CFR Călători ar putea lansa la începutul lunii iulie licitaţia pentru achiziţionarea echipamentului de e-ticketing

CFR Calatori ar putea lansa la începutul lunii iulie licitatia pentru achizitionarea echipamentului de e-ticketing, cel care va oferi posibilitatea achizitionarii în tren a biletelor de calatorie, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes.
Economica.net - mar, 17 mai 2016, 13:14
CFR Călători ar putea lansa la începutul lunii iulie licitaţia pentru achiziţionarea echipamentului de e-ticketing

Potrivit acestuia, testele pentru existenta semnalului necesar pentru localizarea aparatului prin GPS s-au facut pe majoritatea sectiilor de circulatie, dar sunt probleme din cauza reliefului.

‘Testele s-au facut pe majoritatea sectiilor de circulatie. Cu aceasta ocazie, am testat inclusiv existenta semnalului oferit pentru localizarea aparatului prin GPS. Sunt anumite probleme, pentru ca relieful din România nu seamana cu cel din alte tari, deci vom avea nevoie probabil de un mix de solutii. Am solicitat – si chiar suntem bucurosi ca ANCOM a raspuns la solicitare si dânsii vor sa faca o determinare a nivelului semnalului de telefonie si de transmitere date pe toata reteaua. În acest scop, le-am pus la dispozitie infrastructura noastra si vom beneficia de rezultatul acestora si vom vedea ce ar mai fi de facut, astfel încât, în maximum o luna si jumatate, adica la începutul lunii iulie, sa dam drumul la licitatii, daca totul decurge normal’, a spus Szentes.

Seful CFR Calatori, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES în luna ianuarie, ca astfel de dispozitive sunt folosite peste tot în Europa.

‘Pâna acum, specificul nostru în privinta vânzarilor erau vânzarile de legitimatii de calatorie prin case de bilete. Vânzatorii de bilete au cam disparut în ultimii cinci ani. Au ramas casele de bilete si agentiile de voiaj. În schimb, lumea parcurge o schimbare în ceea ce priveste evenimentele, viteza cu care traim face ca multi prefera sa nu stea la coada la casele de bilete. În acest context, noi le-am oferit posibilitatea de a cumpara bilete de calatorie online, prin aparatele noastre fixe, prin terminale automate, dar, chiar si asa sunt unii care prefera sa le achizitioneze de la seful de tren. În acest sens, pentru a le crea si aceasta posibilitate, pe lânga biletele-foi care trebuie completate de mâna, am considerat ca solutia cea mai buna ar fi dotarea personalului de pe tren, inclusiv a însotitorilor de vagon de dormit si cusete, cu astfel de aparate care sa aiba exact acelasi soft de emitere pentru legitimatiile de calatorie pe care îl avem si la casele de bilete, poate chiar un pic simplificat – pentru ca nu dam cu anticipatie, stiu eu, bilete decât pentru trenul respectiv, eventual pentru legaturile dintr-o anumita statie cu alt tren’, a spus, atunci, Szentes.

Practic, fiecare conductor de tren va fi dotat cu o tableta sau cu un telefon smart si cu o imprimanta proprie, legate prin sistem de transmitere bluetooth, cu un grad de libertate mare. Se doreste ca acest echipament sa aiba acces la toate retelele 4G, pentru ca, din cauza reliefului, sunt anumite portiuni unde unii operatori de telefonie mobila nu au acoperire. Aceste aparate vor fi dotate si cu cartela de telefonie mobila pentru transmitere date. În orice moment, prin folosirea acestui aparat, se va cunoaste pozitia trenului, unde este conductorul.

‘Deja avem harta feroviara GIS în proprietate, cumparata, astfel încât sa avem o dezvoltare la nivel de dispecerate a urmaririi trenurilor noastre care sunt dotate cu astfel de instalatii’, a precizat el.

În afara de posibilitatea emiterii de legitimatii de calatorie, aceste aparate vor asigura si verificarea legitimatiilor de calatorie. Astfel, daca un bilet se afla în afara valabilitatii sau un abonament a expirat, aceste situatii se vor putea depista cu ajutorul acestui aparat.

De asemenea, din punct de vedere statistic, vor putea fi obtinute permanent informatii legate de obiceiurile de calatorie.

‘Bineînteles, vor trebui traduse aceste informatii pe care le înmagazinam si vor trebui interpretate, dar ne vor ajuta foarte mult în continuare la stabilirea numarului necesar de trenuri, de vagoane, de compunere, de opriri – daca vom avea aceste date statistice preliminare sau chiar în timp real’, a adaugat Szentes.

Numarul necesar de astfel de echipamente a fost estimat la 2.500, iar pretul unui echipament, care va fi personalizat, se pare ca va depasi 1.500 de euro.

CFR Calatori a a cumparat deocamdata 18 astfel de aparate, care au un soft dezvoltat de Informatica Feroviara, si care ofera posibilitatea obtinerii unor informatii legate de utilizare.

‘Important este ca la un control ce îi vizeaza pe sefii de tren si pe conductori, la citirea biletelor, sa apara pe aparatul respectiv cine a controlat ultima data, astfel încât sa ne ajute sa avem informatii privind gradul de încarcare al salariatilor nostri care au obligatia de a face acest lucru – deci conductori/sefi de tren – si, daca apar pauze lungi, de ore, între doua citiri, atunci stim cum sa intervenim’, a mai spus Iosif Szentes.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro
Ana Hotels redeschide pe 16 aprilie hotelul Europa din Eforie Nord, după investiții de 14 milioane de euro. Clădirea a fost modernizată și a primit îmbunătățiri semnificative, atât la......
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să ...
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...