CFR a semnat contracte de 3,45 miliarde de lei pentru reabilitarea a 78 km de cale ferată

CFR SA a semnat cu FCC Construction două contracte în valoare totală de 3,45 miliarde de lei, fără TVA, pentru lucrări de reabilitare pe secţiunea de la kilometrul 614 Bârzava până la Ilteu, respectiv 77,95 kilometri, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general al companiei, Marius Chiper.
Economica.net - mar, 23 mai 2017, 11:33
CFR a semnat contracte de 3,45 miliarde de lei pentru reabilitarea a 78 km de cale ferată

Este vorba despre contractele: km 614 – Cap Y Bârzava şi Bârzava – Cap Y – Ilteu – Cap Y.

‘Vineri am semnat două contracte importante pentru reabilitarea infrastructurii feroviare. Este vorba despre tronsonul km 614 Bârzava secţiunea 2a de pe tronsonul Radna – Simeria şi 2b de la Bârzava la Ilteu. Constructorul este o asociere formată din Astaldi – FCC – Thales Systems România şi alţi subcontractori. Sunt proiecte importante. Sunt aproape 200 de poduri de reabilitat, sunt 60 de kilometri de cale ferată pe traseul nou … un proiect foarte mare care va asigura absorbţia fondurilor europene în proporţie de 50% din planul nostru de absorbţie pe exerciţiul 2014-2020. Urmează alte două contracte importante de aceeaşi anvergură, unde sunt patru loturi. Deci, urmează tronsoanele 2c şi 3 între Ilteu – Gurasada şi Gurasada – Simeria. Unele sunt la faza de contestaţie şi estimăm că până la finele anului în justiţie se va da un verdict asupra situaţiei acestor proiecte şi vom putea semna contractele’, a precizat Chiper.

Şeful CFR SA a subliniat că toate aceste contracte şi proceduri de licitaţie au fost contestate în instanţă, însă instanţa a confirmat şi a menţinut soluţia dată de comisiile de evaluare.

Potrivit sursei citate, alte proiecte importante care se află în fază destul de avansată pentru primirea ofertelor sunt tronsoanele Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara.

‘Procedura este deschisă pe tronsonul Braşov-Sighişoara, două tronsoane: Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara. Deschiderea ofertelor va fi în luna iunie – ofertanţii şi firmele îşi pregătesc ofertele şi vom avea încă 80 de km de infrastructură pornită în procesul de reabilitare’, a susţinut Marius Chiper.

Directorul general al CFR SA a mai spus că se continuă lucrările de reparaţii la poduri, dar şi cele de reabilitare a celor 47 de staţii feroviare.

‘Continuă proiectele mici de poduri, de reparaţii de poduri. Suntem în faza de a semna contractele de poduri pe Craiova şi cele pe regionala Galaţi. Continuăm cu promovarea proiectului de reabilitare a celor 47 de staţii feroviare, suntem într-o fază avansată în a lansa această procedură. Continuăm cu proiectele de modernizare a trecerilor la nivel. Deci, pe toate planurile proiectele de reabilitare şi modernizare a infrastructurii continuă’, a arătat acesta.

Potrivit unui comunicat al companiei remis AGERPRES la jumătatea lunii februarie, Asocierea Astaldi SPA – FCC Construccion – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SPA – SC Thales Systems România SRL a câştigat licitaţia pentru reabilitarea subtronsonului de cale ferată Cap Y Bârzava, situat pe axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul IV Pan-European).

Obiectivul general al proiectului este reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/h. În cadrul acestui proiect se vor executa lucrări de terasamente şi consolidări pe 44,706 km, de construire a 13 poduri noi (dintre care două peste râul Mureş), modernizarea a 39 de podeţe, lucrări civile în cinci staţii de cale ferată (inclusiv halte comerciale şi puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţa a traficului ERTMS (ETCS nivel 2 + GSMR), pe toată distanţa subtronsonului.

Sursa de finanţare pentru reabilitarea subtronsonului km 614 – Cap Y Bârzava (2a), parte integrantă a tronsonului 2 km 614 – Gurasada, este asigurată din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat, iar valoarea totală estimată a contractului este de aproximativ 1,69 miliarde de lei (fără TVA).

De asemenea, în luna martie, CFR SA a anunţat că Asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL a fost declarată câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru reabilitarea subtronsonului Bârzava – Ilteu, valoarea contractului fiind de 1,763 miliarde de lei, fără TVA.

Sub-tronsonul Bârzava – Ilteu este situat pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul IV Pan-European) Nürnberg – Praga – Viena – Budapesta – Curtici – Simeria – Braşov – Bucureşti – Constanţa. În cadrul acestui proiect se vor executa: lucrări de terasamente şi consolidări pe 36,123 km, 17 poduri, dintre care două peste râul Mureş, cinci podeţe, un tunel de 649 metri, şapte pasaje superioare/inferioare, lucrări civile în trei staţii de cale ferată, lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS nivel 2 (ETCS nivel 2 + GSMR), pe toată distanţa subtronsonului.

Prin reabilitarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe acest subtronson se asigură condiţii tehnice pentru circulaţia trenurilor de călători şi marfă cu viteze superioare de până la 160 km/h pentru trenurile de călători, respectiv de până la 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi a siguranţei traficului feroviar, menţionează CFR.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...