Cîmpeanu: Ministerul Educației încă lucrează la estimarea numărului necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă

Ministerul Educaţiei lucrează în cursul zilei de luni pentru estimarea numărului necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 care să fie administrate preşcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din şcoli şi grădiniţe, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sorin Cîmpeanu.
AGERPRES - lun, 04 oct. 2021, 18:17
Cîmpeanu: Ministerul Educației încă lucrează la estimarea numărului necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă

El a precizat că atât premierul, cât şi ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale ca în cursul zilei de luni să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru a le transmite Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Ministrul a afirmat că se are în vedere, de asemenea, intensificarea acţiunilor de control în şcoli pentru verificarea respectării regulilor sanitare.

„Atât ordinul comun de ministru care prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun – Ministerul Sănătăţii, prin DSP, şi Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, cât şi Ministerul de Interne, în urma discuţiilor de astăzi, s-a decis intensificarea acestor acţiuni de control pentru verificarea respectării regulilor sanitare în şcoli”, a explicat Cîmpeanu.

Testele non-invazive pe bază de salivă nu vor fi raportate în Corona Form

Sorin Cîmpeanu a explicat cu acest prilej că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Form a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.

„Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form”, a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, dacă se insistă pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, procesul se va bloca, deoarece personalul sanitar este „deja depăşit”.

„În martie, aprilie am solicitat public să se autorizeze testele non-invazive, pe bază de salivă, din mai multe motive. O dată am observat nivelul de respingere a testelor considerate invazive de către părinţi, a doua oară am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste (…) şi a treia oară am constatat că sunt ţări europene în care aceste teste pot fi administrate chiar şi de către copii de vârstă mică. Cu atât mai mult ele pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale şi chiar sunt convins că există disponibilitate şi din partea angajaţilor din învăţământ. Una din cerinţe este să fie uşor administrabile. Acestea sunt motivele pentru care sunt convins că şi testele pe care Agenţia Naţională a Medicamentului le va identifica vor fi uşor administrabile. Toate variantele sunt posibile. Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim foarte bine că personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare”, a spus Cîmpeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...