Cinci patroni ai unor firme, acuzaţi de o fraudă de 10 milioane euro. DNA i-a trimis în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au trimis în judecată cinci administratori şi patroni ai unor firme din Piteşti, Slatina, Mioveni şi Târgovişte, acuzaţi că au solicitat rambursări ilegale de TVA de 10 milioane euro.
Economica.net - lun, 16 apr. 2012, 13:53
Cinci patroni ai unor firme, acuzaţi de o fraudă de 10 milioane euro. DNA i-a trimis în judecată

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Constantin Mitu, asociat şi administrator al SC Utilaje Construct 2000 SRL Mioveni, SC Lemn Construct Foresta SA Mioveni şi Auto Divers Motor SRL Slatina; Florea Din, asociat şi administrator al SC Flash Center AG SRL Mioveni, Irineu Popescu, acţionar şi director general al SC Dâmboviţa Construcţii SA Târgovişte, Iulian Duţulescu, asociat unic şi administrator al SC Diana SRL Târgovişte şi Marin Ţîrcomnicu, asociat şi administrator al SC Pro Invest Trade SRL Piteşti, acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălarea banilor, scrie Agerpres.

Procurorii susţin că în perioada 2003 – 2004 Constantin Mitu, Florea Din, Irineu Popescu, Iulian Duţulescu şi Marin Ţîrcomnicu s-au asociat în vederea obţinerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea firmelor pe care le conduceau, pe care, după încasarea sumelor, le-au falimentat şi înstrăinat.

Aceştia au indus în eroare autorităţile financiar – fiscale solicitând rambursări ilegale de TVA.

Obţinerea sumei totale de 8.291.685 lei (echivalentul a aproximativ 2.126.073 euro) s-a realizat pe baza unor facturi fiscale false referitoare la achiziţii fictive de componente auto la preţuri supraevaluate, care în realitate nu avea valoare comercială (aveau un grad ridicat de uzură şi nu aveau certificat de calitate şi conformitate).

De asemenea, inculpaţii au înregistrat în contabilitatea aceloraşi societăţi comerciale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori alte operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la plata unor taxe şi impozite în valoare totală de 12.219.204 lei (echivalentul a aproximativ 3.133.129 euro).

Pentru a da aparenţa de legalitate a banilor obţinuţi în mod ilegal în modalitatea descrisă mai sus, inculpaţii au înregistrat operaţiuni de comerţ fictive în valoare totală de 21.679.533 lei (echivalentul a aproximativ 5.781.208 euro).

Dosarul se va judeca la Tribunalul Argeş.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...