CJUE decide împotriva culegerii masive de date de conexiune de către statele UE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a statuat marţi că statele Uniunii nu le pot ordona operatorilor de telecomunicaţii culegerea 'generalizată şi nediferenţiată' de date de conexiune şi de localizare a utilizatorilor lor decât pe o durată limitată sau în mod ţintit, în special în cazuri de 'ameninţare gravă pentru securitatea naţională', transmite AFP.
Economica.net - mar, 06 oct. 2020, 08:11
CJUE decide împotriva culegerii masive de date de conexiune de către statele UE

Sesizată de jurisdicţiile din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, Curtea de la Luxemburg a confirmat că dreptul UE se opune reglementărilor naţionale care le impun furnizorilor de acces transmiterea sau retenţia generalizată şi nediferenţiată’ de metadate de conexiuni la internet şi conversaţii telefonice în scopuri judiciare sau de culegere de informaţii.

Concret, metadatele conexiunilor la internet şi conversaţiilor telefonice – care nu se referă la conţinutul mesajelor, ci la condiţiile în care acestea au fost schimbate (identitate, localizare, dată, durată ..) – nu pot fi păstrate pe termen nedefinit şi în mod uniform de către operatori.

CJUE admite totuşi derogări reglementate în cazul în care un stat se confruntă cu ‘o ameninţare gravă pentru securitatea naţională, reală şi actuală sau previzibilă’, situaţia care îl poate determina să impună, prin ‘măsuri legislative’, o retenţie ‘generalizată şi nediferenţiată’ a datelor ‘pentru o durată limitată ca timp la strictul necesar’.

De asemenea, în ‘lupta împotriva criminalităţii grave’ şi pentru ‘prevenirea unor ameninţări severe contra securităţii publice’, un stat membru poate ‘să prevadă retenţia ţintită a datelor, precum şi păstrarea lor rapidă’.

Totuşi, ‘o astfel de ingerinţă în drepturile fundamentale trebuie însoţită de garanţii efective şi controlată de un judecător sau de o autoritate administrativă independentă’, insistă Curtea europeană.

Într-o decizie din 2016 intitulată ‘Tele2’, CJUE stabilea că statele membre nu le pot impune furnizorilor o ‘obligaţie generalizată şi nediferenţiată’ de colectare şi de retenţie de date relative la trafic şi de date de localizare.

Mai multe state membre continuă însă să ceară o astfel de culegere de date pentru ca poliţişti, magistraţi sau servicii de informaţii să aibă acces la ele. Statele respective se sprijină pe prevederea din Tratatul UE conform căreia securitatea naţională ‘rămâne în singura responsabilitate a fiecărui stat membru’.

Argumentul nu a convins însă CJUE, pentru care aceste practici contravin directivei europene privind ‘viaţa privată şi comunicaţiile electronice’.

Curtea a examinat mai multe decrete de aplicare a codului francez al securităţii interne, din 2015 şi 2016, atacate în justiţie de mai mulţi furnizori de acces la internet.

În aceeaşi cauză, CJUE a mai fost sesizată în privinţa unor reglementări în vigoare în Belgia şi Marea Britanie, care le impun operatorilor acelaşi tip de culegere masivă de date.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul Benjamin Netanyahu nu acceptă eventuale sancţiuni americane împotriva unei subunităţi militare
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se opune oricăror sancţiuni împotriva unor unităţi militare israeliene, după ce sâmbătă au apărut în presă informaţii conform......
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe lună
Cutremurele au băgat spaima în români. Record istoric la vânzarea de asigurări. Cum scapi de griji cu nici 8 euro pe ...
Anul 2023 a marcat un record istoric în ceea ce privește numărul asigurărilor facultative de locuință vândute, dacă ...
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
Turcii au boicotat cafenelele şi restaurantele în weekend, nemulţumiţi de preţurile exorbitante
O chemare la boicotarea cafenelelor şi restaurantelor, pe motiv că practică preţuri exorbitante, a mobilizat numeroşi ...
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar
Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata ...