1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

News

Cioloş: Politica Agricolă Comună a scos Europa din foame la începuturi. Trebuie folosită inteligent şi în România

Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri ca Politica Agricola Comuna a scos Europa din foame la începuturile ei si a stiut sa o transforme, precizând totodata ca, daca va fi folosita în mod inteligent, ea va permite si transformarea agriculturii românesti.

09 iul, 2016 | Agerpres

'Politica Agricola Comuna este o politica fundamentala a Uniunii Europene (...) si care (...) a stiut sa evolueze si sa ramâna politica comunitara odata cu evolutia Uniunii Europene. (...) Politica Agricola Comuna este o politica care a scos, as îndrazni sa spun, Europa din foame la începuturile ei si care a facut din Uniunea Europeana cel mai mare exportator de produse alimentare din lume. Deci este o politica care a stiut sa transforme Europa. Si eu sunt convins ca, daca vom sti sa o folosim în mod inteligent, ea ne va permite sa transformam si (...) agricultura româneasca, daca vom fi în masura sa ne asumam aplicarea acestei politici în mod specific, tinând cont de nevoile pe care le avem în România si nu doar sa ne gândim la cum sa absorbim mai mult fondurile care ne sunt alocate. Nu asta dupa parerea mea e problema cea mai importanta, ci inteligenta cu care vom sti sa absorbim aceste fonduri', a afirmat premierul Ciolos, la Forumul International al Alimentatiei: Investim în viitorul agriculturii.

Prim-ministrul a atras atentia totodata ca nevoia de hrana la nivel global este în crestere, în timp ce numarul agricultorilor în UE este în scadere continua.

'E din nou momentul sa ne punem întrebarea, gândindu-ne la viitorul agriculturii în Uniunea Europeana, care sunt asteptarile oamenilor fata de agricultura, fata de alimentatie si fata de evolutia spatiului rural într-o Uniune Europeana cu 28 de state membre. Nevoia de hrana la nivel global este în crestere continua, dar (...) numarul agricultorilor este în scadere continua în Uniunea Europeana. Si atunci cu atât mai mult avem nevoie sa ne punem întrebarea asta cum vom fi în masura sa facem fata cerintelor tot mai ridicate de hrana, cu un numar de agricultori care scade si sa vedem daca scaderea asta a numarului de agricultori e una fireasca, normala sau cât se înscrie în niste limite normale si cât e rezultatul lipsei unor politici care sa permita, atunci când vorbim de agricultura, nu doar o abordare în termeni cantitativi, de productie, de hrana, dar si în termeni teritoriali, de rol al agricultorilor si al agriculturii în buna functionare a societatilor',
a explicat premierul.

El a subliniat importanta cresterii productivitatii, a competitivitatii în agricultura, mai ales pentru România. 'Cred însa ca nu trebuie sa uitam faptul ca sectorul agricol, spre deosebire de alte sectoare din economie, are specificitatea ca depinde foarte mult si de oameni', a adaugat Ciolos.

Prim-ministrul a vorbit si despre presiunea mare asupra producatorilor agricoli, precizând ca este necesar un echilibru între diferitele parti ale lantului agroalimentar.

'Sa ne uitam în mod pragmatic care e pozitia agricultorilor pe filiera lantului alimentar. (...) Din ce în ce mai mult dominanta în agroalimentarul din Uniunea Europeana se produce (...) spre capatul final al lantului alimentar, acolo unde se face procesarea si comercializarea alimentelor si de aici si presiunea mare asupra producatorilor agricoli. (...) Cred ca e important atunci când vorbim de politica agricola comuna si de viitorul ei sa nu ne referim doar la drepturi, drepturi de subventii, drepturi de plati, drepturi ale agricultorilor, ci sa ne gândim în primul rând care sunt nevoile agricultorilor si cum le putem rezolva prin astfel de politici comunitare', a spus premierul Ciolos.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO