Cioloş: România trebuie să transforme creşterea economică în dezvoltare reală

România trebuie să transforme creşterea economică înregistrată începând din 2011 în dezvoltare reală, a declarat, miercuri, premierul Dacian Cioloş.
Economica.net - mie, 26 oct. 2016, 15:00
Cioloş: România trebuie să transforme creşterea economică în dezvoltare reală

Prezent la dezbaterea ‘România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări’, şeful Executivului a amintit că ţara noastră a avut o evoluţie economică bună după ce a trecut prin criza din perioada 2008-2009 şi după aderarea la Uniunea Europeană în 2007.

‘Din 2011 încoace resimţim creşterea economică, cel puţin dacă ne uităm la cifre, dar o vedem şi în crearea de noi locuri de muncă, o vedem şi în dezvoltarea oportunităţilor de investiţii. Deci, o creştere economică bună, dar în continuare facem faţă la anumite decalaje regionale, între regiunile din România, decalaje economice între diferitele categorii de populaţie şi, nu întâmplător, în acest sens am venit anul acesta cu acel program antisărăcie, tocmai în ideea de a lua măsuri integrate şi pe termen lung pentru a reduce aceste decalaje. În continuare mai avem de rezolvat şi decalajele între mediul rural şi mediu urban, decalaje accentuate şi de migraţia forţei de muncă din România mai ales în Europa de Vest, Europa de Sud-Vest. Deci, suntem într-un paradox în România, în care, pe de-o parte, înregistrăm de câţiva ani creştere economică şi acum provocarea este cum să transformăm această creştere economică în dezvoltare reală, care să se resimtă atât în reducerea decalajelor între regiuni, cât şi între diferitele categorii sociale sau între sat şi oraş’, a afirmat Dacian Cioloş la această dezbatere.

Premierul a explicat că Guvernul a avut ca obiectiv asigurarea predictibilităţii politicilor economice şi fiscale.

‘Modul în care am abordat politicile economice în acest an a fost acela de a asigura predictibilitate politicilor economice, politicilor fiscale şi, în acelaşi timp, de a antama anumite reforme care nu numai să nu afecteze creşterea economică, ci chiar să o stimuleze, dar care să permită, să canalizeze această creştere economică şi spre dezvoltare. Sau, altfel spus, spre o mai bună eficienţă a utilizării, a canalizării acestei creşteri economice spre dezvoltare. Şi aici am început anumite lucruri, dar care cu siguranţă vor trebui continuate în anii următori, şi anume o creştere a eficienţei acţiunii statului în relaţia cu mediul de afaceri şi în politica distributivă, să spun aşa, în politicile sociale’, a mai afirmat Cioloş.

El a adăugat că, totodată, este necesară o continuare a luptei împotriva corupţiei cu ‘o focalizare, în anii următori, mai mult pe prevenţie şi pe educaţie’.

‘Cred că nu este suficient să avem justiţia care să lupte împotriva corupţiei. Cu toţii, dacă înţelegem că corupţia duce la sărăcie cronică, avem de schimbat multe lucruri în comportamentul nostru şi cu siguranţă aceste măsuri de luptă împotriva corupţiei ar putea duce şi la o eficienţă a acţiunii statului în economie şi în relaţie cu cetăţenii. Din această perspectivă, noi am început cu acţiuni probabil mai mici sau mai nesemnificative, în aparenţă, şi anume măsuri de reducere a birocraţiei, de simplificare a legislaţiei, de clarificare a legislaţiei. Însă aceste măsuri, în anii care vin, trebuie dublate cu susţinere politică în mod foarte clar. Trebuie dublate şi de o reformă a administraţiei publice pentru mai multă eficienţă în administraţie şi pentru o orientare spre rezultat şi spre cetăţean. Această reformă a administraţiei publice nu se va putea face fără o depolitizare care pentru mine nu înseamnă o eliminare a politicului din relaţia cu administraţia, ci o clarificare şi o delimitare clară a relaţiei dintre politic, politicul guvernamental, şi administraţia publică ‘, a mai declarat premierul.

Referindu-se la intervenţia statului în relaţia cu mediul economic, el a subliniat că Guvernul a continuat, în acelaşi timp, măsurile de guvernanţă corporativă, care să ducă la ‘o creştere a eficienţei acţiunii statului, statul ca acţionar majoritar în companii cu capital de stat, dar care acţionează pe piaţă’.

‘Aici, la fel, dacă vom înţelege că aceste companii unde statul are încă capital majoritar – în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii (…) în general infrastructură importantă pentru mediul de afaceri. Deci, eficienţa acţiunii statului în funcţionarea acestor companii înseamnă nu doar o valorificare a capitalului statului în aceste companii, dar înseamnă şi creare de oportunităţi pentru dezvoltarea mediului de afaceri în România şi pentru atractivitatea mediului de afaceri’, a susţinut Cioloş.

Premierul a menţionat şi măsurile fiscale luate de Guvern, dând ca exemplu domeniul IT, şi a vorbit despre rolul interacţiunii între mediul de afaceri din diaspora românească şi IMM-urile din ţară şi de importanţa reducerii şomajului.

La eveniment au mai participat ca invitaţi ministrul de Finanţe, Anca Dragu, şi ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...