Cod portocaliu de ploi în Brăila, Tulcea, Galaţi, cod galben în alte 6 judeţe din est şi sud-est

Judeţele Brăila, Tulcea şi Galaţi vor fi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, ora 10.00, sub cod portocaliu de ploi, alte şase judeţe din estul şi sud-estul ţării fiind atenţionate cu cod galben.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 08:49
Cod portocaliu de ploi în Brăila, Tulcea, Galaţi, cod galben în alte 6 judeţe din est şi sud-est

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50 – 60 de litri pe metru pătrat, iar în Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30-40 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe arii extinse în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Judeţele Vrancea, Vaslui, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa vor fi, de vineri, ora 21.00, până sâmbătă, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi.

Sute de persoane din patru comune din judeţul Galaţi, evacuate în aşteptarea unei noi viituri

Sute de persoane din patru comune din judeţul Galaţi au fost evacuate din locuinţe vineri dimineaţă, întrucât este aşteptată o nouă viitură, după ce un iaz s-a revărsat din cauza ploilor puternice din ultimele ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul din comuna gălăţeană Suhurlui, Gigi Ţuţu, a declarat că oamenii au fost avertizaţi de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) să îşi părăsească locuinţele, după ce un iaz dintr-o localitate învecinată s-a revărsat din cauza ploilor abundente.

El a precizat că 400 de case au fost evacuate vineri dimineaţă, adăugând că, în joi noapte, aproximativ 60 de locuinţe au fost inundate de apa rezultată în urma precipitaţiilor.

Primarul a afirmat că speră ca viitura să fie oprită de un baraj construit în apropierea comunei, înainte de 1989, care nu a fost însă finalizat şi dat în folosinţă.

Conform sursei citate, avertizări de evacuare au primit şi primarii din comunele Băleniu, Rediu şi Pechea, localnicii fiind, de asemenea, evacuaţi.

La Prefectura Galaţi are loc, vineri dimineaţă, şedinţa Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la care participă şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Aici, a ajuns în urmă cu câteva minute şi delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, care a spus că nu sunt probleme cu digurile de apărare din apropierea râurilor.

Alte 400 de persoane din localitatea Valea Mărului, judeţul Galaţi, au fost evacuate din locuinţe, în noaptea de joi spre vineri, în urma unei viituri.

„Încă 400 de persoane au fost evacuate de la Valea Mărului în această noapte din cauza unei viituri pe pârâul Geru, debite mari înregistrându-se şi pe afluenţii acestuia. Sunt blocate DN 25 între Vameş şi Tudor Vladimirescu şi DJ 253, între Băleni şi Cudalbi din cauza avarierii unui pod”, declara Petrică Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 16 comune şi mai multe sate au fost afectate de ploile puternice din ultimele două zile, pagube importante înregistrându-se şi în oraşul Tecuci.

Autorităţile gălăţene au dispus suplimentarea numărului forţelor de intervenţie, astfel că în prezent în zonele afectate se află aproape o mie de lucrători.

Totodată, a început distribuţia ajutoarelor pentru persoanele sinistrate, acestea primind 22.000 de litri de apă, 550 de pături, peste 10.000 de kilograme de conserve de carne şi pateu, 300 de litri de ulei şi 500 de kilograme de făină.

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate. Un număr de 519 persoane au fost evacuate din calea apelor.

Potrivit unor date furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situaţii de urgenţă, după inundaţiile din Galaţi, în timp ce miniştrii Gabriel Oprea şi Dan Nica au mers în zonele inundate.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde de lei, la nivel global. Pentru......
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...