City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!

City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul înregistrat în Olanda și finanțat printre alții și de Biserica Ortodoxă a Greciei. Acționarul majoritar al asigurătorului a trimis primele documente către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituție fără avizul căreia tranzacția nu se va putea oficializa. Setul de acte, afirmă sursele consultate de Economica.net, este destul de subțire, de aici încolo urmând ca ASF să analizeze și să ceară clarificări și completări. Între timp, susțin sursele noastre, conducerea City Insurance a informat deja angajații că tranzacția este finalizată și banii virați în conturi, anunțând și o majorare de salarii în companie.
Şerban Buşcu - lun, 17 mai 2021, 22:00
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!

Întregul proces va dura ” în orice caz câteva luni”, conform unor surse apropiate procedurilor, care au adăugat că „mai sunt multe aspecte de clarificat” . În scenariul optimist, ASF ar putea să se pronunțe undeva la sfârșitul verii. Într-o variantă negativă, în care City va întârzia să furnizeze datele cerute pe un scenariu pe care îl aplică constant în cazul controalelor ASF, procedura nu se va încheia anul acesta.

Un alt semn care arată că, de această dată, ar putea fi vorba despre intenții mai serioase din partea unui investitor cu potențial este și faptul că un reprezentant al I3CP a purtat mai multe discuții cu oamenii din ASF. Nu a fost  o întâlnire directă ci s-au purtat discuții  online. Acestea ar fi avut loc în urmă cu două săptămâni.

City Insurance a anunțat încă de la începutul lui aprilie că acționarul său majoritar (Vivendi International, firmă controlată de Dan Odobescu) a ajuns la un acord de preluare cu I3CP Holding, firmă înregistrată în Olanda. Economica.net a fost prima publicație care a anunțat că acest vehicul administrează în principal bani grecești, inclusiv fonduri ale Bisericii Ortodoxe a Greciei. Informația a fost confirmată, ulterior, de către vicepreședintele pe asigurări al ASF, Cristian Roșu.

AICI despre anunțul sec al City Insurance și despre vechile conexiuni ale companiei și ale acționarilor săi cu Grecia

La puțin timp după anunțul către presă, conducerea formală și informală a City Insurance a informat angajații că tranzacția a fost încheiată și firma olandeză a virat și banii. Liderul informal al City Insurance, acționarul minoritar Nicolae Mușat (care, la rândul său, a cedat cele peste nouă procente pe care le deține în firmă), ar fi anunțat că, de la 1 iunie, nu va mai conduce City Insurance. În același context, susțin surse apropiate situației, angajaților li s-au promis și majorări de salarii.

ASF a dovedit prudență când a fost vorba despre investitori noi în piața asigurărilor

Totuși, până când ASF nu își dă acordul, firma olandeză nu va putea prelua efectiv operațiunile companiei de asigurări, deși nimeni nu o poate opri să preia firma Vivendi Internațional, care deține 85% din City Insurance.

ASF are un istoric mai degrabă negativ în ceea ce privește tranzacții care să implice firme de asigurări din România. Autoritatea a respins în mai multe rânduri intențiile fondului International Insurance  Corporation (IIC) de a prelua mai întâi Carpatica Asig și apoi LIG Insurance. Ambele firme au ajuns în faliment, în condițiile în care IIC nu venea cu un aport concret de capital ci cu scheme mai complicate, care presupuneau implicarea în timp a unor companii de reasigurare, garantând planurile cu un bond emis de statul german.

Nici planurile gândite pentru Forte Asigurări de spaniolii de la banca de investiții Bandenia nu au fost avizate de ASF, din motive care au ținut de incapacitatea potențialului investitor de a demonstra sursa finanțărilor. Și Forte a ajuns în faliment.

ASF a fost de asemenea foarte atentă și cu societățile care au dorit să intre în România în baza dreptului european la liberă practică (așa numitul pașaport european), adică să funcționeze aici fiind supravegheate din țara de origine, evitând debutul pe piața locală a unui asigurător bulgar cu probleme la el în țară, Dallbogg, dar și alte astfel de încercări.

Totuși, după primele analize oamenii din ASF ar fi tras concluzia că potențialul cumpărător al City Insurance pare să aibă intenții serioase și sunt șanse mari să aibă și capacitatea financiară de a susține tranzacția, spre deosebire de speculatori din categoria IIC.

Nici ieșirea de pe piața din România nu este un lucru ușor, în condițiile în care ASF solicită firmelor care pleacă să îndeplinească cerințele de solvabilitate prevăzute de Solvency II. În anumite situații, companii care doreau să părăsească piața și-au continuat activitatea, considerând că este mai avantajos decât să aducă fondurile cerute de ASF pentru a ieși, în condițiile Solvency II. Este, de exemplu, cazul Ergo Asigurări, a cărei preluare de către Euroins a căzut și în condițiile în care autorități de supraveghere din alte țări europene au respins tranzacția, dar și cazul Gothaer, care până la urmă a fost preluată de Allianz Țiriac.

Cel mai mare test de stres din istoria pieței de asigurări, un hop important pentru City Insurance, care a și contestat exercițiul 

Cu vitorul sau actualul acționar la butoane, City Insurance va trebui, cel mai probabil, să vină cu o majorare substanțială de capital, pentru a îndeplini condițiile de solvabilitate și lichiditate. De altfel, în privința solvabilității există deja o decizie judecătorească definitivă care obligă, practic, City Insurance să aducă o majorare de 16,5 milioane de euro și să reanalizeze circa 100.000 de dosare de daună.

Pe partea de lichiditate, o analiză la prima vedere făcută de specialiștii ASF în contextul modificării normelor de profil arată că firma ar mai avea nevoie de o sumă între 260 și 280 de milioane de lei pentru a se menține în valorile legale, după cum a scris Economica citând surse oficiale.

Mai important, însă, asemeni tuturor companiilor de asigurări din România, City Insurance a făcut obiectul unui amplu audit din perspectiva solvabilității și lichidității, realizat în cadrul exercițiului Balance Sheet Review(BSR), practic cel mai mare test de stres din istoria pieței locale de asigurări. BSR este realizat de ASF împreună cu autoritatea europeană în domeniu (EIOPA) și presupune ca firme de consultanță din „big four” să auditeze și să testeze firmele de asigurări pentru a vedea ce capacitate de a își plăti daunele au în actualele condiții și în diverse scenarii negative. La ultimul exercițiu de acest tip, desfășurat în 2015,  mai multe firme din România au arătat slăbiciuni fundamentale. Compania de audit alocată City Insurance aeste  KPMG, societate care a administrat Astra Asigurări înainte de faliment.

Rezultate testului vor fi anunțate, conform surselor noastre, cândva în luna iunie, datele auditorilor fiind deja la ASF, care le analizează. Urmează ca Autoritatea să ia măsuri în lumina celor constatate de societățile de audit. Principalele măsuri vor viza consolidarea rezervelor necesare pentru a acoperi daunele, iar specialiști și oficiali consultați de noi anticipează că e greu de presupus că City Insurance va ” scăpa” fără o astfel de impunere.

De altfel, compania a simțit ” pericolul” și a contestat exercițiul BSR încă dinainte de a începe. În acest moment, Consiliul Concurenței desfășoară o investigație în sensul celor reclamate de City, care spune că BSR este un exercițiu prea dur, care discriminează companiile românești. O analiză în acest sens face și EIOPA, de asemenea la sesizarea City Insurance.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...