Comerțul ilegal cu HFC a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor

În cadrul evenimentului Comerțul ilegal cu HFC: bune practici din statele membre UE, organizat în data de 23 noiembrie de Comitetul Tehnic European pentru Fluorocarburi (EFCTC), factorii de decizie din Instituțiile Uniunii Europene (UE) și din statele membre, precum și liderii din industrie au discutat despre cum pot stopa contrabanda cu hidrofluorocarburi (HFC).
Lidia Neagu - joi, 25 nov. 2021, 14:30
Comerțul ilegal cu HFC a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor

Contrabanda a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor Uniunii Europene referitoare la cotele de fluor pentru produse HFC. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a face schimb de experiență și de a identifica soluții pentru a opri comerțul ilegal, crima organizată și subminarea politicii UE în materie de climă.

Experții au ajuns la concluzia că nu există o singură modalitate de a combate contrabanda cu HFC și că autoritățile trebuie să fie foarte agile: „Trebuie să ținem pasul cu traficanții. Sunt foarte inteligenți în a găsi noi oportunități de a face profituri în mod ilegal,” a declarat Ernesto Bianchi de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF.

Bente Tranholm-Schwarz, Șef Adjunct de Unitate, Direcția Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: „Comisia își propune să spună stop acestei probleme cu ajutorul noului regulament privind gazele fluorurate, ce va fi propus anul viitor.”

Recent, unele state membre au luat măsuri eficiente pentru abordarea aceastei probleme. Konstantinos Aravossis, Secretar General pentru Mediu Natural și Apă în cadrul Ministerului Mediului și Energiei din Grecia a vorbit despre hotărârile recente adoptate de țara sa, pentru combaterea contrabandei cu HFC. Pärtel Niitaru de la Ministerul Mediului din Estonia a prezentat și măsurile planificate în țara sa, care includ amenzi mai mari și interzicerea deținerii și vânzării containerelor de unică folosință.

Din cauza naturii complicate a contrabandei cu HFC autoritățile trebuie să identifice modalități variate de abordare a problemei.

„Amenzile mai mari sunt doar o parte a puzzle-ului, dar avem nevoie și de o aplicare fermă,” a adăugat Pärtel Niitaru. Alte măsuri menționate includ dotarea autorităților vamale cu instrumentele și informațiile potrivite verificării importurilor de agent frigorific.

Schimbul de informații între autoritățile statelor membre a fost invocat ca o altă modalitate de a rămâne cu un pas înaintea traficanților de HFC. Experții au sugerat colectarea informațiilor și datelor, din mai multe surse, pentru a înțelege mai bine și a combate comercializarea ilegală a HFC-urile la intrarea în UE. Cooperarea ar asigura, de asemenea, aplicarea de măsuri ferme la toate frontierele UE, astfel încât organizațiile criminale să nu se mai poate reorienta către alte puncte de intrare în țară sau alte rute comerciale.
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,2% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ ...
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...