CNVM l-a amendat cu 115.000 lei pe şeful Chimica Orăştie pentru manipularea pieţei

CNMV l-a amendat cu 115.000 de lei pe omul de afaceri Alexandru Farcaş, preşedinte Consiliului de Administraţie al Chimica Orăştie (CHII), pentru manipularea pieţei în tranzacţia prin care a preluat pachetul majoritar de acţiuni al firmei de la asociaţia salariaţilor PAS.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 13:34
CNVM l-a amendat cu 115.000 lei pe şeful Chimica Orăştie pentru manipularea pieţei

Amenda aplicată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) reprezintă jumătate din valoarea tranzcţiei prin care Farcaş a preluat 63% din acţiunile Chimica Orăştie în 10 mai 2012, potrivit unei ordonanţe emisă în 18 ianuarie.

În urma tranzacţiei, Farcaş a ajuns să deţină 64,11% din acţiunile producătorului de mase plastice din Orăştie.

Ordonanţa a fost contestată de Farcaş şi a fost respinsă joi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a preluat la finele lunii aprilie atribuţiile CNVM.

Potrivit CNVM, Farcaş ştia înaintea tranzacţiei că PAS vrea să vândă 63% din acţiunile Chimica Orăştie, la preţul de 0,1 lei/titlu, fiind informat în prealabil de preşedintele asociaţiei salariaţilor, Iulian Chivu. Astfel, Farcaş a utilizat o informaţie privilegiată, faptă interzisă de legislaţia pieţei de capital.

„S-a constatat faptul că Alexandru Farcaș, în calitate de client cumpărător, și Iulian Chivu, în calitate de președinte al Asociației Chimica PAS Orăștie (persoană desemnată de către PAS în relație cu intermediarul tranzacției), au avut o înțelegere prealabilă realizării operațiunii din data de 10.05.2012, în sensul stabilirii momentelor exacte ale emiterii și introducerii ordinelor și derulării tranzacției menționate, operațiuni care, prin circumstanțele lor, reprezintă o activitate de manipularea pieței de capital (…) acțiuni interzise de art.248 din Legea nr.297/2004 (legea pieţei de capital – n.r.)”, se arată în ordonanţă.

Farcaş a cumpărat pachetul de acţiuni, pe 10 mai 2012, la preţul de 0,1 lei/titlu, cu mult sub cotaţia anterioară de la bursă, de 2,02 lei/acţiune, înregistrată pe 10 aprilie 2012.

CNVM menţionează în ordonanţă că banii încasaţi de Asociaţia Salariaţilor, respectiv 227.000 de lei, pentru acţiunile vândute au fost transferate ulterior către Farcaș, „conduită atipică unei tranzacții realizate prin intermediul pieței de capital”.

„Faptele ce constituie acest ansamblu de operațiuni, modalitatea prin care s-au transferat 2.294.944 de acțiuni CHII din contul Asociației Chimica PAS Orăștie în contul domnului Farcaș Alexandru, precum și modalitatea de transfer și destinația fondurilor rezultate din operațiune, reprezintă o tranzacție care a presupus un procedeu fictiv, ceea ce reprezintă o operațiune de manipulare a pieței așa cum este aceasta definită la art.244 alin.(5) lit. b) din Legea nr.297/2004, cu modificările și completările ulterioare, acțiune interzisă de art.248 din Legea nr.297/2004, cu modificările și completările ulterioare”, arată Comisia.

Totodată, CNVM l-a amendat cu aproape 115.000 de lei şi pe preşedintele PAS, Iulian Chivu, care a fost împuternicit să vândă acţiunile.

Chimica Orăştie a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 44,4 milioane lei (aproape 10 milioane euro), în scădere cu 30% faţă de anul 2011, şi un profit de 1,2 milioane lei (270.000 de euro). În anul 2011, firma a consemnat pierderi de 702.000 de lei şi o cifră de afaceri de 63,8 milioane lei.

La două săptămâni după tranzacţia prin care Farcaş a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Chimica Orăştie, AGA a decis divizarea firmei, desprinderea unei noi societăţi, Chimica Agricol. Operaţiunea încă nu a fost realizată, iar acţiunile Chimica Orăştie sunt suspendate de la tranzacţionare încă din 8 iunie 2012.

La o zi după tranzacţia prin care Farcaş a preluat pachetul majoritar de acţiuni, preţul acţiunilor a urcat pe piaţa Rasdaq de la 0,1 lei la 1,95 lei, pe un rulaj de numai 195 de lei.

Astfel, cel mai recent transfer cu acţiunile firmei a fost realizat la 1,95 lei, iar la această cotaţie capitalizarea firmei este de aproape 7 milioane lei (1,5 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...