Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II – raport ASF

Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim (MCR), conform Solvabilitate II, care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii înregistrând fonduri proprii negative în valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit unui raport ASF, citat de MEDIAFAX.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 06:27
Cinci companii de asigurări nu ating cerinţa de capital minim conform Solvabilitate II - raport ASF

„99% din deficit se datora deficitului de fonduri proprii înregistrat de Astra, Carpatica şi Euroins”, relevă raportul întocmit de ASF în urma exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi de efectuare de teste de stres.

Ceilalţi opt asigurători au înregistrat un excedent total de active faţă de pasive de 2,14 miliarde de lei (476 de milioane euro), ceea ce a condus la un excedent agregat în valoare de 37 milioane lei, scrie MEDIAFAX.

Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi cerinţa de capital minim pentru cele 13 societăți de asigurare participante a fost de 84 milioane lei la 30 iunie anul trecut, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi MCR s‐a menținut la aproximativ 49 milioane lei. Având în vedere că MCR era la data de referință de 1,5 miliarde lei, rata de acoperire a MCR a fost de numai 3,3%.

Dacă trei dintre cele cinci societăți cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, respectiv Astra, Carpatica şi Eurioins, rata de acoperire a MCR ar creşte la un nivel confortabil de 335%, scrie MEDIAFAX.

Opt dintre cele 13 societăți de asigurare ar avea o rată a MCR mai mare de 100% – Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID şi Uniqa. Astfel, Astra, Axa, Carpatica, Euroins şi EximAsig ar avea o rată a cerinţei de capital minim sub 0%, Asirom şi Uniqa – o rată a MCR între 100% şi 150%, în timp ce rata pentru Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig şi PAID ar depăşi 150%.

Alături de Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica, încă patru societăţi (Asirom, Groupama, PAID şi Uniqa) nu ating cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), conform Solvabilitate II (Solvency II).

Raportul ASF despre piaţa asigurărilor aici

Totalul fondurilor proprii disponibile pentru a acoperi SCR pentru cele 13 societăți de asigurare era la 30 iunie 2014 de 180 milioane lei, în timp ce totalul fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi SCR atingea 174 milioane lei. Având în vedere că SCR era la data de referință de 5,4 miliarde lei, rata de acoperire a SCR s-a menținut la 3,2%. În cazul în care trei dintre cele cinci societăți cu fonduri proprii negative sunt excluse din eşantion, rata de acoperire a SCR ar creşte la 99,98%.

Perioada necesară pentru îndeplinirea indicatorului SCR nu este reglementată de ASF.

Dintre cele 13 companii de asigurări verificate de ASF, doar patru îndeplinesc indicatorii MCR şi SCR, respectiv Allianz, ING, Omniasig şi Generali.

Din raport reiese că Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rată a SCR sub 0%, Groupama şi Uniqa – o rata a SCR între 0% şi 50%, Asirom şi PAID – între 50% şi 100%, Allianz şi Omniasig – între 100% şi 150%, iar Generali şi ING – o rată care ar depăşi 150%.

„Chiar dacă regimul prudenţial Solvabilitate II se va aplica de la 1 ianuarie 2016 (…) scopul exerciţiului a fost acela de a evalua dacă societăţile participante sunt pregătite pentru introducerea normelor Solvabilitate II”, se mai arată în raportul ASF.

Răspunsul Euroins

Referitor la rezultatele exerciţiului BSR (Balance Sheet Review) ce a constat într-o analiză aprofundată a pasivelor şi activelor societăţilor de asigurare la data de 30.06.2014, Euroins România doreşte să facă următoarele clarificări:

Suma menţionată în raportul final se referă la situaţia existentă acum mai bine de un an, respectiv la data de 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins România a parcurs câteva etape strategice de dezvoltare, cum ar fi: majorarea capitalului social până la sfârşitul anului 2014 şi semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii şi necesităţilor companiei atât de moment, cât ş conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane lei.

În plus, conducerea Euroins şi-a exprimat intenţia de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârşitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.

De asemenea, a fost implementată o strategie de segmentare a portofoliului mai adecvată profilului companiei, care să conducă la o identificare mai profundă a factorilor de risc, introducându-se în acelaşi timp noi factori de risc bazaţi pe analize statistice, precum şi identificarea unor clase de risc mult mai omogene, în vederea unei mai bune reflectări a riscurilor în procesul de tarifare.

La sfârşitul primului semestru al anului 2015, Euroins România a raportat o creştere a primelor brute subscrise până la aproximativ 361 milioane lei, în timp ce daunele plătite în aceeaşi perioadă s-au situat la nivelul de 259 de milioane lei.

Referitor la nivelul rezervelor tehnice, valoarea şi acurateţea acestora a fost semnificativ îmbunătătiţă faţă de situaţia prezentată în raportul privind exerciţiul BSR, urmare a unor măsuri determinante:

– Eforturi susţinute privind plata dosarelor de daune în ultimile 8 luni;
– Proceduri simplificate dar mai eficiente privind fluxul de soluţionare şi plată a dosarelor de daună;
– analiză aprofundată şi detaliată a dosarelor de daună aflate în rezervă.

Ca urmare a aplicării acestor strategii, valoarea medie a daunei a scăzut, în timp ce numărul de reclamaţii s-a redus de mai mult de 5 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Euroins menţionează ca a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară o contestaţie referitoare la concluziile exerciţiului BSR.

Având în vedere toate cele de mai sus, Euroins România se află în poziţia în care poate să afirme că acţiunile întreprinse în ultimile 18 luni de către conducerea companiei au fost validate ca fiind corecte şi adecvate şi au condus la o situaţie generală semnificativ îmbunătiţă a companiei în prezent, faţă de cea la data de 30.06.2014, aşa cum s-a anunţat şi în conferinţa de presă sustinuta în 6 iulie 2015 de către conducerea companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei și Italiei, dar fără strategii clare și investiții ample,......
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...