Ciolacu: Majorarea pensiilor va fi făcută conform legii. Creşterea salariilor pentru bugetarii care gestionează fonduri UE nu e o pomană

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că majorarea pensiilor va fi făcută conform legii, menţionând că nu a existat o discuţie în coaliţia de guvernare ca acestea să fie mărite în 2022. Ciolacu a spus că proiectele adoptate în Camera Deputaţilor privind majorările salariale nu reprezintă "o pomană", menţionând că în acest fel se acordă "un drept" salariaţilor şi că în coaliţie s-a hotărât să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al ministrului.
AGERPRES - mie, 01 iun. 2022, 15:14
Ciolacu: Majorarea pensiilor va fi făcută conform legii. Creşterea salariilor pentru bugetarii care gestionează fonduri UE nu e o pomană

Întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie şi vor indexate cu inflaţia, Ciolacu a spus că acest lucru se va face conform legii, scrie Agerpres.

„Nu Ciolacu creşte pensiile, nu este o pomană pentru acei oameni, este o lege pe care o respectăm, exact cum am respectat şi Legea 153 (Legea salarizării unitare 153/2017 – n.r.), a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă există posibilitatea ca o majorare a pensiilor să se realizeze şi în cursul acestui an, Ciolacu a spus că nu a avut această discuţie în coaliţie.

Ciolacu, despre proiectele de creştere a salariilor: Nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat, miercuri, că proiectele adoptate în Camera Deputaţilor privind majorările salariale nu reprezintă „o pomană”, menţionând că în acest fel se acordă „un drept” salariaţilor şi că în coaliţie s-a hotărât să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al ministrului.

„În primul rând, există o lege, Legea 153, la care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153”, a declarat Ciolacu.

El a explicat şi necesitatea adoptării proiectului prin care se majorează salariile la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii.

„Existau două ministere – Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare – s-au mutat la CNI, din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare. Deci, depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat. Era total anormal, şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat. La Cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi ca să vedeţi că a fost corect. Şi s-a mai venit la Ministerul Sănătăţi pe zona de PNRR şi fonduri europene. Noi, în coaliţie, am hotărât foarte clar să fie o creştere pentru cei care gestionează fonduri europene, în funcţie de performanţă, prin ordin al fiecărui minister”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Întrebat în legătură cu reducerea cheltuielilor bugetare, Ciolacu a explicat că „fiecare ordonator de credite va fi obligat” să facă acest lucru.

El a spus că reducerea cheltuielilor la Camera Deputaţilor se va face „în primul rând de la deplasările externe”, menţionând că „de la şapte la o deplasare am ajuns la doi, după negocierile cu preşedinţii de comisii”.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii. De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

Totodată, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat şi proiectul de lege prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.

USR a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională cele două proiecte legislative.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...