Dacian Cioloş: CNADNR va fi reformată. În structura actuală, este un colos cu picioare de lut

Premierul Dacian Cioloş a declarat, pentru Hotnews, că a ajuns la concluzia că oricât timp va fi alocat pentru accelerarea marilor proiecte de infrastructură, care erau blocate în noiembrie 2015, România are un sistem de investiţii în infrastructură care şi-a atins limitele. El mai spune că CNADNR, în structura actuală, este un "colos cu picioare de lut", iar fără o restructurare a mecanismelor de investiţii nu va performa, astfel că această instituţie va fi reformată.
Economica.net - vin, 19 aug. 2016, 10:47
Dacian Cioloş: CNADNR va fi reformată. În structura actuală, este un colos cu picioare de lut

Întrebat care sunt investiţiile semnificative făcute din bani publici despre care vorbea ministrul Anca Dragu, dat fiind că pe infrastructura mare de transport nu se vede mare lucru, premierul Dacian Cioloş a afirmat că în noiembrie anul trecut marile proiecte de investiţii erau blocate, inclusiv pe infrastructura mare de transport – nu erau făcute exproprierile, nu existau avizele şi autorizaţiile de construire, în cazul autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş, lipseau acordul de mediu – în cazul tronsonului Lugoj-Deva, sau existau lucrări efectuate fără autorizaţia de construire – în cazul autostrăzii Sebeş-Turda.

El a spus că au fost deblocate avizele, exproprierile, că acum sunt mari şantiere unde se lucrează intens, dar că este un sistem de investiţii în infrastructură care şi-a atins limitele.

„În plus, bomboana de pe tort, dacă vreţi, lotul de autostradă Orăştie-Sibiu, închis la un an după inaugurare. Aceasta este realitatea de la care a trebuit să începem. Am deblocat situaţia avizelor, a exproprierilor pentru autostrăzi şi alte proiecte de infrastructură. În acest moment există mari şantiere unde se lucrează intens, dar e drept că încă sunt mari restanţe în acest domeniu şi nu de ieri de azi. Am impulsionat lucrările la cele două tronsoane de metrou din Bucureşti, care acum sunt aproape finalizate. De fapt, am ajuns la concluzia că oricât timp alocăm pentru accelerarea marilor proiecte, şi am urmărit foarte atent şantier cu şantier, avem un sistem de investiţii în infrastructură care şi-a atins limitele”, a declarat Dacian Cioloş pentru Hotnews.

Potrivit acestuia, CNDNR, în structura actuală, este „un colos cu picioare de lut”.

„CNADNR-ul, în structura actuală, este un colos cu picioare de lut şi fără o restructurare a mecanismelor de investiţii nu va performa. De aceea, această instituţie va fi reformată. Vorbind despre alte proiecte de investiţii, este în fază avansată de pregătire un dispozitiv de finanţare pentru infrastructură spitalicească”, a adăugat premierul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a spus, joi, că nu ştie dacă la finalul anului 2018 vom avea 1.000 de kilometri de autostradă, aşa cum a afirmat directorul general al CNADNR, menţionând că cel puţin în 2016 nu vor fi cifre spectaculoase, dar că anul viitor „se vor vedea rezultate”.

Ministrul Transporturilor a explicat că în 2016 nu se va observa un avans spectaculos al lucrărilor pe autostrăzi din cauză că multe dintre şantiere au fost blocate, iar procesul de deblocare a fost anevoios.

„A fost greu pentru că a trebui să deblocăm şantiere şi nu este un proces simplu. Asta înseamnă avize, documentaţii tehnice, discuţii cu constructorii şi multe altele. Sunt implicate multe autorităţi locale şi naţionale. Am discutat mult cu toată lumea. Am discutat la minister, am discutat cu constructorii şi discuţiile nu au fost întotdeauna foarte plăcute. Nu e nici intenţia noastră să reziliem contracte pentru că am pierde timp, dar nici a constructorilor, pentru că ar pierde foarte mulţi bani. Am reuşit să trecem peste toate problemele discutând la obiect şi acum avem şi clauze care să acopere orice alte probleme ulterioare”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Afirmaţia că la finalul lui 2018 România va avea 1.000 de kilometri de autostradă îi aparţine directorului general al CNADNR, Cătălin Homor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...