China va menţine reformele pentru a asigura stabilitatea financiară

China trebuie să menţină reformele în multe sectoare pentru a asigura stabilitatea financiară, a afirmat miercuri premierul Li Keqiang, la Forumul Economic Mondial care se desfăşoară în oraşul chinez Dalian, în perioada 9-11 septembrie, transmit Xinhua, DPA şi Reuters.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 13:34
China va menţine reformele pentru a asigura stabilitatea financiară

Guvernul a adoptat măsuri de prevenire a extinderii riscurilor pe piaţa financiară, ceea ce exclude posibilitatea oricăror riscuri sistemice. Aceste măsuri nu au ca obiectiv diminuarea rolului pieţelor financiare, a dat asigurări Li Keqiang, adăugând că autorităţile de reglementare vor îmbunătăţi accesul băncilor private şi al companiilor străine pe piaţa chineză.

Autorităţile de la Beijing nu intenţionează să majoreze exporturile prin deprecierea yuanului şi nu sunt dispuse să vadă un război valutar, care ar afecta China, a declarat Li Keqiang. Beijingul nu are ca obiectiv deprecierea suplimentară a yuanului iar creşterea economică a ţării este ‘într-un interval adecvat’, a adăugat oficialul. Analiştii susţin că Li Keqiang încearcă să atenueze temerile internaţionale privind situaţia din statul chinez, după ce încetinirea ritmului de creştere şi volatilitatea pieţelor financiare au afectat încrederea investitorilor.

În august, Banca Centrală a Chinei a depreciat yenul, după ce indicele principal al Bursei de la Shanghai a pierdut aproximativ 40% faţă de nivelul record din iunie. Decizia a sporit temerile că şi alte părţi ar putea decide o depreciere a monedelor lor pentru a-şi menţine exporturile competitive, ceea ce ar fi dus la un război comercial.

Riscurile legate de datoria Chinei sunt ‘controlabile’ iar temerile privind aceste riscuri nu sunt necesare, a afirmat premierul. Acesta a adăugat că datoria Guvernului central este de doar 20% din PIB-ul Chinei.

Economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi din 2015, uşor peste estimările analiştilor şi la acelaşi nivel cu primele trei luni din acest an. Guvernul de la Beijing se aşteaptă la un avans al PIB de aproximativ 7% în 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Pieţele bursiere mondiale urmăresc cu atenţie orice semn de încetinire a economiei Chinei, responsabilă pentru 13% din PIB-ul mondial. În dorinţa de a calma situaţia de pe bursă şi a arăta că este hotărâtă să susţină activitatea economiei, Banca Centrală a Chinei a anunţat recent o nouă reducere a dobânzii de bază, cea de-a cincea diminuare a costului creditului după luna noiembrie 2014. În plus, instituţia a redus şi nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bănci, cu intenţia de a le stimula să acorde mai multe credite şi a reduce costul împrumuturilor pentru companii, persoane fizice şi autorităţi locale.

Opinia generală a analiştilor este că noile măsuri de relaxare a politicii monetare, deşi sunt binevenite, vor fi insuficiente pentru a declanşa o relansare durabilă a activităţii economice, a investiţiilor şi a consumului, în lipsa unor măsuri suplimentare din partea Guvernului de la Beijing cu privire la relansarea bugetară şi reducerile fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...