CNA va sesiza Protecţia Consumatorului şi ANCOM în cazul conflictului dintre Antena Group şi RCS

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, disputa comercială dintre Antena Group şi RCS&RDS, hotărând că această problemă excede competenţele legale ale Consiliului, fapt pentru care instituţia a decis să sesizeze Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului şi ANCOM.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 18:24
CNA va sesiza Protecţia Consumatorului şi ANCOM în cazul conflictului dintre Antena Group şi RCS

CNA i-a audiat, în şedinţa de marţi, pe Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, şi pe Lucian Mihai, reprezentantul legal al RCS&RDS la şedinţele Consiliului.

Potrivit lui Sorin Alexandrescu, contractele comerciale pe care Antena Group şi trustul Intact le aveau pentru distribuţia televiziunilor lor pe reţelele de cablu şi DTH ale RCS&RDS au expirat pe 31 decembrie 2011. Alexandrescu a precizat că, până la acea dată, sumele pe care Antena Group şi trustul Intact le factura RCS&RDS vizau plata unei sume pe abonat, atât pe reţelele de cablu (pentru televiziunile care nu erau în „must carry” – Antena 2 şi Antena 4), cât şi pe DTH (pentru toate televiziunile Antena Group şi trustul Intact).

El a refuzat să le spună membrilor CNA ce sume de bani a încasat până la acel moment Antena Group-trustul Intact de la RCS&RDS pentru difuzarea televiziunilor sale pe reţelele de cablu şi DTH ale companiei de telecomunicaţii.

„Între Antena Group şi RCS a existat un contract de distribuţie care a expirat la 31.12.2012. Până pe 20 aprilie, au existat nenumărate discuţii telefonice şi trei întâlniri oficiale. Antena Group a transmis către RCS solicitarea de negociere comercială pentru cele cinci staţii ale grupului Intact”, a spus Sorin Alexandrescu, precizând că RCS nu şi-a manifestat niciodată disponibilitatea pentru negociere.

Totodată, Alexandrescu a precizat că RCS&RDS a cerut în timpul negocierilor, dar şi prin intermediului unui comunicat de presă, acordul de a retransmite gratuit posturile Antena Group-Intact pe reţeaua sa de satelit, invocând faptul că aceste televiziuni sunt libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice şi financiare pentru retransmisia pe reţelele de cablu, în conformitate cu principiul „must carry”.

El a mai spus că, pe 19 aprilie, Antena Group-Intact a reiterat solicitarea către RCS pentru continuarea negocierilor dintre companii, pe 20 aprilie, până la ora 20.00, precizând că a fost stabilită o întâlnire între cele două părţi pentru acea zi, la ora 11.30. „Însă în noaptea de 19 aprilie, la ora 00.00, RCS a întrerupt transmisia staţiilor care erau pe platforma DTH, invocând aplicabilitatea principiului «must carry»”, a spus Alexandrescu.

Sorin Alexandrescu a mai spus că experienţa marcată de „o serie de abuzuri” pe care Antena Group o are cu RCS&RDS demonstrează că această companie de cablu nu are niciun fel de respect faţă de proprii abonaţi, care au fost privaţi acum de posibilitatea vizionării televiziunilor Intact. El a mai spus că trustul Antena a primit peste 10.000 de reclamaţii de la abonaţi ai RCS&RDS, nemulţumiţi că televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV au fost scoase de pe platforma digitală a RCS.

De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul legal al RCS&RDS, a declarat din startul discuţiei că nu compania RCS&RDS a fost cea care a scos Antenele de pe platforma de satelit Digi, ci Antena Group-trustul Intact a fost cel care le-a scos. El a spus că Antena Group-trustul Intact a dat un „ultimatum” companiei RCS&RDS, potrivit căruia, în cazul în care negocierile nu erau finalizate până la data de 20 aprilie 2012, înceta orice acord emis de companiile aparţinând grupului Intact pentru retransmiterea prin DTH de către RCS & RDS a televiziunilor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV şi GSP TV.

El a mai spus că trustul Intact ar fi trebuit să se gândească la telespectatorii televiziunilor sale în data de 28 martie, când au dat companiei RCS „un ultimatum de mai puţin de o lună” până la care să se încheie un contract comercial între cele două companii.

Referitor la principiul „must carry”, Lucian Mihai a spus că Antena Group a declarat libere la retransmisie posturile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.

„Altfel nu putem găsi o explicaţie pentru care un program liber la retransmisie este considerat gratuit pentru cablu şi contra cost pe satelit”, a mai spus Lucian Mihai.

Legat de cele şapte milioane de euro pe care Antena Group le-a cerut RCS&RDS pentru retransmisia televiziunilor sale pe platforma Digi, Lucian Mihai a spus că acest cost ar fi dus la o majorare a preţului final pe care compania de telecomunicaţii ar fi fost obligată să-l solicite abonaţilor săi.

