CNAS: 225.000 de carduri de sănătate mai sunt de distribuit la nivel naţional

Numărul cardurilor de sănătate care mai sunt de distribuit la nivel naţional se ridică la 225.000, iar aproape 10.000 de carduri au fost solicitate dar au rămas neridicate, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.
Economica.net - mar, 25 aug. 2015, 11:54
CNAS: 225.000 de carduri de sănătate mai sunt de distribuit la nivel naţional

‘În Bucureşti mai avem 75.000 (carduri de distribuit – n.r.) incluzând cele 10.000 de carduri după care nu a venit nimeni. O parte considerabilă le-am distribuit prin medicii de familie, circa jumătate din medicii de familie din Bucureşti au venit şi ne-au solicitat cardurile. (…) La nivel naţional mai sunt de distribuit diferenţa de la 75.000 până la sub 300.000 la momentul zilei de astăzi – 225.000. Carduri activate în sistem sunt 8.600.000, dar în decursul unui an aproximativ 6.000.000 de cetăţeni interacţionează cu sistemul, au nevoie de un serviciu medical. Ceea ce înseamnă că sunt mai multe carduri activate decât, de regulă, cetăţenii accesează sistemul. Ceea ce este un lucru îmbucurător’, a spus preşedintele CNAS.

El a precizat că încă mai sunt carduri neridicate ‘aproape 10.000 – 9.000 şi ceva de carduri solicitate şi pentru care Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a transmis sms, dar nimeni nu a venit să le ridice’.

Preşedintele CNAS a precizat că se aşteaptă ca pe 1 septembrie, când cardul de sănătate devine obligatoriu, să existe nemulţumiri, cozi.

‘Pentru că am învăţat din experienţa lunii mai, am mărit numărul de ghişee, am mărit numărul de personal. Programul o să fie de la 8,00 la 20,00 şi un lucru bun (…) este că aceea adeverinţă se eliberează pe loc, la ghişeu’, a adăugat Ciurchea.

Prezent la conferinţă, preşedintele director general al CASMB, Florentina Diaconu, a explicat că la nivelul Municipiului Bucureşti au fost 192.734 de carduri returnate de Poşta Română, iar numărul total al cardurilor eliberate până în acest moment este de 119.747.

Ea a susţinut că prin medicii de familie au fost distribuite 53.534 de carduri şi direct asiguraţilor 66.213, iar în acest moment la nivelul Casei Bucureşti au rămas nesolicitate 72.987 de carduri.

La rândul său, preşedintele director general CAS Ilfov, Aurelia Isărescu, a declarat că la nivelul judeţului mai sunt 3.000 de carduri nedistribuite. ‘Avem 600 de carduri duplicate din care am distribuit 367 de carduri. Situaţia este sub control. Am mărit numărul personalului la ghişeu’, a spus Aurelia Isărescu.

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

Începând cu data de 1 septembrie, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

‘Începând cu 1 septembrie cardul funcţionează în continuare, nu a fost oprit niciodată’, a spus Ciurchea, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS a precizat că proiectul cardului de sănătate, un proiect foarte mare la nivel naţional, funcţionează. ‘Nu s-a întâmplat să nu funcţioneze, pune o ordine în sistem şi vom deconta doar acele servicii acordate efectiv’, a adăugat Vasile Ciurchea.

El a explicat că nu doreşte să dea sancţiuni în primul moment pentru că nu acesta este scopul proiectului. ‘Scopul este să funcţioneze cardul. Scopul este să înţeleagă pacienţii cum anume să îl folosească şi după ce vedem cum decurg lucrurile ne ocupăm de sancţiuni şi de tot ce înseamnă abatere de la litera legii’, a completat Ciurchea.

Potrivit CNAS, asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate.

Până în prezent au fost tipărite aproximativ 15 milioane de carduri, dintre care peste 300.000 de carduri tipărite după data de 1 mai 2015 (63.000 carduri duplicat şi 247.000 pentru persoanele care au dobândit calitatea de asigurat). Aproximativ 600.000 de carduri vor mai fi tipărite până la sfârşitul anului, informează CNAS.

În prezent, la casele de asigurări de sănătate se afla în jur de 300.000 carduri care aşteaptă să fie ridicate de către asiguraţi.

Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot să verifice dacă li s-a emis cardul prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...