1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

CFA: Valoarea medie a cursului de schimb in următoarele 12 luni este estimată la 4,82 lei, în depreciere faţă de nivelul actual

În luna iunie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,6 puncte până la valoarea de 50,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 7,2puncte). Pentru următoarele 12 luni valoarea medie a cursului de schimb anticipat de analiştii CFA este de 4,8262 lei pentru un euro.

29 iul, 2019 | ECONOMICA.net

Această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii aIndicatorului.  "Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 60,5 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 1,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 2,0 puncte până la valoarea de 46,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu11,4puncte)", arată comunicatul de presă CFA.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 71% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7810, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8262. Jumătate dintre analiștii membri ai CFA România consideră piața imobiliară supra-evaluată și estimează ca în următoarele 6 luni, cursul euro/leu să varieze între 4.7 lei/euro (optimiștii) și 4.85 lei/euro (pesimiștii), potrivit datelor transmise luni de aceștia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2020/iulie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,05%.Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO