1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Colosul minier Anglo American dă afară 85.000 de oameni, după prăbuşirea preţurilor materiilor prime

Grupul sud-african Anglo American, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, a anunţat marţi că va concedia 85.000 de oameni, adică 63% din numărul total de angajaţi, de 135.000, va închide mine şi va tăia investiţiile, după prăbuşirea prelungită a preţurilor metalelor, scrie Wall Street Journal.

08 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Planul de restructurare prezentat marţi de Anglo American include vânzarea unor active, reduceri brutale de cheltuieli, inclusiv tăierea investiţiilor, şi suspendarea plăţii dividendelor.

Anglo American a fost fondată la 1917 de magnatul Ernest Oppenheimer, pionier al mineritului de diamange şi aur în Africa.

Directorul general al grupului, Mark Cutifani, a declarat că Anglo American va fi "o nouă companie" după implementarea planului "radical" de restructurare.

Acţiunile companiei s-au prăbuşit marţi, la Londra, cu 9%, şi au atins un nou minim istoric.

Preţurile metalelor industriale - cupru, fier, aluminiu sau zinc - s-au prăbuşit în ultimele luni, pe fondul încetinirii creşterii economice a Chinei, unul dintre cei mai mari consuamtori de materii prime şi energie din lume, în timp ce giganţii industriei, BHP Billiton şi Rio Tinto, menţin producţia pentru a-şi proteja cota de piaţă.

Citeşte şi: Preţul petrolului s-a prăbuşit azi. Barilul Brent a scăzut sub 40 de dolari

Criza materiilor prime a atacat şi marile case de comerţ cu petrol şi metale. Grupul Glencore, înregistrat în Elveţia, a suspendat în acest an plata dividendelor şi a lansat o majorare de capital de 2,5 miliarde de dolari, prin emisiune de acţiuni, în încercarea de a-şi reduce datoria netă cu peste 10 miliarde de dolari.

Acţiunile Glencore s-au prăbuşit în septembrie, înregistrând la un moment dat o corecţie de aproape 30% într-o singură zi, pe volume uriaşe de tranzacţionare, pe fondul temerilor investitorilor că declinul prelungit al preţurilor materiilor prime ar putea declanşa acţiuni ferme din parte agenţiilor de rating.

Nici giganţii Rio Tinto şi BHP Billiton, mai rezistenţi datorită greutăţii, nu au rămas neatinşi. Rio Tinto a anunţat, marţi, că a redus cu aproximativ 1 miliard de dolari un plan de investiţii pentru 2016. Acţiunile BHP Billiton au atins, recent, minimul ultimilor 10 ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO