CNSF recomandă BNR să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra băncilor până la finele anului

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) a recomandat Băncii Naţionale a României (BNR) să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra instituţiilor de credit până la finalul anului, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Economica.net - vin, 13 mai 2016, 11:42
CNSF recomandă BNR să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra băncilor până la finele anului

‘În data de 9 mai 2016, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară (CNSF) a recomandat Băncii Naţionale a României, în calitate de autoritate competentă, să suspende aplicarea amortizorului de risc sistemic asupra instituţiilor de credit pe perioada necesară pentru derularea studiului privind impactul evoluţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar, respectiv cel puţin până la data de 31 decembrie 2016’, se arată în comunicat.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului European, statele membre UE au dreptul de a impune băncilor să deţină un amortizor de risc sistemic, constând în fonduri proprii de nivel 1, pentru expunerile lor. Practic, se impune băncilor să dispună de rezerve pentru a acoperi pierderile neaşteptate.

Capitalul de nivel 1 este considerat a fi capitalul necesar pentru asigurarea continuităţii activităţii. Acest capital permite unei bănci să îşi continue activităţile şi să îşi menţină solvabilitatea.

‘Scopul este de a preveni şi atenua riscurile sistemice sau macroprudenţiale nonciclice pe termen lung care pot avea consecinţe negative grave pentru economia reală. Statele membre vor putea să aplice amortizoare de risc sistemic de 1% – 3% pentru toate expunerile şi de până la 5% pentru expunerile interne sau din ţări terţe, fără a trebui să solicite aprobarea prealabilă a Comisiei Europene. Din 2015, stabilirea de niveluri ale amortizorului între 3 şi 5% necesită notificarea Comisiei, a ABE (Autoritatea Bancară Europeană) şi a CERS (Comitetul european pentru risc sistemic). Un nivel al amortizorului mai mare de 5% va trebui să fie autorizat de Comisie’, informează instituţia europeană.

Un ordin al Băncii Naţionale din 7 martie, publicat în Monitorul Oficial, arată că începând cu 31 martie 2016, Marfin Bank (România) – S.A., Libra Internet Bank – S.A., Banca Românească – S.A. – Grupul National Bank of Greece, Piraeus Bank România – S.A., OTP Bank România – S.A. menţin, la nivel individual, subconsolidat sau consolidat, după caz, un amortizor de capital pentru risc sistemic de 1% pentru toate expunerile acestora.

De asemenea, un alt ordin publicat în 14 decembrie spune că, începând cu 1 ianuarie 2016, instituţiile de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României drept alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII) menţin, la nivel individual, subconsolidat sau consolidat, după caz, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012.

Practic, este vorba despre Banca Comercială Română – S.A., BRD – Groupe Societe Generale – S.A., UniCredit Bank – S.A., Raiffeisen Bank – S.A., Banca Transilvania – S.A., Alpha Bank România – S.A., Garanti Bank – S.A., CEC Bank – S.A. şi Bancpost – S.A.

Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară a fost înfiinţat prin încheierea, la data de 31 iulie 2007, a Acordului între Ministerul Economiei şi Finanţelor, Banca Naţională a României, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru cooperare în domeniul stabilităţii financiare şi al gestionării crizelor financiare.

Potrivit unor surse din cadrul BNR, studiul privind impactul evoluţiilor legislative recente asupra situaţiei financiare şi prudenţiale a sistemului bancar se referă la darea în plată.

Începând de vineri, orice persoană fizică, consumator, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare vineri.

Prevederile actului normativ se vor aplica atât creditelor în derulare cât şi celor viitoare, şi implică raporturile juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit luni şi în prima parte a zilei de marţi foarte multe solicitări de ...