China şi Rusia „vor să schimbe regulile” care guvernează ordinea internaţională, afirmă Casa Albă

"Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP. Mai mult, potrivit lui John Kirby, China şi Rusia "vor să schimbe regulile" care guvernează ordinea internaţională.
AGERPRES - mie, 22 mart. 2023, 08:53
China şi Rusia

Beijingul „nu a condamnat” invazia rusă, „nu a încetat să cumpere petrol rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

El a mai acuzat Beijingul că „răspândeşte propaganda rusă” în legătură cu faptul că războiul din Ucraina ar fi rezultatul agresiunii occidentale, în timp ce Vladimir Putin şi Xi Jinping au lăudat marţi intrarea într-o „nouă eră” a relaţiei lor „speciale”.

Purtătorul de cuvânt a estimat că cele două ţări nu sunt legate printr-o „alianţă” reală, ci printr-o „căsătorie din interes”.

El a asigurat că Statele Unite doresc, totuşi, să menţină canale de comunicare cu China şi a indicat că preşedintele american Joe Biden intenţionează în continuare să se întâlnească cu Xi Jinping, fără alte detalii.

John Kirby a mai subliniat că, din ce ştie, China nu a oferit până în prezent ajutor militar Rusiei. Administraţia americană crede că Beijingul are în vedere un astfel de ajutor, ceea ce China dezminte.

Acestea sunt cele mai categorice comentarii ale administraţiei SUA în legătură cu summitul organizat cu mare pompă la Kremlin care urmăreşte mai presus de toate să demonstreze soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi China.

Preşedintele chinez a estimat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova intră într-o „nouă eră”, după ce a semnat o declaraţie cu omologul său rus privind „aprofundarea parteneriatului strategic” dintre Rusia şi China.

Liderul de la Kremlin, care a întins covorul roşu pentru Xi Jinping pentru această vizită de stat care se încheie miercuri, a salutat „natura specială a relaţiilor ruso-chineze”.

În ceea ce priveşte relaţia dintre Washington şi Beijing, deja foarte tensionată, aceasta s-a deteriorat şi mai mult de când Statele Unite au distrus în februarie un balon chinez care, în opinia lor, a efectuat o misiune de spionaj asupra teritoriului american, ceea ce China a negat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Miniştrii Culturii din statele UE au cerut marţi la o reuniune a Consiliului UE măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil în rândul "influencerilor" activi pe reţelele de......
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
China se opune ferm majorării semnificative a tarifelor vamale de către SUA, a anunţat marţi Ministerul Comerţului de ...
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează seminarii online dedicate Declaraţiei unice şi reaminteşte ...
Mai mulți foști lideri politici europeni, printre care și Adrian Năstase, sfătuiesc Bulgaria să realizeze o campanie de sensibilizare pe scară largă în privința adoptării euro
Mai mulți foști lideri politici europeni, printre care și Adrian Năstase, sfătuiesc Bulgaria să realizeze o campanie ...
Câţiva dintre foştii lideri de guvern din Europa care participă la Sofia la o conferinţă dedicată trecerii la euro ...