Curtea amintește că fiecare stat membru este liber să definească condițiile în care acordă sau retrage cetățenia.Totuși, regimul maltez, care acorda naturalizarea în schimbul unor plăți sau investiții predeterminate unor persoane care nu au o legătură reală cu Malta, constituie o încălcare a normelor referitoare la cetățenia Uniunii și a principiului cooperării loiale.
„Un stat membru nu își poate acorda cetățenia – și, de fapt, cetățenia europeană – în schimbul unor plăți sau al unor investiții prestabilite, întrucât aceasta echivalează în esență cu a face din dobândirea cetățeniei o simplă tranzacție comercială. O asemenea practică nu permite să se stabilească legătura de solidaritate și de loialitate necesară dintre un stat membru și cetățenii săi și nici să se asigure încrederea reciprocă între statele membre și constituie astfel o încălcare a principiului cooperării loiale”, se precizează în decizia CJUE.
Malta a susținut în repetate rânduri că interpretează în mod corect tratatele UE. Autoritățile malteze au suspendat programul de tip pașaport de aur pentru cetățenii din Rusia și Belarus, după izbucnirea războiului din Ucraina, dar continuă să opereze schema pentru alte naționalități.