„Acest cost ar duce la o majorare a preţului final, care nu se regăseşte pentru abonatul de cablu”, ce vizionează exact aceleaşi televiziuni ca şi abonatul la satelit, a explicat Lucian Mihai.

El a atras atenţia Consiliului şi asupra campaniei media dusă de Antena Group-trustul Intact, „în care ne-am fi bucurat să fie explicate motivele adevărate” pentru care nu se pot difuza televiziunile Antena pe platforma Digi”.

În schimb, Sorin Alexandrescu le-a prezentat membrilor CNA un tabel cu sumele pe care le-ar încasa de la RCS mai multe televiziuni care sunt difuzate pe platforma de satelit Digi. Întrebat de membrii CNA dacă acel tabel este un document „confidenţial”, Alexandrescu a spus că el a fost publicat în noaptea de luni spre marţi în presă. În realitate, tabelul a fost postat pe un blog şi include şi televiziuni precum Telesport, care s-a desfiinţat de doi ani.

În schimb, Lucian Mihai a spus că nu ştie ce conţine respectivul tabel şi nici ce relevanţă au pentru Antena Group-trustul Intact „relaţiile comerciale” pe care RCS&RDS le are cu alţi radiodifuzori.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a atras atenţia că nici legea audiovizualului şi nici deciziile CNA nu reglementează explicit problema dintre Antena Group şi RCS&RDS.

„Este mai degrabă o decizie care se reglementează la Protecţia Consumatorilor şi mai degrabă de către ANCOM”, a spus şi Lorand Turos, membru al CNA, precizând, însă, că nu i se pare normal ca un operator de cablu şi DTH să retragă din grila sa, peste noapte, mai multe televiziuni.

„Dacă nu avem dreptul să le retransmitem, cum puteam să le păstrăm?”, i-a răspuns Lucian Mihai, reprezentantul RCS.

„Cum se face că nu ne-aţi informat din timp că se poate ajunge la această situaţie. Aţi jucat un fel de poker între dumneavoastră până în ultima clipă, pentru ca în cele din urmă să rămână oamenii fără aceste canale. Aţi jucat poker între dumneavoastră şi noi suntem acum în situaţia în care aţi venit ca să arbitrăm noi. Ce să arbitrăm noi?”, a spus, la rândul său, Christian Mititelu, membru al CNA.

„Compania RCS a deţinut acordul de retransmisie a posturilor Intact timp de patru luni de zile (după expirarea contractului comercial în 31 decembrie, n.r.) Nu a existat niciun fel de disponibilitate RCS în sensul negocierii”, a spus Alexandrescu.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că membrii CNA nu pot intra „sub nicio formă în negocierile dintre părţi”. „Platformele de tip DTH, cum este şi platforma Digi, nu intră sub incidenţa articolului 82, ele constituie una din excepţiile prevăzute de articolul 82, excepţie preluată şi prevăzută explicit în Decizia CNA privind obţinerea avizului de retransmisie. Nu discutăm din perspectiva principiului «must carry» care nu se aplică în cazul acestor platforme. Este o problemă de acord între părţi, părţile nu au ajuns la un acord şi s-a ajuns la o situaţie nefericită, aş zice eu, pentru public în general”, a mai spus Popescu.

În schimb, Sorin Alexandrescu a spus că Antena Group-trustul Intact are toată disponibilitatea de a negocia cu RCS. „RCS trebuie să dea în primul rând dovadă de bunăvoinţă. Avem toată disponibilitatea să discutăm cu RCS şi există o deschidere totală în a finaliza acest diferend şi a pune telespectatorul pe primul loc”, a spus Sorin Alexandrescu.

El a precizat că RCS&RDS ar fi solicitat „o întâlnire de urgenţă” cu reprezentanţii Antena Group, pentru continuarea negocierilor. În schimb, reprezentantul RCS la CNA a spus că nu deţine astfel de informaţii.

El a adăugat că RCS&RDS nu avea nicio problemă dacă în ultima adresă Antena Group spunea că le prelungeşte avizul de retransmisie şi nu le dădea un ultimatum pentru 20 aprilie. Lucian Mihai a mai spus că nu crede că se poate vorbi de lipsa disponibilităţii din partea RCS&RDS, în măsura în care, în mai puţin de o lună, reprezentanţii companiei au avut trei întâlniri cu reprezentanţii Antena Group-trustul Intact.

În cele din urmă, CNA a decis să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în cazul acestui diferend dintre Antena Group-Intact şi RCS&RDS.

După ce va primi punctele de vedere de la ANPC şi ANCOM, CNA ar urma să reia în discuţie acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a......
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...