City Insurance acuză conducerea ASF de ignorarea dispoziţiilor legale

City Insurance a reacţionat, joi, la deciziile Autoritătăţii de Supraveghere Financiară (ASF) în privinţa societăţii, acuzând conducerea instituţiei că ignoră dispoziţiile legale şi că ar indica dorinţa de a plăti poliţe. Societatee, controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, remarcă "remarcăm menţionarea cu oarecare ostentaţie a calităţii de „cumnat” a uneia dintre persoanele vizate", fără a preciza unde a apărut această menţionare, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 13 apr. 2017, 07:57
City Insurance acuză conducerea ASF de ignorarea dispoziţiilor legale

City Insurance susţine că a notificat ASF despre îndeplinirea măsurilor stabilite şi aprobate de autoritate, în primul rând capitalizarea firmei cu 30 milioane euro, scrie News.ro.

„Cu toate acestea, conducerea ASF şi-a exprimat rezervele faţă de această soluţie, ignorând dispoziţii legale, argumente de practică şi opiniile experţilor în materie”, a precizat compania.

Compania de asigurări acuză că deciziile conducerii ASF ar indica încercarea de a plăti poliţe, fără a oferi alte argumente.

„Deciziile ASF care se referă la sancţionarea unor reprezentanţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance (…) vizează persoane fizice, nu au legătură de cauzalitate directă cu activitatea societăţii şi pot fi contestate de cei în cauză. Nu putem să nu remarcăm menţionarea cu oarecare ostentaţie a calităţii de „cumnat” a uneia dintre persoanele vizate, ceea ce ne duce cu gândul că se încearcă plătirea unor poliţe şi sacrificarea intereselor unei societăţi de asigurare pentru ducerea unor războaie personale”, a menţionat comunicatul companiei.

Marţi, ASF a anunţat că a constatat neîndeplinirea planului de redresare la City Insurance şi a decis aplicarea legii privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor începând din 4 aprilie 2017, obligând societatea să accepte capitalizarea de către investitorul german Max Roessler.

Autoritatea a decis, în 10 aprilie, retragerea autorizaţiei de preşedinte al consiliului de administraţie şi de director general al lui Dan Odobescu, cumnatul luin Adrian Năstase, şi amendarea acestuia.

Decizia a venit după ce după ce, în martie, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a discutat cu investitorul Max Roessler, acţionar şi membru în consiliul de supraveghere al fondului german de investiţii Berlin London Beteiligungs Holding (BLH), despre achiziţia asigurătorului City Insurance.

Autoritatea a decis şi scoaterea lui Dan Odobescu din conducerea City Insurance.

„Pentru neîndeplinirea planului de redresare, Consiliul ASF a hotărât retragerea autorizaţiei de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de Director General domnului Dan Odobescu şi sancţionarea cu amendă a acestuia, potrivit Deciziilor nr. 492/10.04.2017 şi nr. 493/10.04.2017. Totodată, Consiliul ASF a decis sancţionarea cu amendă a domnului Cristian Pascale, în calitate de membru al CA al SAR City S.A., conform Deciziei nr. 494/10.04.2017”, a mai anunţat ASF.

În decembrie 2016, ASF a amendat compania City Insurance cu 30.000 lei, iar directorul general al societăţii a primit o amendă de 10.000 lei, după ce un control inopinat al autorităţii a descoperit nereguli grave, precum nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA şi efectuarea plăţii despăgubirilor în afara termenului legal.

Asigurătorul City Insurance este controlat de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, care a ocupat şi funcţia de director general.

„Printre neregulile identificate în cadrul acţiunii de control se numără nerespectarea metodologiei interne privind instrumentarea dosarelor de daună RCA, efectuarea plăţii despăgubirilor în afara termenului legal, nerespectarea modului de constituire şi menţinere a rezervelor de daune avizate şi neînregistrarea, la nivelul societăţii, a tuturor petiţiilor adresate de persoanele fizice”, a precizat ASF, în decembrie.

ASF a decis în cazul City Insurance declanşarea procedurii de redresare financiară în aprilie 2016, iar în 21 iulie, autoritatea a aprobat un plan de redresare al companiei de asigurări, în vederea redresării financiare.

ASF a precizat la finalul anului trecut, într-un răspuns trimis la solicitarea News.ro, că City Insurance nu a respectat planul de redresare aprobat în luna iulie 2016 de Autoritate, iar măsurile luate până la finalul lunii septembrie nu au îmbunătăţit situaţia companiei.

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de anulare înaintată de firma de asigurare împotriva decizii emise de ASF, de declanşare a procedurii de redresare financiară.

Firmele de asigurare City Insurance şi Asirom au înregistrat, în prima jumătate a anului trecut, cele mai mari întârzieri la plăţile în dosarele de daună şi au cel mai mare procent de dosare în care plăţile au fost efectuate peste termenul legal de 10 zile, de peste 80% în cazul primei companii, potrivit unei analize a plăţilor RCA în primele şase luni din 2016, publicate recent de ASF.

City Insurance a înregistrat anul trecut un nivel al primelor brute subscrise de 789,6 milioane lei, având o cotă de 8,4% la nivelul întregii pieţe şi de 16,1% pe segmentul RCA.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...