CNAS: Orice sistem de asigurări de sănătate instituie mecanisme de control. Vrem eliminarea aprobării dosarelor în comisii

Orice sistem de asigurări de sănătate îşi instituie mecanisme de control când este vorba despre valori mari ale medicamentelor acordate pacienţilor, a precizat miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache, adăugând că instituţia intenţionează să propună instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare a dosarelor prin comisie.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 15:35
CNAS: Orice sistem de asigurări de sănătate instituie mecanisme de control. Vrem eliminarea aprobării dosarelor în comisii

Afirmaţia a fost făcută după ce Asociaţia Dăruieşte Viaţă a semnalat că CNAS ‘foloseşte proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieţii bolnavului’.

‘Medicamentele a căror acordare este condiţionată de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul caselor de asigurări de sănătate sau a CNAS au valori cuprinse între 6.000 şi 120.000 de lei. Orice sistem de asigurări de sănătate din lume îşi instituie mecanisme de control când este vorba despre valori atât de mari ale medicamentelor acordate pacienţilor. În ceea ce priveşte legalitatea comisiilor de experţi, acestea sunt înfiinţate în baza Legii 95/2006, care prevede că, citez, ‘pe lângă CNAS şi casele de asigurări de sănătate funcţionează comisii de experţi pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din Fond, precum şi alte activităţi stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS”, a explicat Costache.

Potrivit acestuia, medicamentele pentru care comisiile respective acordă aprobări sunt stabilite de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pe baza criteriilor prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătăţii.

‘Asociaţia Dăruieşte Viaţă a solicitat în instanţă anularea unui ordin CNAS care instituie subcomisii în special pentru copiii cu afecţiuni oncologice, astfel încât aceştia primesc aprobarea pentru medicaţie şi investigaţii în maximum 3 zile de la depunerea dosarelor. O eventuală anulare a ordinului respectiv ar însemna o îngreunare a situaţiei copiilor bolnavi de cancer’, a spus purtătorul de cuvânt.

El a arătat că CNAS intenţionează să propună instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie.

‘Trebuie menţionat că, deoarece numărul medicamentelor pentru care sunt necesare aprobările comisiilor de experţi este în creştere, implicit şi al dosarelor, ajungându-se la circa 50.000 de dosare anual, CNAS intenţionează să propună modificarea de procedură. Este vorba despre instituirea de registre electronice de medicamente, care vor permite eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie. Dacă propunerea CNAS va fi acceptată, va conduce la modificarea legislaţiei ANMDM’, a mai arătat Augustus Costache.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a anunţat miercuri că a dat în judecată CNAS, susţinând că pacienţii bolnavi de cancer ‘sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT’.

‘Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care pune în pericol vieţile a mii de pacienţi bolnavi de cancer. Pacienţii sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT. Asociaţia Dăruieşte Viaţă semnalează felul în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate foloseşte proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieţii bolnavului’, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei remis miercuri AGERPRES.

Reprezentanţii asociaţiei afirmă că în data de 7 aprilie 2016 au sesizat, în scris, CNAS cu privire la procedura anevoioasă prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

‘(…) Pe 1 septembrie, Asociaţia Dăruieşte Viaţa a introdus acţiune în contencios administrativ şi a chemat în judecată CNAS, pentru a obţine drepturile pacienţilor bolnavi de cancer şi de a încerca să găsească soluţia în instanţă’, afirmă sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe ministrul Securității Publice, To Lam, în funcția de președinte al țării
Partidul Comunist Vietnamez l-a numit pe To Lam, ministru al Securităţii Publice, în funcţia de preşedinte al ţării, au anunţat sâmbătă media din Vietnam, după demisia predecesorului său......
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat ...
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...