Ciprul protestează împotriva prezenţei unor nave turceşti de prospecţiuni în apropierea coastelor sale

Ciprul a acuzat luni Turcia de manevre 'provocatoare şi ilegale' după intrarea ilegală a unor nave de prospecţiuni turceşti în zona sa economică exclusivă, transmite AFP.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 13:53
Ciprul protestează împotriva prezenţei unor nave turceşti de prospecţiuni în apropierea coastelor sale

Protestul său survine după ce la începutul lui octombrie Turcia a avertizat că se pregăteşte să trimită o navă de prospecţiuni pentru a sonda fundul mării într-un sector unde consorţiul italiano-coreean ENI-Kogas, mandatat de Republica Cipru, efectuează explorări destinate descoperirii de eventuale zăcăminte de gaz.

După anunţul Ankarei, Nicosia s-a retras de la masa dificilelor negocieri de pace vizând reunificarea insulei divizate din 1974 şi a cărei parte de nord, Republica Turcă a Ciprului de Nord, nu este recunoscută decât de Turcia.

Ministrul cipriot al apărării Christoforos Fokaides a dat asigurări pe postul public de radio că autorităţile ţării sale supraveghează ‘îndeaproape’ navele turceşti şi examinează opţiunile de care dispun ‘pentru a-şi apăra drepturile şi suveranitatea’, fără a preciza ce măsuri sunt avute în vedere.

La rândul său, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a ţinut o reuniune de urgenţă cu responsabilii partidelor politice din insulă pentru a discuta răspunsul adecvat la acţiunile turce.

Conform unor imagini din satelit, navele de prospecţiuni ale Turciei se aflau luni la circa 20 de mile marine de coasta de sud-est a insulei mediteraneene, în apropierea unui bloc al zonei economice exclusive.

Nava de prospecţiuni Barbaros este însoţită de alte două nave, precum şi de o fregată a armatei turce, au menţionat autorităţile cipriote.

Ciprul are ambiţia de a deveni o platformă regională de gaz, după ce în 2011 s-a descoperit un bloc gazier cu rezerve estimate de 100 până la 170 de miliarde de metri cubi. Insula contează pe rezervele sale de hidrocarburi pentru a ieşi din criza care a obligat-o să accepte, în 2013, un plan de salvare de 10 miliarde de euro, însoţit de condiţii draconice, menţionează AFP. Turcia se opune însă exploatării zăcămintelor de gaz sau petrol de către guvernul cipriot grec înainte de a se ajunge la un acord în negocierile de pace, cerând ca şi ciprioţii turci să beneficieze de dividendele acestor bogăţii subterane.

În plus, aminteşte France Presse, tot luni marina rusă era angajată exerciţii militare în apele internaţionale dintre Cipru şi Siria.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...