Cojocaru, APRIL: Estimăm o scădere de vânzări la lactate cu 30%, în următoarele două-trei săptămânin

Informaţiile publice referitoare la prezenţa aflatoxinei cancerigene în laptele de consum, promovarea agresivă prin mass media, precum şi începerea postului pascal, vor duce la o scădere a vânzărilor de produse lactate de circa 30%, în următoarele două-trei săptămâni, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 19:17
Cojocaru, APRIL: Estimăm o scădere de vânzări la lactate cu 30%, în următoarele două-trei săptămânin

‘În urma evenimentelor (depistarea de aflatoxină în laptele de consum – n.r.) şi a promovării în mass media foarte agresiv, s-a creat o psihoză, o paranoia, pot să spun aşa, care a dus la scăderea cumpărării. Volumele vândute prin lanţurile de hipermarketuri au fost cam cu 10-15% mai mici, faţă de perioada de dinaintea evenimentelor (începutul lunii martie – n.r.). Pe magazinele de proximitate, pe retail, scăderile au mers chiar până la 30% – pe produse proaspete, adică lapte de consum şi derivate. Pe telemea şi produse cu maturare mai îndelungată nu s-a simţit nicio scădere. Dar scăderile se suprapun acum cu începerea postului pascal şi atunci mai adăugăm un 15%. Estimăm, pentru următoarele două-trei săptămâni, o scădere medie de 30 % per total produse lactate’, a declarat Dorin Cojocaru.

În estimarea sa, cifra de afaceri pe industria laptelui în România, de 880 milioane euro pe an, ar putea fi afectată cu aproximativ 2-3%, dar va fi vorba despre ‘un impact pe termen scurt’.

‘Dacă se extinde starea de incertitudine pe o lună de zile, pe două luni de zile, atunci scăderea la nivelul industriei poate să ajungă şi la 20%, pe total, pe an’, a afirmat reprezentatul Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Acesta a arătat că, în ultimii câţiva ani, volumele vândute s-a diminuat în mod continuu, datorită reducerii puterii de cumpărare a consumatorilor români.

‘Pot să spun că, în ultimii trei ani, piaţa produselor lactate s-a dus în jos cu 25% şi trendul se menţine, în primul rând din cauza scăderii de cumpărare a consumatorilor. Aceştia fie cumpără mai puţin, fie se orientează către produse ieftine, low-cost, dar cu o calitate îndoielnică, fie se îndreaptă către piaţa neagră pentru că acolo nu există TVA de 24% şi nici nu se plătesc impozite’, a mai spus Dorin Cojocaru.

Întrebat despre impactul importurilor asupra reducerii volumelor vândute de membrii APRIL, Dorin Cojocaru a estimat că ar fi vorba despre ‘cel mult 15%’, precizând că puterea de cumpărare a avut o influenţă majoră.

‘Prezentate sub ‘marcă proprie’, românii cred că sunt produse lactate autohtone, dar sunt din import. Românii ar trebui, atunci când cumpără un produs lactat, să se uite foarte bine la ambalaj şi să citească producătorul. Este un marcaj oval în care dacă scrie ‘L şi un număr’, atunci produsul este cu certitudine de provenienţă românească’, a mai spus oficialul APRIL.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia impune interdicții de intrare în țară mai multor oficiali europeni, fără să facă însă publice numele acestora
Rusia a anunţat vineri că a impus interdicţie de intrare în ţară pentru mai mulţi oficiali europeni ca răspuns la ...
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii facturilor
Electrica împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci, ca să facă față schemei de plafonare a prețurilor și reducerii ...
Electrica Furnizare se va împrumuta de 1,5 miliarde de lei, pe termen scurt, în contextul în care compania trebuie să ...
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Germania trimite avioane de vânătoare în România într-o misiune NATO de apărare a spațiului aerian
Trei avioane de luptă Eurofighter germane vor pleca spre România în februarie şi martie, în contextul în care ţările ...