efectuat o vizită de lucru pe Centura de Sud a Craiovei și pe DN 56 pentru a mă asigura că lucrările se desfășoară conform programului stabilit. În urma angajamentelor stabilite, considerăm că Varianta de Ocolire Craiova va fi finalizată la sfârșitul lunii octombrie. Pe DN 56, până la sfârșitul lunii septembrie, vor trebui să fie finalizate lucrările menționate în nota de constatare întocmită de către Comisia de inspecție, în vederea recepției la terminarea lucrărilor. În momentul în care vor fi finalizate toate remedierile inventariate, Compania va face demersurile necesare în vederea efectuării recepției la terminarea lucrării”, a declarat Cătălin Homor, director general al CNADNR SA.

Vizita efectuată astăzi a fost realizată în vederea monitorizării evoluției lucrărilor în teren, dar și pentru discuții cu Antreprenorii acestor proiecte.

Varianta de Ocolire Craiova Sud, cu o lungime de 6,291 km are un stadiu fizic al lucrărilor de 97%, conform reprezentanţilor CNADNR.

În prezent, sunt executate lucrări care constau în frezarea mixturilor asfaltice și îndepărtarea umpluturilor de terasamente, în conformitate cu Proiectul Tehnic de remediere și se desfășoară pe sectoarele km 2+700 – km 3+000 și km 5+450 – km 5+710.

De asemenea, se lucrează la cofrarea și armarea plăcilor de racordare la pasajul de la km 5+343 și la betonarea plăcilor de racordare precum și la prelungirea gurilor de scurgere.

Lucrările rămase de finalizat prevăd umpluturi la Culeea 2 – Pasaj CF m 5+343, lucrări hidrotehnice, racordarea Pasajului CF cu terasamentele, lucrări de remediere și consolidare terasamente și așternere mixturi asfaltice, marcaje și semnalizare verticală și lucrări de siguranța circulației.

DN 56, Lotul 1, Craiova – Galicea Mare, km 0+000 – km 47+000 are o lungime de 46,605 km, în prezent fiind executate lucrări în proporție de 98%. Antreprenorul lucrării este S.C. Delta Antrepriza de Construcții și Montaj 93 SRL, valoarea contractului fiind de 151.444.675,35 lei (fără TVA).

DN 56, Lotul 2, Galicea Mare – Calafat, km 47+000 – km 84+020 are o lungime de 33,83 km și stadiul fizic al lucrărilor este de 68%. Antreprenorul lucrării este firma Mochlos S.A, valoarea contractului fiind de 81.947.643,47 lei (fără TVA).

Obiectivele principale ale acestui proiect constau în reabilitarea a 80,435 km de drum, construirea a 2 poduri noi, 5 poduri reabilitate, 61 podețe, 8 intersecții la nivel și reabilitarea celor 12 spații de parcare existente.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu......
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...