Christine Lagarde: Deciziile BCE sunt cheia redresării economiei europene

Banca Centrală Europeană trebuie să extindă măsurile de sprijinire a redresării Europei, deoarece stimulentele fiscale nu sunt o opţiune, din cauza situaţiei dificile a finanţelor publice, a afirmat, marţi, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, la Bruxelles, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 21:13
Christine Lagarde: Deciziile BCE sunt cheia redresării economiei europene

BCE trebuie să intervină pentru a stopa reducerea inflaţiei la un nivel mai scăzut decât este în prezent, susţine şeful FMI, adăugând că este necesar ca BCE să menţină nivelul scăzut al ratei dobânzii şi să convingă investitorii că intenţionează să îl păstreze ‘atât timp cât va fi necesar’.

Declaraţia lui Christine Lagarde vine după câteva săptămâni în care s-a dezbătut dacă BCE ar trebui să ia măsuri pentru a stopa presiunile deflaţioniste.

Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând, astfel, un efect în spirală.

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut luna trecută până la 0,7%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, de la nivelul de 1,1% înregistrat în luna septembrie. Categoriile de bunuri şi servicii care au avut cel mai mare impact anual asupra scăderii inflaţiei în zona euro au fost preţurile la serviciile de transport, care au scăzut cu 0,31%, precum şi tarifele la serviciile de telecomunicaţii, care au scăzut cu 0,16%.

Creşterea preţurilor de consum în cele 17 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflaţia scăzută a determinat BCE să reducă dobânda de politică monetară până la nivelul record de 0,25%.

Christine Lagarde a apreciat că guvernele pot adopta cu greu noi măsuri de stimulare a economiei, ţinând cont de ‘datoria masivă şi, în unele cazuri, în creştere’, dar a remarcat că, în cazul în care creşterea economică va fi dezamăgitoare, ‘ar putea fi relaxate ţintele de deficit’.

Dacă, prin acţiunile sale, BCE nu reuşeşte să stimuleze cererea o anumită perioadă de timp, atunci trebuie introduse măsuri fiscale de stimulare, susţine şeful FMI, avertizând asupra riscului triumfalismului şi automulţumirii în Europa, în condiţiile în care 12% din forţa de muncă este în şomaj.

‘Cel mai important este că ritmul creşterii economiei este sub nivelul la care ar trebui să fie’, susţine Christine Lagarde, care crede că Europa mai are mult până să depăşească criza, iar avansul economiei este inegal.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...