1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

News

Cîțu: Ordonanța care amână la plată ratele românilor până la 9 luni nu este retrasă! UPDATE - ar fi fost retrasă doar de la Monitorul Oficial

Mai multe televiziuni au titrat astăzi că Ordonanța care suspendă plata ratelor bancare pentru 9 luni a fost retrasăde guvern. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a negat informația.

30 mar, 2020 | | ECONOMICA.net

UPDATE: În presă circulă un facsimil al unui ordin de retragere a Ordonanței de la publicarea în Monitorul Oficial. Ceea ce explică poziția ministrului Cîțu privind modificarea ei, și nu retragerea din legislație. Aveți faximilul la sfârșitul articolului.

Opiniile televiziunilor s-au bazat pe faptul că Ordonanța menționată nu a apărut azi in Monitorul Oficial. Ministrul Finanțelor a ieșit public și a spus că Ordonanța nu e retrasă, ci i se operează modificări.

"Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare", a spus ministrul Finanțelor pe pagina proprie de Facebook.

Guvernul mai are în lucru normele de aplicare a Ordonanței, care e cel mai probabil să fie adoptate în ședința de guvern de astă seară.

Surse guvernamentale au spus pentru ECONOMICA.NET ca e cel mai probabil ca Ordonanța și Normele ei de aplicare să apară împreună în Monitorul Oficial. 

Ordonanța și normele ar urma să intre efectiv în vigoare de la 1 aprilie. 

Guvernul a adoptat săptăpmâna trecută OUG care suspendă plata ratelor bancare. Textul Ordonanței cuprinde existența unor norme de aplicare, care ar trebui adoptate azi de guvern. Ministrul Finanțelor a precizat săptămâna trecută că normele de aplicare vor fi adoptate azi, cel târziu joi. 

Ordonanța a stârnit dezbateri publice, multe voci acuzând că statul preia prin lege riscurile presupuse de această perioadă asupra băncilor, iar acestea nu ar suferi nicio pierdere în perioada de criză pe când economia în ansamblu da.

Prin existența normelor, ar fi vorba de o OUG în doi pași, pentru testarea reacției piețelor până la forma finală.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO