China şi Rusia „vor să schimbe regulile” care guvernează ordinea internaţională, afirmă Casa Albă

"Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP. Mai mult, potrivit lui John Kirby, China şi Rusia "vor să schimbe regulile" care guvernează ordinea internaţională.
AGERPRES - mie, 22 mart. 2023, 08:53
China şi Rusia

Beijingul „nu a condamnat” invazia rusă, „nu a încetat să cumpere petrol rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

El a mai acuzat Beijingul că „răspândeşte propaganda rusă” în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale”.

Purtătorul de cuvânt a estimat că cele două ţări nu sunt legate printr-o „alianţă” reală, ci printr-o „căsătorie din interes”.

El a asigurat că Statele Unite doresc, totuşi, să menţină canale de comunicare cu China şi a indicat că preşedintele american Joe Biden intenţionează în continuare să se întâlnească cu Xi Jinping, fără alte detalii.

John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte.

Acestea sunt cele mai categorice comentarii ale administraţiei SUA în legătură cu summitul organizat cu mare pompă la Kremlin care urmăreşte mai presus de toate să demonstreze soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi China.

Preşedintele chinez a estimat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova intră într-o „nouă eră”, după ce a semnat o declaraţie cu omologul său rus privind „aprofundarea parteneriatului strategic” dintre Rusia şi China.

Liderul de la Kremlin, care a întins covorul roşu pentru Xi Jinping pentru această vizită de stat care se încheie miercuri, a salutat „natura specială a relaţiilor ruso-chineze”.

În ceea ce priveşte relaţia dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionată, aceasta s-a deteriorat şi mai mult de când Statele Unite au distrus în februarie un balon chinez care, în opinia lor, a efectuat o misiune de spionaj asupra teritoriului american, ceea ce China a negat.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua de termoficare care deserveşte cartierele Rahova, Ferentari,......
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Moneda turcească s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, organizat ...
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii ...
 Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii ...