Christine Lagarde: Băncile centrale ar putea emite monedă digitală

Băncile centrale din întreaga lume ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale întrucât tranzacţiile digitale ar deveni astfel mai sigure, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmite BBC.
Economica.net - mie, 14 nov. 2018, 06:59
Christine Lagarde: Băncile centrale ar putea emite monedă digitală

Plăţile fără numerar au crescut în ultimii ani, sporind provocările pentru guverne şi bănci centrale, iar autorităţile de reglementare sunt îngrijorate în legătură cu monedele digitale şi au cerut o supervizare mai strânsă.

„Cred că ar trebui să luăm în considerare posibilitatea emiterii unei monede digitale. Statul ar putea avea rolul de a furniza bani economiei digitale. Avantajele sunt clare. Plăţile se realizează imediat, în siguranţă, sunt ieftine şi potenţial semi-anonime, iar băncile centrale îşi vor asigura o prezenţă importantă în sectorul plăţilor”, a afirmat, miercuri, Christine Lagarde, la o conferinţă desfăşurată Singapore.

Băncile centrale din Canada, China, Suedia şi Uruguay iau „serios în considerare” propunerile privind emiterea unei monede digitale, a adăugat oficialul FMI.

„Cu cât numărul persoanelor care beneficiază de moneda digitală este mai mare, cu atât serviciul este mai ieftin şi mai util. Totuşi, situaţia monedei digitale ar trebui investigată cu seriozitate, cu atenţie şi cu creativitate”, susţine Lagarde.

În schimb, Banca Centrală Europeană nu intenţionează să emită o monedă digitală, deoarece tehnologia de bază este încă fragilă şi folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro, a afirmat recent preşedintele BCE, Mario Draghi.

Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-şi lanseze propriile monede digitale.

Banca Centrală a Suediei (Riksbank) analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumită „e-krona” în decursul următorilor doi ani, în condiţiile în care tranzacţiile cu numerar sunt în scădere, a declarat anul trecut viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley.

De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat că, în cazul în care Riksbank va decide să emită monedă digitală, aceasta nu va înlocui numerarul, ci va servi ca instrument complementar.

„Riksbank va continua să emită bancnote şi monede atât timp cât există cerere pentru ele în societate”, a precizat viceguvernatorul.

Dar şeful BCE, Mario Draghi, susţine că nu este momentul pentru astfel de schimbări în zona euro.

„Banca Centrală Europeană şi Eurosistem nu au în prezent planuri privind emiterea unei monede digitale”, a afirmat Draghi.

Şeful BCE a adăugat că tehnologiile „au nevoie de dezvoltări substanţiale şi nu există o necesitate concretă pentru emiterea unei monede digitale”.

BCE este responsabilă de emiterea de monede şi bancnote pentru cele 19 state membre ale zonei euro. Producerea de monede şi bancnote revine băncilor centrale naţionale.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului ‘cripto’ arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...