Ciobanii vând carnea de miel cu 22-25 de lei/kilogram. Cererea externă ar putea majora preţurile de Paşte

Ciobanii vând carnea de miel, în această perioadă, cu preţuri cuprinse între 22 şi 25 de lei pe kilogram şi mieii în viu cu 10 lei pe kilogram, dar nu exclud o scumpire cu 20% faţă de preţul actual, în apropierea Paştelui, pe fondul creşterii cererii externe pentru mieii româneşti, în Italia şi Grecia.
Economica.net - mar, 31 mart. 2015, 08:28
Ciobanii vând carnea de miel cu 22-25 de lei/kilogram. Cererea externă ar putea majora preţurile de Paşte

‘Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în această perioadă, iar preţurile variază între 22 şi 25 lei pe kilogram la carne, în timp ce mieii în viu au acum un preţ de 10 lei pe kilogram. Este posibil ca înainte de Paşte să ajungă la 12-13 lei kilogramul în viu şi poate la 30 de lei kilogramul de carne, însă depinde mult şi de cererea de pe piaţa externă. Acum reuşim să exportăm miei mai mici în Italia, iar pe cei mai mari în Grecia. Preţurile la carne ajung şi la 35 de lei pe kilogram, iar în viu la 10-12 lei’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România – Romovis, Ioan Câmpeanu.

Acesta a precizat că exporturile de ovine în Turcia nu au fost reluate, deşi au fost îndeplinite toate cerinţele partenerilor turci, iar pe Iordania şi ţările arabe, unde au fost sistate exporturile din cauza ‘bolii limbii albastre’, încă se aşteaptă ‘rezolvarea anumitor încurcături’ pentru a le putea pune în practică, scrie Agerpres.

‘Toată lumea este supărată pentru că din 16 august am rămas cu mieii pe stoc şi nu am mai exportat în Iordania şi ţările arabe. Autorităţile ne-au promis că ne vor ajuta, dar încă aşteptăm să se pună în practica ceea ce s-a stabilit împreună cu asociaţiile crescătorilor de ovine’, a adăugat Câmpeanu.

Preşedintele federaţiei a mai precizat că ciobanii sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu şi-au primit plata suplimentară pe cap de animal, aferentă anului 2014, dar şi de faptul că nu a demarat campania de depunere a cererilor pe suprafaţă, iar ciobanii riscă să plătească penalizări după data de 15 mai.

‘Depunerea cererilor trebuia să înceapă la 1 martie şi iată că vine 1 aprilie. Noi putem depune cererea, fără penalizări, până în 15 mai, dar ulterior până la finalizarea campaniei pe 9 iunie vom fi penalizaţi. Oficialii susţin că au obţinut de la Comisia Europeană o derogare ca să nu plătim penalizări nici după data de 15 mai, însă nu au văzut nimic oficial. Sperăm să începem depunerea cererilor săptămâna viitoare’, a subliniat Câmpeanu.

Reprezentantul oierilor susţine că, în acest an, pe piaţa internă se vor sacrifica în jur de 800.000 – 1 milion de miei, pentru că românii nu prea mai au bani să cumpere, iar în ceea ce priveşte cifrele privind sacrificarea a 2,5 – 3 milioane de miei în fiecare an ‘acestea se mai pun şi din burtă’.

Surse din Ministerul Agriculturii au declarat pentru AGERPRES că plata complementară pentru ovine de 28 de lei pe animal, aferentă anului trecut, va intra în conturile fermierilor în aceste zile, iar campania de depunere a cererii unice, pe suprafaţă şi pe cap de animal, va debuta cel târziu la începutul săptămânii viitoare. De asemenea, sursele menţionate au precizat că România a primit aprobarea Comisiei Europene de a renunţa la penalităţile prevăzute în regulamentele europene pentru perioada de depunere 15 mai – 9 iunie.

Potrivit datelor MADR, consumul actual de carne de ovine pe cap de locuitor se ridică la circa 1,5 kilograme anual, în scădere faţă de anii trecuţi când se înregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar producţia de carne de ovine acoperă necesarul de consum intern în proporţie de 99%.

Datele MADR arată că efectivele totale de ovine şi caprine la finele lunii ianuarie 2014 depăşeau 13,23 de milioane capete.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...