CET Govora şi polonezii de la Ciech Soda, contract 360 mil. euro pe 10 ani, pentru furnizarea aburului industrial

Producătorul de energie CET Govora, aflat în insolvenţă, şi polonezii de la Ciech Soda au încheiat un contract pe zece ani pentru furnizarea aburului industrial, valoarea totală a acestuia fiind de 360 milioane euro, a anunţat luni Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 21 nov. 2016, 10:46
CET Govora şi polonezii de la Ciech Soda, contract 360 mil. euro pe 10 ani, pentru furnizarea aburului industrial

Contractul acoperă cheltuielile de funcţionare ale CET Govora şi nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură în Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei în insolvenţă CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial, începând cu 1 august. Decizia a fost luată pe motiv că producătorul de energie livra abur industrial la un preţ cu mult sub costul de producţie.

„Administratorul judiciar Euro Insol a obţinut pentru CET Govora o creştere de preţ de peste 35% pentru aburul industrial, de la preţul de 79 lei/Gcal din contractul denuntat în august 2016, la o medie de 108 lei/Gcal – 106 lei/Gcal pentru aburul de 6 şi 13 bari şi 110 lei/Gcal pentru aburul de 35 bari”, a anunţat luni administratorul judiciar al CET Govora.

Preţul se aplica pentru primii doi ani de contract, respectiv până la finalul anului 2018, urmând ca începând cu 2019 părţile să negocieze o formulă de preţ care să includă costurile de producţie înregistrate de CET Govora.

„Veniturile suplimentare pe care le generează noul contract încheiat între CET Govora şi Ciech Soda vor permite furnizorului de agent termic să investească în următorii ani peste 48 milioane euro în instalaţii de desulfurare, denoxare şi evacuare slam, investiţie obligatorie în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniul protecţiei mediului”, precizează Euro Insol.

Oficialii administratorului judiciar spun că CET Govora are astfel asigurate sumele necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare, „fapt care garantează că nu vor exista probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură către populaţia şi instituţiile publice din Râmnicu Vâlcea, Băile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata”.

De asemenea, veniturile suplimentare asigură şi continuitatea livrărilor de energie electrică şi abur industrial către cei doi mari parteneri strategici ai CET Govora, Oltchim SA şi Ciech Soda, precizează administratorul judiciar.

„Toate măsurile luate de administratorul judiciar Euro Insol pentru maximizarea veniturilor CET Govora, cum ar fi renegocierea tuturor contractelor comerciale şi redimensionarea organigramei, au generat în primele 6 luni de la deschiderea procedurii CET Govora creşteri de venituri de peste 30 milioane lei”, arată Euro Insol.

CET Govora a intrat în insolvenţă pe 9 mai 2016, înregistrând pierderi cumulate de 232,8 milioane lei şi datorii de 397,6 milioane lei.

Rezultatele financiare negative ale producătorului de utilităţi energetice au fost determinate de vânzarea sub cost în ultimii zece ani a energiei electrice şi termice către cei doi mari consumatori de pe platforma industrială Râmnicu Vâlcea, respectiv Oltchim şi Ciech Soda.

CET Govora este producător şi distribuitor de energie termică – apă caldă de consum şi încălzire centralizată – în oraşele Râmnicu Vâlcea, Baile Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

Compania Uzinele Sodice Govora, redenumită Ciech Soda România SA, este controlată de grupul polonez Ciech Chemical Group.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...