1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Chişinăul şi Londra vor purta negocieri pentru liberalizarea regimului de vize

Autorităţile de la Chişinău vor purta discuţii cu cele britanice în privinţa liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, după ce, săptămâna trecută, acesta a fost liberalizat pentru celelalte state membre ale UE şi/sau ale Spaţiului Schengen (cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei), au anunţat luni şefii diplomaţiilor celor două state, Natalia Gherman şi, respectiv, William Hague.

05 mai, 2014 | Agerpres

'Ne-am referit la necesitatea sporirii mobilităţii cetăţenilor, având în vedere că cetăţenii moldoveni beneficiază de regim fără vize în UE. Pentru Marea Britanie avem în continuare nevoie de vize, dar a venit etapa când putem discuta despre facilităţi privind mobilitatea sporită. Există disponibilitatea de a discuta acest subiect', a declarat Natalia Gherman, într-o conferinţă de presă prilejuită de vizita lui William Hague la Chişinău.

Şeful diplomaţiei britanice a arătat că ţara să este dispusă să discute în privinţa acestei chestiuni. 'Cu vizele avem aranjamentele noastre pe care le revizuim în mod regulat. Am luat notă de această solicitare şi probabil o să efectuăm nişte modificări în aranjamentele noastre', a declarat acesta.

Totodată, William Hague a exprimat sprijinul Londrei pentru continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, accentuând că aceasta, alături de alte state europene, are dreptul de a deveni membru al UE. 'Noi susţinem foarte puternic procesul de extindere. Nu suntem reticenţi faţă de procesul de extindere. Există câteva ţări candidate şi noi susţinem aceste ţări candidate şi extinderea viitoare a UE. Dar noi cu toţii trebuie să înţelegem că este vorba de un proces îndelungat', a declarat ministrul britanic al afacerilor externe, accentuând că deocamdată Republica Moldova trebuie să se concentreze pe implementarea Acordului de asociere cu UE şi a celui de liber schimb care urmează să fie semnate în prima jumătate a acestui an.

Totodată, referindu-se la situaţia regională, Hague a declarat că Londra consideră că statele trebuie să-şi decidă singure viitorul şi se opune oricăror presiuni din exterior şi încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale atât ale Republicii Moldova, cât şi ale altor state din regiune.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO