CFR: Măsurile adresate transportatorilor feroviari cu datorii nu vor afecta interesele călătorilor

Măsurile legale iniţiate de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA faţă de operatorii de transport feroviar care au înregistrat datorii semnificative faţă de obligaţiile contractuale vor fi implementate fără a afecta interesele legitime ale călătorilor, se arată într-un comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 15:10
CFR: Măsurile adresate transportatorilor feroviari cu datorii nu vor afecta interesele călătorilor

Potrivit sursei citate, demararea procedurilor legale în acest sens a generat deja efecte, în condiţiile în care operatorii privaţi au început efectuarea plăţilor către CFR SA.

‘Statul nu trebuie privilegiat în raporturile contractuale, în contextul în care întârzierile la plată riscă să aducă prejudicii privind salariile angajaţilor, capacitatea de redresare a companiei, valoarea investiţiilor absolute necesare şi a lucrărilor de mentenanţă a infrastructurii feroviare. Conducerea CFR SA consideră că soarta acestei companii trebuie decisă de strategia managerială şi nu ‘îngropată’ de indeciziile acesteia. Arieratele acumulate, purtătoare de penalităţi, pe care în ultimă instanţă cetăţeanul le plăteşte, reprezintă exact consecinţa pasivităţii în a urmări aplicarea clauzelor contractuale şi a preferinţei unor operatori de stat de a plăti alte servicii şi alţi parteneri în detrimentul utilizării infrastructurii (practică a perioadelor anterioare, deşi statul a făcut eforturi semnificative în acest sens)’, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, CFR Călători şi toţii operatorii de transport feroviar trebuie să beneficieze de siguranţă, mentenanţă şi îmbunătăţirea vitezei de parcurgere, fapt îngreunat de arieratele acumulate de acest client important al CFR SA.

Plata arieratelor este una dintre măsurile importante asumate faţă de organismele financiare internaţionale, reprezentând o soluţie eficientă de stopare a pierderilor operaţionale înregistrate de CFR SA, precizează comunicatul companiei.

Operatorii de transport feroviar care înregistrează debite pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) au avut ca termen data de 9 aprilie pentru a-şi achita obligaţiile restante faţă de CFR SA această măsură făcând parte din planul de creştere a veniturilor proprii ale companiei.

Directorul general al CFR, Dimitris Sophocleous, a declarat, la începutul acestei săptămâni, într-o conferinţă de presă, că CFR va aplica, începând din 10 aprilie, clauzele contractuale în cazul operatorilor de transport care nu şi-au achitat datoriile către companie, acestea incluzând limitarea accesului la reţeaua de infrastructură, dar şi popriri pe conturi sau interzicerea accesului pe calea ferată.

Potrivit acestuia, datoriile operatorilor privaţi la CFR se ridică la aproape 70 de milioane de lei, în timp ce CFR Marfă şi CFR Călători au, împreună, datorii istorice de 1,7 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, beneficii extra angajaţilor......
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Farmec a realizat o cifră de afaceri de peste 71 de milioane de euro în 2023, în creștere cu aproape 20%
Compania Farmec anunță că a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 358 de milioane de lei (peste 71 de milioane ...
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat ...
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...